Cine este premierul de sacrificiu pregătit de Iohannis

Luni, 04 Octombrie 2021, ora 12:11
25757 citiri
Cine este premierul de sacrificiu pregătit de Iohannis
Președintele Klaus Iohannis se pregătește pentru rezultatul moțiunii de cenzură FOTO presidency.ro

Surse din conducerea PNL dezvăluie jocul pregătit de președintele Iohannis în contextul moțiunii de cenzură împotriva guvernului Cîțu.

Nicolae Ciucă (ministrul Apărării) și Lucian Bode (ministrul de Interne) sunt variantele pe care președintele Klaus Iohannis le ia în calcul pentru rolul de premier de sacrificiu, susțin surse din conducerea PNL.

Premierul desemnat de Iohannis se va retrage înaintea votului de învestire din Parlament, astfel încât președintele să poată veni din nou cu propunerea Florin Cîțu - premier.

O decizie a Curții Constituționale din 2020 interzice ca premierul trântit prin moțiune de cenzură să fie tot el desemnat, imediat, prim-ministru de către președinte. Concret, după ce, în ianuarie 2020, guvernul Orban a căzut prin moțiune de cenzură, CCR a decis că președintele nu-l poate desemna tot pe Ludovic Orban ca primă încercare de a forma guvernul.

Prin urmare, șeful statului a venit cu varianta Florin Cîțu, la acea vreme ministru de Finanțe. Numai că Florin Cîțu și-a depus mandatul cu 15 minute înainte să primească votul de încredere al Parlamentului, dominat atunci de PSD.

De ce? Pe fondul pandemiei de coronavirus, care tocmai izbucnise, PSD era dispus să voteze un guvern Cîțu. În schimb, pentru a menține parteneriatul cu PNL, președintele Klaus Iohannis îl dorea în fruntea guvernului pe Ludovic Orban, liderul de atunci al liberalilor.

Prin urmare, Florin Cîțu s-a retras, iar președintele l-a desemnat prim-ministru pe Orban, care a fost instalat cu voturile PSD. Astfel, Florin Cîțu a jucat rolul premierului de sacrificiu, aruncat în lupta politică doar pentru a bifa cerința CCR.

Acum, Florin Cîțu se află exact în situația în care se afla Ludovic Orban la începutul anului 2020. Moțiunea de cenzură depusă de social-democrați are șanse foarte mari să treacă, în condițiile în care PSD, USR și AUR - partidele ostile premierului - au 50 de voturi peste limita majorității. Cum președintele Klaus Iohannis insistă ca Florin Cîțu să rămână premier, are nevoie de o variantă de sacrificiu pentru a respecta decizia CCR.

În acest moment, variantele luate în calcul de Iohannis sunt Nicolae Ciucă și Lucian Bode, susțin surse liberale. Liderii PNL iau în calcul și varianta în care, pe fondul crizei sanitare, Nicolae Ciucă să fie votat de PSD pentru șefia guvernului. Chiar dacă e parlamentar PNL, generalul Ciucă e văzut mai degrabă ca tehnocrat. În cazul în care va fi învestit, Ciucă va demisiona, astfel încât președintele să vină din nou cu Florin Cîțu premier, care să încerce să strângă o majoritate parlamentară.

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că președintele Klaus Iohannis îl va desemna tot pe Florin Cîţu prim-ministru în situaţia în care Guvernul va cădea în urma moţiunii de cenzură.

"Cu siguranţă putem merge pe un premier din interiorul cabinetului care sau să demisioneze, sau să nu primească votul de investitură. Dar alegerea noastră pentru a fi premier pe scurtă, medie şi lungă durată este Florin Cîţu. Noi nu avem o altă opţiune. Oricine speculează alte opţiuni, sunt strict din dorinţa de a face scenarii politice. Nu. Noi mergem pe Florin Cîţu şi pe el îl vom susţine şi cu el vom traversa această perioadă. Veţi vedea", a spus Rareş Bogdan.

Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
Elena Lasconi susține că e hărțuită de instituțiile statului: "M-ați omorât! Președintele nostru este o persoană inexistentă / Mi s-a propus să intru în PNL"
Elena Lasconi susține că e hărțuită de instituțiile statului: "M-ați omorât! Președintele nostru este o persoană inexistentă / Mi s-a propus să intru în PNL"
Primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, a declarat, luni 25 martie, că a angajat o casă de avocatură pentru că se consideră hărțuită de instituțiile statului. Lasconi a mai...
#Klaus Iohannis presedinte, #Presedintele Romaniei, #motiune de cenzura PNL, #guvernul citu, #Florin Citu premier , #stiri Klaus Iohannis