Schimbarea ratata de presedintele Iohannis. Un an modest

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 17 Decembrie 2015, ora 07:10
4874 citiri
Schimbarea ratata de presedintele Iohannis. Un an modest

Ce a spus presedintele Iohannis in fata Parlamentului la un an de la inceputul mandatului este, desigur, foarte frumos, foarte elegant, creioneza niste deziderate normale, o Romanie civilizata, educata, reprezentata politic de partide reformate etc.

Dar dincolo de ceea ce ne spune presedintele, imi pare rau sa o spun, dar primul an de mandat al domniei sale nu mi se pare exact o mostra de reusita politica. Si discut fapte, nu vorbe.

Doua au fost marile asteptari dupa alegerile prezidentiale de anul trecut: un alt fel de a face politica, ceea ce pentru unii includea si debarcarea Guvernului Ponta, si legea votului prin corespondenta.

Singura reusita a fost debarcarea lui Victor Ponta, dar nu o reusita a presedintelui. Dimpotriva, Klaus Iohannis parea intrat intr-un unghi mort de incasator in relatia cu Victor Ponta care, in pofida problemelor penale, juca singur pe tot terenul din ce in ce mai sigur pe el si mai vocal.

A fost nevoie de tragedia de la Colectiv, a fost nevoie sa moara oameni, si nu folosesc decat formula presedintelui, pentru ca el sa bifeze acest succes, care devine unul extrem de amar. Cata schimbare s-a produs, nu presedintele a fost motorul ei, ci o mare nenorocire.

In rest?

"2015 a fost anul introducerii votului prin corespondenta, al instalarii unui guvern de tehnocrati. Ceea ce imi doresc eu sa spuna istoricii este ca 2015 este anul in care a inceput schimbarea modului de a face politica", spune dl Iohannis.

Cum a inceput? Daca tot vorbim de reformarea clasei politice, vedem ca presedintele nu a reusit nici macar reformarea propriului partid pe care dupa aproape un an de mandat prezidential strada l-a respins in rand cu PSD. Eu cred ca din propria ograda ar fi trebuit sa inceapa reforma politica vestita de presedinte.

Guvernul de tehnocrati nu este un succes politic. Faptul ca a fost nevoit sa adopte o solutie de avarie, para-politica, este exact un semn ca reforma clasei politice este in mare impas. Da, ne sunt vanturate pe sub nas coduri etice, ca intr-un concurs de frumusete. Vreau sa le vad si aplicate.

Vi se pare ca dl Busoi, alesul presedintelui pentru Capitala, spre exemplu, este noul model de politician tanar, integru si competent pe care il astepta lumea? Sau ca dl Dragnea poate fi promotorul unei reale reforme politice?

Cabinetul Ciolos ar putea deveni un real succes daca ar declansa reforme aprige, chiar soc daca e nevoie, care insa nu au cum sa fie pe placul partidelor. Ce-l opreste avand in vedere ca nu are niciun fel de determinari electorale? Ca ar fi demis? La ce bun sa stea daca nu poate face treaba?

Simpla supravietuire a Cabinetului nu e un succes, iar pacea asta politica, ce pare sa-l incante pe presedinte, o pace care se vede si in buget, este un semn prost din punctul meu de vedere. Nu vad cum se poate impaca ea cu indeplinirea exact acelor obiective care au impus solutia guvernului independent.

Nu stiu cum poate incepe un nou mod de a face politica cand scapi de un premier plagiator dovedit, ca sa tii cu dintii la Interne un alt foarte probabil, in opinia mea cert, plagiator grosier. Chiar si in vidul institutional creat de dl Curaj, nu cred ca intamplator, care a revocat CNE fara sa puna nimic in loc deocamdata, cred ca dl Iohannis, profesor de meserie, nu avea mari dificultati sa identifice pasaje copiate fara ghilimele dintr-o parte intr-alta. Recent il auzeam pe Andrei Plesu spunand ca pentru identificarea unui astfel de plagiat e suficient sa fi terminat liceul.

Ce schimbare a modului de a face politica e de gandit cat timp, in spatele ministrilor din vitrina si al catorva secretari de stat noi, se aliniaza aceeasi administratie pesedizata, clientelizata si corupta despre a carei luare la puricat nimeni nu vorbeste serios, ca doar nu putem bulversa sistemul, dupa cum ne spune dl Dancu.

Poate pentru ca marele targ pentru instalarea Guvernului a fost mentinerea administratiei PSD si jumatate din banii dezvoltarii pentru primarii PNL. Sa fie bine, sa nu fie rau pentru toata lumea.

Si atunci ce s-a schimbat in profunzime? Da, avem un premier integru, cu foarte mult bun simt, un om normal, pentru care niciodata nu mi-am ascuns admiratia. Dar pentru o schimbare reala e nevoie de mult mai mult decat atat.

Vi se pare ca se face un altfel de politica cu legi precum a pensiilor speciale sau a vanatorii? Cu toti parlamentarii care au fost aparati cel putin de arestare, daca nu chiar de urmarire penala?

Vorbea presedintele de Legea votului prin corespondenta. Asa cum arata ea, e doar o victorie de palmares si sper sincer sa nu se dovedeasca o capcana. Pentru ca fiind conditionat de o rezidenta certa in strainatate, de votul prin corespondenta va beneficia doar o minoritate.

Majoritatea romanilor din strainatate va ramane dependenta de sectiile de votare si sper sincer ca existenta legii sa nu fie pretextul perfect pentru ca numarul acestor sectii sa nu creasca, iar distributia lor sa nu fie imbunatatita.

Si ca tot suntem la capitolul electoral, faptul ca primarii vor fi alesi tot intr-un tur de scrutin, prevedere la care presedintele nici macar nu a schitat vreo opozitie, faptul ca pentru primarii migratori nu exista solutie si nici nu cred va fi mi se par esecuri de proportii.

In plus, tot presedintele a girat prin promulgare fara obiectii o incalcare grava a suveranitatii poporului exprimata la referendumul din 2009 in privinta numarului de parlamentari.

Deci care e marele succes al acestui prim an?

Ca nu s-a mai tipat si injurat? N-a mai facut-o presedintele. Dar in rest nu vad schimbari stilistice serioase pe scena politica.

Ca au fost consultari? Da, au fost. Insa in urma lor nu am vazut nimic spectaculos, niciun rezultat autentic reformator. Presedintele s-a simtit nitel profesorul care a scos partidele la tabla, dupa care fiecare a plecat acasa si a facut tot ce facea si pana atunci.

Ca a instalat conduceri noi la SRI si SIE? Sunt victorii importante pentru consolidarea propriei puteri, dar nu reprezinta cine stie ce succese reformatoare.

Sigur, e doar primul an din cinci, suntem departe de bilantul final. Dar pentru ca el sa arate cu totul altfel cred ca este esential sa nu-l machiem pe cel al primului an. Continuarea poate fi excelenta, dar inceputul mi se pare modest.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Klaus Iohannis mandat presedinte, #vot corespondenta, #Iohannis reforma politica , #presedinte