Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Reactii imediate dupa ce Iohannis l-a propus tot pe izolatul Orban. ALDE anunta ca va vota impotriva noului guvern

Vineri, 13 Martie 2020, ora 16:52
16086 citiri
Reactii imediate dupa ce Iohannis l-a propus tot pe izolatul Orban. ALDE anunta ca va vota impotriva noului guvern
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, vineri, ca il desemneaza pe Ludovic Orban in functia de premier.

Este a treia oara cand seful statului il propune pe seful liberalilor pentru functia de prim-ministru al Romaniei.

In 5 februarie, dupa doar trei luni de la investire, Guvernul Orban I a fost demis prin motiune de cenzura. Ziua urmatoare, presedintele Klaus Iohannis l-a desemnat tot pe Ludovic Orban premier, cu scopul de a declansa anticipatele.

In 25 februarie, Ludovic Orban a renuntat sa fie premier desemnat, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca Iohannis a incalcat legea fundamentala cand l-a desemnat, astfel ca seful statului l-a propus pe Florin Citu premier.

Apoi, joi dupa-amiaza, Florin Citu a renuntat la mandatul de premier desemnat, astfel ca presedintele Iohannis a avut, azi dupa-amiaza, consultari fulger la telefon, cu partidele.

Audierile ministrilor propusi si votul de investire ar putea avea loc sambata. Ramane de vazut daca Guvernul Ludovic Orban va reusi sa obtina votul de incredere in Parlament.

Pana acum, USR si PMP au anuntat ca vor vota pentru investirea guvernului, insa parlamentarii ALDE vor vota impotriva.

Precizam ca seful PNL este autoizolat la Vila Lac 1, dupa ce senatorul PNL Vergil Chitac a fost confirmat cu noul coronavirus.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, principalele reactii:

16:52 - Si Partidul Miscarea Populara (PMP) a anuntat ca sustine investirea Guvernului Ludovic Orban.

"Noi sustinem investirea Guvernului Ludovic Orban, pentru ca si in dialogul cu presedintele am pledat pentru un Guvern legitim, care este capabil in acest moment sa-si asume masuri uneori nepopulare de forta, pentru a stabiliza situatia Romaniei si din punct de vedere al sanatatii, si din punct de vedere economic si, de asemenea, pentru a stopa criza politica in care se afla Romania", a precizat presedintele executiv al PMP, Marius Pascan, pentru Agerpres.

16:43 - Parlamentarii ALDE vor vota impotriva noului Guvern Orban, a anuntat liderul partidului Calin Popescu Tariceanu.

Potrivit lui Tariceanu, "presedintele Iohannis are o responsabilitate partajata impreuna cu conducerea PNL pentru criza grava politica in care ne aflam si care este bineinteles suprapusa pe criza coronavirus".

"Aceasta responsabilitate deriva din nominalizarile de premier pe care le-a facut - Orban si Citu. Presedintele are o mare responsabilitate, dupa cum are si domnul Orban, care considera ca sunt mai importante interesele partidului decat interesele tarii. Ca atare, (...) nu putem fi de acord cu o astfel de nominalizare. Noi vom vota impotriva. Romania nu este tara de batjocura a unora. Suntem intr-o situatie extrem de grava, tarile din jurul nostru iau masuri exceptionale care merg pana la decretarea starii de urgenta si noi ne jucam de-a nominalizarea", a declarat Tariceanu, pentru Agerpres.

16:36 - Senatorul USR Florina Presada a scris si ea, in mediul online, ca Ludovic Orban nu a fost singura propunere de premier pe care a primit-o Presedintele Iohannis.

"USR l-a propus pe Dacian Ciolos. Nu ne dorim sa prelungim sau sa adancim situatia de criza actuala, vom vota Guvernul Orban, dar adevarul trebuie spus", se arata in postarea ei.

16:23 - Partidul Miscarea Populara (PMP) considera ca in momentul de fata este nevoie de un guvern de larga majoritate si solidaritate nationala, a declarat, vineri, presedintele executiv al PMP, Marius Pascan, dupa consultarile cu presedintele Klaus Iohannis.

"Am avut un dialog prin teleconferinta cu domnul presedinte Klaus Iohnnis si i-am transmis pozitia Partidului Miscarea Populara legata de situatia actuala a Romaniei. Consideram ca in momentul de fata este nevoie de un guvern de larga majoritate si solidarizare nationala, capabil sa-si asume masurile ferme, necesare privitoare la aceasta perioada critica din existenta tarii", a precizat Pascan, citat de Agerpres.

16:11 - Deputatul USR Iulian Bulai transmite si el ca partidul l-a propus pe Ciolos, iar "cineva minte", facand indirect referire la presedintele Klaus Iohannis, care a spus ca a primit o singura propunere de premier.

"Delegatia USR la consultarea online cu presedintele KWJ l-a propus premier pe Dacian Ciolos! Cineva s-a facut ca nu a auzit acest nume. Cineva minte. Si conduce tara mintind", a scris Bulai pe Facebook.

16:08 - Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat ca parlamentarii formatiunii sustin demersul presedintelui, care vrea investirea rapida a unui guvern.

"UDMR sustine acest demers in contextul crizei actuale, fara sa punem in discutie procedura de urgenta. Acum sanatatea si siguranta oamenilor sunt primordiale. Avem nevoie de un guvern care sa actioneze cu deplina autoritate pentru a incetini extinderea epidemiei", a transmis Kelemen Hunor, citat de News.ro.

15:58 - Deputatul USR Catalin Drula a reactionat si el in mediul online. El a subliniat ca presedintele a mai avut o varianta de premier, si anume Dacian Ciolos, propus de partidul din care face parte.

"I-am spus clar presedintelui Iohannis astazi ca solutia propusa de noi este Dacian Ciolos premier cu o noua echipa de guvernare. I-am spus de asemenea ca Ludovic Orban si PNL si-au pierdut credibilitatea dupa ce au facut ieri", a scris Drula pe reteaua sociala.

El a mai precizat ca USR "va vota pentru investirea unui guvern stabil chiar daca avem retineri serioase fata de formula propusa unilateral de presedinte".

15:50 - Calin Popescu Tariceanu a scris, pe Facebook, ca presedintele Iohannis i-a transmis, la consultari, ca se gandeste la o renominalizare a lui Ludovic Orban pentru functia de premier, urmand ca echipa de guvernamentala actuala sa fie, in mare, pastrata.

"Punctul meu de vedere, pe care i l-am exprimat presedintelui, cu deferenta necesara functiei pe care o detine, este urmatorul: Presedintele, impreuna cu conducerea PNL, impartaseste responsabilitatea pentru aceasta criza politica ce s-a prelungit si care acum este suprapusa de criza coronavirusului (...)

Deciziile pe care urmeaza sa le ia presedintele nu le stiu, dar daca e ceea ce a lasat sa se inteleaga in consultarea pe care am avut-o in ceea ce-l priveste pe dl Orban, este o decizie, a treia decizie gresita", a scris, intre altele, fostul presedinte al Senatului, pe reteaua sociala.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#reactii Iohannis Orban premier , #Ludovic Orban
Comentarii
Poza Menestru
Menestru
rank 5
Guvernul Romaniei ,un sketch ...preferat de romanii de pretutindeni