Pe cine mizeaza Iohannis la prezidentiale si ce crede despre autonomia secuilor si Rosia Montana

Luni, 11 August 2014, ora 22:41
9313 citiri
Pe cine mizeaza Iohannis la prezidentiale si ce crede despre autonomia secuilor si Rosia Montana
Foto: Realitatea TV

Klaus Iohannis anunta ca intra in "precampania" electorala pentru alegerile prezidentiale, mizand in special pe tineri pentru a ajunge la Cotroceni. Prezidentiabilul ACL nu sustine autonomia teritoriala a secuilor si nici exploatarea aurului la Rosia Montana in actualele conditii.

Invitat luni seara la Realitatea TV, prezidentiabilul PNL-PDL a declarat ca incepand de marti intra in "precampania" pentru strangerea de semnaturi necesare pentru a candida in toamna si a anuntat ca va avea "o campanie foarte intensa, foarte bine construita si in teren, si online", in care grupul tinta este cel al tinerilor.

Iohannis, candidat oficial la prezidentiale: Daca se poate in Sibiu, se poate in toata tara

"Este grupul tinta la care ma uit cel mai mult (...) Trebuie sa inteleaga ca votul lor este important", a subliniat Iohannis, precizand ca isi va face campanie atat prin metodele clasice, dar mai ales online.

Despre justitie si statul de drept

In ceea ce priveste justitia, Klaus Iohannis a declarat ca el vrea sa "garanteze statul de drept in Romania".

"Au fost lucruri care nu au functionat, dar sunt unele lucruri care au inceput sa functioneze. Trebuie sa recunoastem ca s-au facut progrese semnificative. Una din zone este justitia, independenta justitiei devine din ce in ce mai evidenta. Este un bun castigat, exterm de valoros. Stat de drept, justitie independenta - acestea sunt valori care trebuie aparate cu orice pret.

In cazul in care voi ajunge presedinte, voi garanta ca asa ramane - ca justitia ramane independenta. Nu numai ca Romania ramane un stat de drept, ca isi va consolida pozitia de stat de drept", a sustinut el.

In context, Klaus Iohannis a spus ca Victor Ponta, principalul sau contracandidat, nu are o pozitie similara, cata vreme premierul s-a solidarizat cu "baronii PSD care au fost agatati de procurori".

Macovei il ataca pe Iohannis: Un candidat slab, care nu a dovedit inca nimic in politica

"E trist, dar adevarat, ca in ultimii ani in loc sa ne indreptam spre un stat de drept, ne indreptam spre feudalizarea Romaniei, spre baronizarea Romaniei. E o directie pe care nu mi-o doresc, nu imi doresc o Romanie care se intoarce intr-o zona de feudalizare de cea mai proasta speta si ma tem de asa ceva", a mai declarat Iohannis.

Despre autonomia Tinutului Secuiesc

Klaus Iohannis a declarat ca sustine proiectul regionalizarii Romaniei, dar nu pe criterii etnice.

"Am fost membru in comisia care s-a ocupat de primul demers de regionalizare. Am spus atunci un lucru si pot sa il repet oricand: Regionalizarea, daca se va face vreodata, poate sa fie doar o regionalizare administrativa. O regionalizare etnica nu se poate face in Romania. Au incercat alte tari, sa ne uitam ce rezultate au avut. Daca regionalizarea se face suprapunand granita regiunilor peste o granita interentica, nu da rezultate", a declarat prezidentiabilul PNL-PDL, subliniind faptul ca este "adeptul statului national unitar".

Iohannis: Data alegerilor creeaza avantaje pentru Victor Ponta

"Este o optiune a politicianului Klaus Iohannis, a persoanei Klaus Iohannis, nu cred in regionalizare pe criterii etnice", a punctat acesta.

Intrebat daca garanteaza faptul ca in cazul in care va ajunge presedinte nu va sustine autonomia Tinutului Secuiesc, Iohannis a raspuns: "Sigur, v-am spus ca eu nu sunt adeptul acestei solutii. Nu se va intampla".

Despre Rosia Montana si gazele de sist

Klaus Iohannis a fost intrebat si despre cele doua subiecte delicate care au scos oamenii in strada in anii precedenti - Rosia Montana si gazele de sist - iar prezidentiabilul ACL a spus ca cele doua probleme sunt diferite.

"Rosia Montana, dupa parerea mea, este un fel de privatizare esuata. S-a abordat tema gresit, s-a continuat gresit si s-a ajuns unde trebuia sa se ajunga - intr-un impas. (...)

Rosia Montana este un zacamant de aur, deci un bun al Romaniei, o resursa importanta, pe care o avem. E pacat sa o lasam acolo neexploatata. Dar avem o solutie tehnologica care duce la o problema majora pentru mediu - asa ceva e inacceptabil. (...)

Putina lume stie. Tehnologia propusa la Rosia Montana e folosita si in alta parte, acum o saptamana in Canadaa avut loc un accident ecologic de proportii, lucru care s-ar putea repeta si la Rosia Montana. De asa ceva nu avem nevoie", a declarat acesta.

Klaus Iohannis a spus ca nu sustine proiectul Rosia Montana "in forma actuala", dar "resursa este, trebuie sa o exploatam cu cap, in asa fel incat statul roman sa aiba un castig semnificativ", concluzia sa fiind ca "trebuie sa avem un cadru legislativ foarte ferm si autoritati care controleaza la sange", iar "Ministerul Economiei sa ne spuna solutiile fezabile".

In ceea ce priveste al doilea subiect, gazele de sist, Iohannis a declarat ca "trebuie sa acceptam ideea de explorare, sa vedem ce avem in subsol, sunt bunurile noaste ale statului roman".

In achimb, Iohannis a adaugat ca nu este de acord cu exploatarea gazelor de sist cu o tehnologia propusa.

"Exploatarea putem sa o abordam cand avem o tehnologie care garanteaza siguranta oamenilor", a subliniat el.

Despre Republica Moldova

Iohannis a abordat si diverse teme de politica externa, printre care si relatia Romaniei cu Republica Moldova.

"Trebuie sa amitem ca Romania si Basarabia - Republica Moldova - au o relatie speciala si e bine asa, fiindca avem atatea lucruri in comun, atatea lucruri din istorie, limba, poetii, aspiratiile de a fi in UE (...)

Aceasta relatie speciala intre Romania si Republica Moldova trebuie cultivata si dusa mai departe. Eu voi fi un presedinte care doreste o apropiere semnificativa intre Romania si Republica Moldova. Si acest lucru vreau sa il incep chiar in saptamana viitoare, cand am de gand sa fac o vizita in Republica Moldova", a anuntat Klaus Iohannis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Iohannis autonomie Tinut Secuiesc, #Iohannis Rosia Montana, #Iohannis vizita Moldova , #presedinte PNL