Rasa la patrat

Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 16:39
12536 citiri
Rasa la patrat
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Si-au facut-o. Caci au vrut-o. Si au avut-o. El pe ea, ca adversar. Si ea dezbaterea. Au obtinut ce si-au dorit. Ea si-a expus inteligenta rasa la patrat. Lasandu-se periat, el a iesit sifonat. Dar noi ce-avem de facut?

"Raza la patrat", a sustinut, vai, Dancila, incercand sa treaca clasa la geometria cercului dupa ce, disperata sa scape de statutul de proverbiala intrupare nationala a ineptiei si a incompetentei pesediste, a insistat ca ar fi dat "meditatii la mate". La mate? Pi ori raza la patrat e aria cercului.

Dancila n-a stiut. "Stai jos, iei nota doi", i-ar fi spus, daca era bine dispus, exigentul meu prof de matematica, Cristescu. Daca era intr-o zi rea, 1 lua.

Brusc, pentru ea, neagra i se facu martea, parca in amintirea altor zile si mai rele. Parca, spre a se razbuna pentru tot ceea ce pesedismul dezlantuit, cu onor reprezentat de V.V. Dancila le-a facut romanilor, cu ea sau fara ea la pupitru, in ultimii ani.

Cand PSD le-a distrus independenta Justitiei, le-a zdrobit statul de drept si le-a anihilat libertatea de a demonstra pasnic, la adapost de frica de brutalitatile de tip moscovit, iranian sau chinez ale jandarmilor.

Acelasi PSD a politizat CCR, transformand defecta democratie romaneasca in cosmarul unei tiranii pseudo-constitutionale. Una care-si exporta spre tari mai libere creierul si viitorul, in timp ce patriei emigrantilor i se face zob tot ce s-a incropit, dupa Ceausescu si Iliescu, in materie de predictibilitate, de sanse de dezvoltare si modernizare si de imagine cat de cat pozitiva a tarii.

Ale carei fiice meritorii, ca Laura Kovesi, se impun in forurile internationale in pofida propriului guvern, condus de compatrioata lor, Dancila, o candidata care s-ar simti, totusi, discriminata, ca femeie, chipurile, de cel pe care sefa ei de campanie pesedista il discrimineaza pe fata, ca minoritar.

Daca la "dezbaterea" lui Gica Contra, cum s-a dovedit manifestarea organizata pentru Dancila, ar fi existat ceva mai multi jurnalisti incisivi decat cei prezenti, Dancila ar fi trebuit sa raspunda la mai mult decat la intrebari privind sustinerea pe care actuala sefa a PSD a acordat-o, ca europarlamentar, Rusiei lui Putin. Cand a votat, alaturi de comunisti si de fascisti, in PE, contra sanctiunilor impuse Moscovei.

Dancila ar fi fost silita sa lamureasca intre altele contradictia dintre obsesia ei ca Iohannis sa admita tot felul de nefacute reale ori imaginare, in timp cea ea respinge, las, orice asumare.

Sefa PSD refuza bunaoara sa regrete efectiv cortegiul de crime comise de pesedism contra romanilor si a libertatii si democratiei lor si propriul ei rol in aceasta trista istorie, jalonata de OUG 13, de strambarea, de catre comisia pesedistului Iordache, a Legilor Justitiei si de gazarile ordonate de autoritatile din subordinea ei la 10 august 2018. Si aceasta femeie sa ajunga presedintele Romaniei?

Nici pentru Iohannis n-a fost o zi prea buna

Indiscutabil, nici pentru el n-a fost o zi prea buna, chiar daca, simtind poate, ca de prea multe ori in trecut ca, daca tace, ar sanse sa ramana filosof, presedintele s-a dovedit ceva mai istet. Razand elocvent, "ficusul" a ramas mut la chestiunea privind formula corecta de calcul al ariei cercului.

In schimb, s-a pozitionat clar si, partial, convingator, desi n-a iesit din paradigma formularilor diplomatice, in subiectele fierbinti, pe care chiar trebuie sa le stie perfect un sef de stat.

A vorbit pasabil despre apararea tarii. A vorbit bine despre importanta iesita din comun a NATO (ca "garantie a securitatii noastre") si a Americii.

A evocat la fel de bine nefezabilitatea unei armate europene concurand alianta. A evocat acceptabil pericolul unei Rusii militarizate, incercand sa-si redobandeasca sferele de influenta, precum si pericolul confundarii valorilor europene si romanesti cu ale Chinei comuniste.

In fine, chiar daca nu le-a spus pe nume sau n-a formulat prea precis, Iohannis a abordat just incalecarea Justitiei, de catre PSD, prin faimoasa SS, de investigare a magistratilor, comparand totodata corect, cu mineriadele, fascistul asalt dragniot asupra unor protestatari pasnici, la 10 august 2018.

Bine ar fi fost sa discute adecvat si sa anunte masuri pe marginea tragediei Republicii Moldova, care a reincaput zilele trecute, complet, pe mana socialistilor putinofili ai lui Igor Dodon.

Intr-o lume din ce in ce mai vitregita de tirani si bantuita de primejdii, chiar conteaza ce presedinte vor avea romanii. Caci apararea si politica externa a tarii si locul ei in aliante tot mai vlaguite in sarcina lui cad.

Nu e deci de colo ce fel de sef de stat va avea Romania pe un continent mutilat de tacerea vinovata a UE fata cu crimele in masa siriene, in proximitatea celui slutit, cu complicitatea Moscovei, de violentele si persecutiile in masa la care se dedau aparatele represive ale Chinei, Iranului si Turciei.

A gresit Iohannis, refuzand o dezbatere pe care ar fi castigat-o lejer, la capitolul substanta, daca nu la verbozitatea tipica politrucilor pesedisti? Ar fi fost inteligent sa accepte o dezbatere veritabila, cu ziaristi autentici, critici, independenti si incisivi, nu specialisti in agitprop, limbi si limbutie, ca reprezentatii oficinelor de propaganda RTV si Antena 3? Desigur. E el lemnos si lent? Asa e, uneori.

Dar a reactiona la neajunsurile sale absentand de la vot, anulandu-l sau votand-o, in semn de protest, pe inenarabila lui contracandidata, inseamna a proba nu doar lipsa de memorie politica si istorica.

Intrucat o atare atitudine ar putea duce la victoria PSD, ori la reducerea substantiala a prezentei la urne, si, deci, a legitimitatii unui presedinte oricum slabit de asaltul PSD-ist al ultimilor ani asupra arhitecturii institutionale a Romaniei, ar fi un act probabil iresponsabil. In fapt, sinucigas.

In cauza nu e raza la patrat a circumvolutiunilor creierului doamnei Dancila. In cauza e, in definitiv, o tara potential rasa la patrat, daca reincape durabil pe mana razuitorilor si razatoarelor din PSD.

Petre M.Iancu

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Iohannis Dancila dezbatere , #Viorica Dancila