Lui Iohannis i-a facut mare placere sa numeasca noii sefi de Parchete: Avizul CSM, superficial

Joi, 20 Februarie 2020, ora 16:39
14426 citiri
Lui Iohannis i-a facut mare placere sa numeasca noii sefi de Parchete: Avizul CSM, superficial
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a oferit joi, de la Bruxelles, o prima reactie referitoare la decizia sa de a accepta toate cele trei propuneri de sefi de Parchete venite de la Ministerul Justitiei, desi doua dintre ele aveau avizul negativ al CSM.

Este vorba despre:

- Gabriela Scutea, numita in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), pe o perioada de 3 ani;

- Crin-Nicu Bologa, numit in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pe o perioada de 3 ani;

- Elena-Giorgiana Hosu, numita in functia de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pe o perioada de 3 ani.

"Astazi, inainte sa plec spre Bruxelles, intr-adevar, am semnat decretele de numire pentru procuror general in persoana dnei Scutea, pentru functia de procuror-sef al DIICOT in persoana dnei Hosu si procuror-sef la DNA in persoana dlui Bologa.

Sunt trei candidati propusi de ministrul Justitiei (Catalin Predoiu - n.red.) dupa un proces de selectie pe care l-am gasit foarte bine organizat, transparent, foarte corect facut si deja un numar foarte mare de candidati inscrisi la interviuri ne arata ca a fost o competitie deschisa.

In fine, dupa ce propunerile dlui ministru au fost concretizate, ele au fost trimise la CSM, care a avut pareri usor diferite avand in vedere ca am avut, pe de o parte, propunerile ministrului - pe care le-am gasit foarte bine elaborate, motivate - si de cealalta parte avizul CSM, care mi s-a parut partial destul de superficial.

Am considerat corecte propunerile facute de ministrul Predoiu si i-am numit pe cei trei candidati in functii", a spus Klaus Iohannis, de la Bruxelles.

Presedintele a spus ca cel mai important lucru este faptul ca marile parchete din tara nu mai sunt conduse de interimari.

"Foarte important de subliniat este ca s-a incheiat interimatul la marile parchete. Se ajunsese la o perioada foarte lunga de interimat, care nu a permis procurorilor sa isi faca treaba asa cum trebuie in toate situatiile. O conducere interimara are acest efect asupra institutiei.

Pe de alta parte, m-am bucurat ca selectia organizata de ministrul Predoiu a scos la iveala trei candidati pe care ii consider foarte buni si mi-a facut mare placere sa ii numesc in functii", a completat Iohannis.

Jurnalistii i-au amintit presedintelui ca una dintre recomandarile din raportul MCV pe 2019 este respectarea avizului Consiliului Superior al Magistraturii, fie el consultativ.

"Am tinut cont. Am citit si ce mi-a scris ministrul, ati vazut ca si dupa avizul negativ al CSM ministrul a venit cu lamuriri. Am citit si ce a scris CSM-ul", a fost replica sefului statului.

Intrebat de ce considera avizul Consiliului unul superficial, Iohannis a raspuns scurt: "Va rog, cititi avizele si o sa va dati seama imediat".

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele prin care sunt numiti in functie sefii de la Parchetul General, DNA si DIICOT, in ciuda faptului ca CSM a dat aviz negativ pentru doua dintre propunerile ministrului Predoiu.

Presedintele a acceptat astfel toate propunerile ministrului de Justitie, Catalin Predoiu, in ciuda faptului ca doua dintre ele, Gabriela Scutea si Giorgiana Hosu, au fost avizate negativ de Sectia pentru procurori a CSM.

Mai mult decat atat, sectia a motivat dur avizul negativ dat.

Iata argumentele:

Precizam ca presedintele USR, Dan Barna, a criticat faptul ca presedintele Klaus Iohannis a semnat aceste decrete.

Vezi si Orban ii ia apararea lui Iohannis: Si Kovesi a primit aviz negativ de la CSM

Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
#Iohannis numire sefi parchete , #presedinte