Presedintele Consiliului Concurentei a depus juramantul de investitura - ce record detine

Duminica, 01 August 2021, ora 16:522767 citiri
Presedintele Consiliului Concurentei a depus juramantul de investitura - ce record detine
Foto: Administratia Prezidentiala

Bogdan Chiritoiu si Otilian Neagoe au depus, marti, la Palatul Cotroceni, juramantul de investitura in functiile de presedinte si vicepresedinte al Consiliului Concurentei, seful statului aratand ca spera ca reinvestirea lor sa fie o garantie a continuarii liniei de profesionalism a institutiei.

In cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca, plecand de la rolul si competentele autoritatii nationale de concurenta, spera ca reinvestirea lui Bogdan Chiritoiu si a lui Otilian Neagoe in functii, pentru un mandat de cinci ani, sa fie o garantie a continuarii aceleiasi linii de profesionalism si obiectivitate de care a dat dovada aceasta institute.

De asemenea, presedintele Klaus Iohannis a caracterizat Consiliul Concurentei drept una dintre institutiile publice fundamentale pentru protectia, mentinerea si stimularea concurentei si a unui mediu concurential normal in vederea promovarii intereselor consumatorilor.

In plus, seful statului a afirmat ca aceasta institutie are competente in aplicarea dispozitiilor Tratatului privind functionarea Uniunii Europene in cazul in care actele sau faptele intreprinderilor sau asociatiilor de intreprinderi pot afecta comertul dintre statele membre UE.

La ceremonia de la Palatul Cotroceni a participat si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

Iohannis il mai lasa 5 ani pe Chiritoiu la sefia Consiliului Concurentei

Bogdan Marius Chiritoiu a fost reconfirmat in functia de presedinte al Consiliului Concurentei, pentru un nou mandat de 5 ani, presedintele Klaus Iohannis semnand, pe 5 martie, decretul de numire a acestuia in functie precum si numirea lui Otilian Neagoe in functia de vicepresedinte.

Parlamentul a trimis, in luna februarie, presedintelui Klaus Iohannis avizul favorabil pentru reinnoirea mandatului presedintelui si vicepresedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu si Otilian Neagoe.

Chiritoiu si Neagoe au primit pe 17 februarie aviz favorabil pentru un nou mandat din partea comisiilor parlamentare reunite pentru buget, finante si economice, cu majoritate de voturi.

Potrivit legii, durata mandatului membrilor Plenului Consiliului Concurentei este de 5 ani, acesta putand fi reinnoit o singura data.

Numirea membrilor Plenului Consiliului Concurentei se realizeaza de catre presedinte, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurentei, cu avizul Guvernului si dupa audierea candidatilor in comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Pe parcursul mandatului lui Chiritoiu, Consiliul Concurentei a deschis 104 investigatii si a finalizat 101 de astfel de proceduri, iar amenzile aplicate intre 2009 si 2013 au totalizat 354 milioane de euro (1,5 miliarde de lei).

In mandatul lui Chiritoiu a fost acordata cea mai mare amenda pe concurenta din Romania. In data de 10 ianuarie 2012, Consiliul Concurentei a sanctionat companiile OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Petroleum si Lukoil Romania cu o amenda totala de 880 milioane de lei, reprezentand 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010.