PSD i-a facut plangere la CNA lui Iohannis. Marcel Ciolacu: Iohannis a incalcat Constitutia, legea si bunul-simt. E timpul sa mai si plateasca

Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 16:20
3969 citiri
PSD i-a facut plangere la CNA lui Iohannis. Marcel Ciolacu: Iohannis a incalcat Constitutia, legea si bunul-simt. E timpul sa mai si plateasca
FOTO: Facebook/Klaus Iohannis

Social-democratii i-au facut miercuri, 25 noiembrie, plangere la Consiliul National al Audivizualului (CNA) presedintelui Klaus Iohannis pentru discursul pe care l-a avut marti.

PSD motiveaza ca declaratia sefului statului a fost difuzata intr-o emisiune informativa si nu una electorala, iar materialul difuzat nu a prezentat activitati ale presedintelui, ci mesaje electorale directe pentru si in favoarea PNL.

Partidul condus de Marcel Ciolacu a solicitat o decizie de indrumare catre radiodifuzori prin care interventiile presedintelui Iohannis la organismele de radiodifuziune din timpul campaniei electorale sa fie calculate corespunzator in cadrul timpului de emisie acordat PNL. De asemenea, PSD spune ca Iohannis are un mesaj denigrator la adresa unui alt competitor electoral, iar acest lucru "incalca in mod flagrant atat ordinea constitutionala cat si legislatia audiovizuala".

"- Live-ul presedintelui Klaus Iohannis, avand ca pretext celebrarea unui an de la alegerile prezidentiale din 2019, a fost difuzat in cadrul unei emisiuni informative, nu intr-o emisiune electorala, iar materialul difuzat nu prezinta activitati ale presedintelui, ci mesaje electorale fatise, directe, pentru si in favoarea Partidului National Liberal, insa vadit denigratoare la adresa altui competitor electoral, in speta subscrisa entitate politica PSD.

- Complementar, in acest context, subliniem faptul ca elementele supuse analizei sunt cu atat mai grave cu cat legea fundamentala (art. 80 din Constitutie) interzice in mod expres Presedintelui implicarea in campania electorala, prin excluderea sa din sfera afilierii politice, rolul sau fiind eminamente de mediator.

- Totodata, prin aceasta interventie care a avut loc live dl. Klaus Iohannis a pus in dificultate radio-difuzorii intrucat o emisiune aparent informativa despre activitatea presedintelui s-a convertit brusc intr-o emisiune electorala, impiedicandu-i sa isi respecte astfel obligatiile asumate prin documentele depuse la CNA privind modul in care reflecta in grila de programe campania electorala.

- Discursul lui Klaus Iohannis este in mod clar material de propaganda electorala, avand in vedere ca, in acceptiunea Legii 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, materialul de propaganda.

- Or, va rugam sa constatati ca discursul presedintelui indeplineste in mod cumulativ toate aceste conditii enumerate in cele de mai sus, respectiv se refera in mod direct atat la Partidul National Liberal (in sens pozitiv) cat si la PSD in sens negativ, este utilizat in plina campanie electorala, are obiectiv electoral declarat (castigarea alegerilor parlamentare de catre Partidul National Liberal) si depaseste in mod clar obiectivul de informare a publicului", argumenteaza PSD in sesizarea formulata la CNA.

Social-democratii mai sustin ca Iohannis, prin discursul de marti, a obtinut in mod ilicit timpi de emisie suplimentari pentru PNL.

"Prin interventia live a presedintelui Klaus Iohannis acesta a obtinut, in fapt, in mod ilicit, pentru Partidului National Liberal, timpi de emisie suplimentari pentru emisiuni electorale, cu incalcarea art. 8 alin 3 din Decizia CNA nr. 603 din 21 octombrie 2020. Prin difuzarea discursului presedintelui Klaus Iohannis prin care acesta face campanie Partidului National Liberal, acest partid a dobandit in mod ilegal timp suplimentar pentru difuzarea materialelor de propaganda electorala, cu eludarea regulilor imperative de prestabilire a unor segmente concrete alocate. Discursul presedintelui Klaus Iohannis a pus in pericol ordinea constitutionala, incalcandu-se astfel art. 8 alin 2 lit a) din Decizia CNA nr. 603 / 2020", mai indica sursa citata.

PSD mai argumenteaza ca seful statului nu doar ca face campanie electorala pentru PNL, ci si denigreaza un al competitor electoral, in speta PSD.

"Contrar atat exigentelor unei societati democratice, cat si prerogativelor sale constitutionale, dl Presedinte face campanie electorala Partidului National Liberal si denigreaza un alt competitor electoral, in speta PSD, transmitand in mod direct mesajul ca PSD nu ar mai trebui sa participe la viata politica si trebuie sa dispara. PSD este un partid legal constituit, care functioneaza constitutional, la fel ca orice alt partid care activeaza pe scena politica, prin urmare o atare conduita din partea unui presedinte al statului care ar trebui sa fie un factor de echilibru si dialog, este reprobabila si de neacceptat intr-o societate democratica. Prin discursul presedintelui s-au diseminat in spatiul public mesaje vadit tendentioase si mincinoase la adresa PSD si care incalca in mod flagrant atat ordinea constitutionala cat si legislatia audiovizuala, astfel dupa cum am aratat in cele de mai sus", conform plangerii facute la CNA.

Partidul condus de Marcel Ciolacu mai arata ca alegerile libere si corecte presupun si ca presedintele Iohannis sa nu se implice in campanie electorala, precum si interzicerea mesajelor defaimatoare la adresa competitorilor electorali.

"Desfasurarea unor alegeri libere si corecte nu poate avea loc decat in contextul respectarii valorilor democratice in ansamblul lor, care presupun inclusiv neimplicarea presedintelui in campania electorala si interzicerea mesajelor defaimatoare la adresa competitorilor electorali, mai ales atunci cand acestea sunt difuzate prin intermediul mass-media si provin de la o persoana care detine cea mai inalta functie in stat si care ar trebui sa fie un etalon al echilibrului si dialogului. Este esential ca alegerile locale care urmeaza sa aiba loc in data de 6.12.2020 sa se desfasoare in mod corect, sens in care cetatenii trebuie sa fie liberi sa-si formeze singuri opiniile cu privire la competitorii electorali, fara a fi influentati negativ prin astfel de campanii mincinoase si manipulatoare", conchide sursa mentionata.

Presedintele Klaus Iohannis a lansat marti, la un an de la alegerea sa, un atac dur la adresa PSD, afirmand ca Romania a fost grav afectata de coruptia guvernelor PSD, ca nicio reforma nu a fost dusa pana la capat.

"Ne-am trezit in plina pandemie cu lipsuri majore in sistemul medical, cu o infrastructura deficitara si cu un sistem educational cu probleme critice", a afirmat presedintele. El a subliniat ca "PNL este partidul care, la finalul anului trecut, a avut curajul sa-si asume o guvernare stiind ca preia un buget secatuit si o administratie in care PSD a plasat numerosi incompetenti".

"Pe 6 decembrie, indepartarea PSD de la butoanele puterii poate sa fie, in sfarsit, definitiva. Este timpul ca, uniti, cetatenii acestei natiuni si fortele politice reformatoare, impreuna cu mine, sa intram intr-o noua etapa de dezvoltare a tarii noastre. Este timpul sa construim Romania Normala", a mai spus seful statului.

Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Reprezentanţii USR au transmis că PSD s-a lăudat că scoate păcănelele din localităţile cu până la 15.000 de locuitori până la finalul acestei luni, dar este o minciună şi de data...
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#Klaus Iohannis, #PSD, #CNA, #declaratii de presa , #PSD