Romania normala inseamna continuarea luptei anti-coruptie

Publicitate electorala
Duminica, 20 Octombrie 2019, ora 14:09
13814 citiri
Romania normala inseamna continuarea luptei anti-coruptie
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

(P) In primul mandat la Cotroceni, Klaus Iohannis a pus fundatia Romaniei normale, blocand incercarile PSD de a anula independenta justitiei si de a scoate tara noastra de pe traiectoria euro-atlantica.

In al doilea mandat, Klaus Iohannis isi propune sa realizeze "Romania normala", prin profesionalizarea administratiei publice, continuarea luptei anticoruptie, simplificarea si clarificarea legislatiei.

Klaus Iohannis si-a lansat programul pentru alegerile prezidentiale, intitulat "Impreuna pentru Romania normala". Potrivit documentului, in primul mandat la Cotroceni, Klaus Iohannis a pus fundatia Romaniei normale, ducand o batalie cu PSD pentru apararea statului de drept.

"Am mers la sedinte de guvern, am atacat la Curtea Constitutionala, am sesizat Comisia de la Venetia si Avocatul Poporului, am reintors legi la Parlament spre reexaminare, am explicat public cat de toxice si de nocive sunt modificarile initiate de PSD, am convocat, pe 26 mai 2019, un referendum national pe tema justitiei. Bilantul tuturor acestor actiuni: amnistia si gratierea - prioritatile zero ale PSD - nu au fost legiferate, OUG 13 nu este in vigoare, codurile penale favorabile infractorilor - obsesia de ani de zile a PSD - nu au fost adoptate", explica presedintele Klaus Iohannis.

In al doilea mandat, Klaus Iohannis isi propune sa continue pe bazele puse deja in primul mandat. Unul dintre obiectivele presedintelui Iohannis este reconstruirea increderii in institutiile publice. Un amplu proces de audit al institutiilor din sfera administratiei publice este indispensabil pentru reconstructia credibilitatii si modernizarea institutiilor publice.

Corpul de audit, o structura interdisciplinara autonoma, formata din specialisti independenti, va coordona intreg procesul de audit, cat si evaluarea politicilor publice. "Exista foarte multi profesionisti in sistemul de stat si ei sunt cei care merita promovati, astfel incat sa avem un corp public de elita, care sa asigure buna functionare a marilor servicii publice", este angajamentul presedintelui Iohannis.

Simplificarea legislatiei

Un alt capitol al programului de guvernare, il reprezinta Justitia. "Fara compromisuri privind independenta justitiei si domnia legii", este angajamentul sefului statului. Lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue. Sustinem independenta justitiei, promovam profesionalismul, corectitudinea si integritatea functiei publice, se afirma in programul presedintelui Klaus Iohannis.

Revizuirea legilor din domeniul justitiei este obligatorie pentru a se elimina interventiile nocive din ultimii trei ani. Aceste acte normative trebuie sa fie puse in acord cu avizele Comisiei de la Venetia, ale Consiliilor Consultative ale Judecatorilor si Procurorilor Europeni, precum si cu rapoartele Comisiei Europene si GRECO.

Pentru ca actul de justitie sa fie unul de calitate, profesionistii direct implicati trebuie sa beneficieze de toate conditiile necesare, de la infrastructura instantelor si parchetelor, a politiei judiciare, pana la aspecte care tin de claritatea si de predictibilitatea legislatiei.

Actuala legislatie a Romaniei trebuie supusa unui amplu proces de revizuire sub aspectul calitatii sale, in vederea simplificarii si crearii unui cadru legislativ predictibil pentru cetateni, mediul privat, institutii, inclusiv pentru decidentii politici.

Calitatea legii, accesibilitatea, precizia si claritatea sa sunt grav afectate atunci cand primeaza cantitatea, cu aproape 14.000 de legi, ordonante simple sau de urgenta ale Guvernului care au fost adoptate din anii '90 pana in prezent, fara a aduce in discutie cele peste 32.000 de hotarari de Guvern sau alte acte de reglementare secundara sau tertiara, cu legi greoaie, care afecteaza principii fundamentale ale statului de drept.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Klaus Iohannis alegeri prezidentiale 2019 , #candidat prezidentiale 2019