Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Rocada liberala. Ce sanse are Klaus Iohannis?

Miercuri, 14 Mai 2014, ora 09:01
10326 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Rocada liberala. Ce sanse are Klaus Iohannis?

Acum, mi-e clar. Liberalii au pierdut dupa ruperea USL. Se vede asta in toate sondajele de opinie. Crin Antonescu nu mai are forta de tractiune pentru prezidentiale. E depasit la incredere de Klaus Iohannis, conform ultimelor sondaje.

Intr-o declaratie facuta pentru postul B1 TV, primarul Sibiului recunoaste ca ar putea ajunge presedinte interimar al PNL in cazul in care liberalii nu iau cel putin 20% in alegerile din 25 mai.

"Pur ipotetic automat voi prelua conducerea partidului, in cazul in care PNL nu va obtine peste 20% la europarlamentare si Antonescu si-ar da demisia. As fi un presedinte interimar, sigur. Indiferent ce se intampla, PNL va avea candidat la presedintie", a spus Iohannis.

Exista deci o intelegere la nivelul superior al partidului care presupune o rocada intre cei doi pentru ca liberalii sa mai conteze in cursa pentru Cotroceni.

La alegerile europarlamentare, doi oameni politici din Romania isi joaca viitorul. E vorba de Crin Antonescu si de Mihai Razvan Ungureanu. Amandoi sunt obligati sa-si atinga obiectivele, primul sa pastreze partidul la 20%, iar cel de-al doilea sa treaca peste 5% si sa intre in Parlamentul European.

Multa vreme cei doi oameni politici au fost colegi de partid, acum, din nou, se regasesc de aceeasi parte a baricadei. Dar riscurile sunt mari.

In acest moment, cu mai putin de doua saptamani inainte de alegeri, PNL e cotat la 15-17 procente, sub pragul care-i ofera siguranta lui Crin Antonescu la carma PNL. Asa ca sunt multe sanse ca in zilele de dupa scrutin sa vedem o rocada.

Dar ce sanse are Iohannis sa castige alegerile din toamna? La prima vedere, destul de bune. Profilul domniei sale se potriveste perfect cu aspiratiile salariatilor, micilor investitori, fermierilor, fiind si pe gustul marilor investitori. De cand viseaza romanii la un politician neamt care sa faca ordine. Am mai fost salvati o data de un neamt, e vorba de Carol I, acum a venit randul unui presedinte.

Enunturile de mai sus fac parte din limbajul popular si exista multa deschidere spre un "experiment german". Din pacate, politicianul liberal nu are trecere la alegatorii din mediul rural, dar poate fi perceput cu simpatie ca fiind un personaj exotic si sa reuseasca sa capteze atentia si in zonele mai sarace ale tarii.

Acestea ar fi punctele tari ale lui Klaus Iohannis. Ar mai fi de adaugat faptul ca e respectat si pentru reusita pe care a avut-o in administrarea si dezvoltarea Sibiului.

Dar sunt putine lucruri pe care le putem spune la aceasta ora despre evolutia primarului pe marea scena politica. Domnia sa va trebui sa uneasca partidele de pe partea dreapta si, mai ales, sa ofere speranta liberalilor, sa-i determine sa ramana impreuna si sa nu sara in bratele lui Tariceanu sau, apoi, va avea de negociat o relatie tensionata intre Traian Basescu, Crin Antonescu si Vasile Blaga, toti trei - politicieni ai vechiului val care mai au inca un cuvant de spus.

Daca toate acestea vor fi indeplinite, Klaus Iohannis trebuie sa-i convinga pe romani ca va putea conduce tara, ca stie cum sa se pozitioneze vizavi de provocarile politicii externe, avem un conflict in vecinatate si un "mare dusman", e vorba de Rusia, plus dusmanii mai mici.

Din pacate, Klaus Iohannis nu este un politician antrenat in mari batalii, Sibiul e o localitate idilica si linistita. Oamenii sunt politicosi si confruntarile sunt rare. Competitia politica din Sibiu a fost inexistenta. Iohannis a dominat alegerile de 14 ani.

Asa ca, in cazul in care va accepta sa candideze, viata tihnita a primarului va deveni o fericita amintire.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Iohannis presedinte PNL, #Iohannis candidat prezidentiale , #PNL