Sociologul Sebastian Lăzăroiu, despre soluția ieșirii din criza politică. „Blocajul e generat mai mult de interesele politicienilor, nu de interesele alegătorilor”

Marti, 12 Octombrie 2021, ora 06:00
9955 citiri
Sociologul Sebastian Lăzăroiu, despre soluția ieșirii din criza politică. „Blocajul e generat mai mult de interesele politicienilor, nu de interesele alegătorilor”
Liderii liberali în frunte cu Florin Cîțu, FOTO Hepta

Sociologul Sebastian Lăzăroiu este de părere, într-o analiză publicată după anunțul desemnării lui Dacian Cioloș pentru funcția de premier, că soluția evidentă pentru ieșirea din această criză politică o reprezintă alegerile anticipate. Ceea ce își dorește PSD.

„Mai bine să începem cu soluția, ca să înțelegem mai bine că, deocamdată, asistăm la un teatru de păpuși.

Soluția este cea propusă de PSD. Alegeri anticipate în primăvară și guvern tehnocrat, cu mandat limitat, care să ne treacă de iarnă (criza prețurilor la energie) și de valul al patrulea de pandemie.

Nu discut sinceritatea propunerii PSD. Cunoscându-i, știu bine că nici ei nu cred în ea. Dar soluția e corectă. Iată de ce.

Orbiți de prezent, nu înțelegem contextul mai larg. Noi nu ne confruntăm azi doar cu o criză sanitară și cu un puseu inflaționist. O să trecem și valul al patrulea, și iarna, dar ce ne facem după? Pentru că, "după", o să avem același deficit bugetar și aceeași nevoie de reforme structurale (administrație, salarii, pensii, justiție etc.), prinse de altfel în PNRR, programul care ar putea sa ne salveze cu o injecție generoasă de bani ieftini sau gratis.

Aceste reforme, precum și diminuarea treptată a deficitului, nu pot fi realizate decât cu o majoritate parlamentară asumată.

Această majoritate pare imposibilă în acest moment. Un guvern minoritar nu va reuși, fie că se cheamă Cioloș, Cîțu sau Rafila.

Avem vreo garanție că, din alegerile anticipate, va rezulta o combinație majoritară mai solidă? Nu, n-avem, dar așa e în democrație, când se ajunge la blocaj - te întorci la popor de câte ori e nevoie.

E adevărat că putem analiza ceva mai în profunzime blocajul. Chiar avem un blocaj în momentul ăsta? Dacă ne uităm mai bine, blocajul e generat mai mult de interesele politicienilor, nu de interesele alegătorilor care i-au trimis în parlament. Există în acest moment două majorități posibile, amândouă transparente:

PNL-USR-UDMR și PSD-PNL (în ordinea asta, cu premier la PSD).

Prima ar fi posibilă dacă PNL ar înțelege ce înseamnă guvern de coaliție, mai ales că ești al doilea partid ca număr de parlamentari, nici pe departe câștigătorul alegerilor.

A doua ar fi posibilă dacă PSD și PNL n-ar mai juca sceneta "adversarilor pe veci", când tot satul știe că ei dorm noaptea în același pat. Ar fi posibilă dacă PSD s-ar dovedi măcar o dată în 30 de ani responsabil și n-ar mai lăsa pe alții să strângă gunoiul după ei (mare parte din deficitul bugetar actual s-a rostogolit de la geniala lor creștere bazată pe consum). Ar fi posibilă dacă PNL ar admite că, având doar 25% în alegeri, nu poți emite pretenții pentru premier.

După cum vedeți, condițiile de realizare a celor două majorități depind mai mult de orgoliile, hachițele și fanteziile propagandistice ale liderilor politici și nu de interesele electorilor care i-au trimis la București să legifereze.

Dar, rețineți, un guvern minoritar (indiferent ce partid l-ar asuma) este cea mai proastă soluție pentru următorii trei ani. De fapt, nici măcar nu e o soluție. E o problemă care se adaugă la celelalte”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#Florin Citu, #Klaus Iohannis, #Dacian Ciolos, #PSD, #USR , #stiri Klaus Iohannis