Filmul consultarilor pentru un nou premier. Iohannis a primit doua propuneri. Ce va alege?

Luni, 26 Iunie 2017, ora 18:57
30725 citiri
Filmul consultarilor pentru un nou premier. Iohannis a primit doua propuneri. Ce va alege?
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Reprezentantii partidelor parlamentare au fost, luni dupa-amiaza, la consultari la Palatul Cotroceni, pentru negocieri in vederea stabilirii noului premier, dupa ce Guvernul Grindeanu a fost dat jos prin motiune de cenzura.

Singura propunere oficiala dinainte de consultari a fost cea a ministrului interimar al Economiei, Mihai Tudose, de la PSD+ALDE, dar PMP a venit cu alta: europarlamentarul Siegfried Muresan.

Iata cine este Mihai Tudose: Acuzatii de plagiat, biografie si avere

Partidele din Opozitie nu reusesc sa coaguleze o noua majoritate parlamentara, insa PNL si USR au anuntat ca in niciun caz nu il vor sustine pe Mihai Tudose. UDMR si reprezentantii minoritatilor parlamentare au anuntat ca vor decide pozitia lor dupa ce vor vedea ce a ales presedintele Klaus Iohannis.

La ora 20:00, Iohannis este asteptat sa faca declaratii dupa consultarile cu reprezentantii tuturor formatiunilor parlamentare.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, evolutia consultarilor de la Cotroceni:

18:51 - Varujan Pambuccian a transmis, dupa intalnirea cu Klaus Iohannis, ca grupul minoritatilor nationale nu a negociat cu nimeni si ca ei au incredere in decizia presedintelui Romaniei.

"Noi nu am negociat cu nimeni. Nici cu cei din zona PSD-ului, nici cu cei din zona Opozitiei. Cea mai mare incredere o avem in decizia presedintelui", a spus Varujan Pambuccian, precizand ca este important si premierul, dar de multe ori si mai important este Cabinetul.

18:42 - La discutii cu Iohannis au intrat reprezentantii minoritatilor nationale.

18:31 - Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania a iesit de la consultarile cu Iohannis. "Majoritatea trebuie sa aiba posibilitatea sa puna premier. Noi nu avem nicio propunere de premier ca nu facem parte din majoritate si nu se pune problema sa intram in coalitie. Avem o intelegere cu PSD-ALDE de colaborare parlamentara si vom face o prima analiza dupa 30 iunie.

Nu excludem sa sustinem Guvern la investitura. (...) Noi am spus presedintelui concluziile noastre in ceea ce priveste criza politica. Nu am negociat nimic ilegal, imoral, neconstitutional", a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a spus ca UDMR va purta discutii si cu celelalte partide politice in urmatoarele zile. Acesta a precizat ca nu exclude o discutie si cu Traian Basescu, dar a adaugat ca "e mai dificila orice discutie cu dansul".

"Nu stiu ce propunere va accepta Iohannis, ca au fost si alte nominalizari. Cand va exista nominalizarea noi dorim un dialog cu cei care detin majoritatea si cu cei care guverneaza. Presupun ca PSD-ALDE. Aritmetica nu e asa grea, nu e greu sa aduni doua cifre, PSD si ALDE au majoritate. In politica e bine sa ai rabdare. E bine sa fii si insistent, e adevarat", a mentionat presedintele UDMR, dupa discutia cu Iohannis care a durat chiar mai mult decat cea cu PSD si ALDE.

18:03 - Siegfried Muresan a multumit partidului pentru nominalizarea pentru functia de premier.

"Le multumesc colegilor din Partidul Miscarea Populara (PMP) si domnului presedinte Traian Basescu pentru nominalizarea mea ca propunere de prim-ministru al Romaniei din partea PMP in cadrul consultarilor de astazi de la Palatul Cotroceni cu domnul presedinte Klaus Iohannis.

Romania are nevoie astazi de un prim-ministru cu viziune europeana care sa guverneze cu gandul la cetateni, si nu la interese de partid.

El trebuie sa inteleaga ca reducerea investitiilor, asa cum o arata ultimele date statistice, esecul in absorbtia fondurilor europene, lipsa reformelor economice, alaturi de cresterea cheltuielilor bugetare peste nivelul cresterii competitivitatii si a productivitatii inseamna mai putine locuri de munca pentru oameni si slabirea economiei.

Romania are nevoie de un prim-ministru si un guvern care sa stimuleze investitiile private in economie prin masuri politice si fiscale coerente si durabile", a scris pe Facebook Siegfried Muresan.

18:00 - Delegatia UDMR, condusa de presedintele Kelemen Hunor, a ajuns la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis.

17:53 - La consultari urmeaza delegatia UDMR.

17:45 - Traian Basescu anunta ca PMP il propune premier pe europarlamentarul Siegfried Muresan, purtator de cuvant al PPE:

- Cred ca propunerea noastra reprezinta generatia Macron, dar si generatia Trudeau, din Canada. Am facut o propunere care sa corespunda nu numai protretului robot al lui Dragnea si al presedintelui Klaus Iohannis. Propunerea noastra corespunde oricarui roman.

- Opinia noasta despre desemnarea facuta de PSD: Este o desemnare ratata, menita sa atraga PSD in capcana desemnarilor ratate. Cred ca nici Dragnea nu se astepta ca presedintele Iohannis sa cada intr-o asemenea capcana.

- Ar fi conturata o solutie politica pentru a avea un premier tanar, dar cu experienta in problema resurselor bugetare ale UE.

- Presedintele asculta, ca asa faceam si eu.

- Cu USR n-am avut discutii. Am facut o oferta acestor partide. N-aveam o propunere de candidat cand s-a produs intalnirea dintre Eugen Tomac si Ludovic Orban.

- As fi inadmisibil sa-i lasi cale libera lui Tudose, in orice conditii.

- PSD sustine ca le-a dat electoratul 3 milioane de voturi, fara sa realizeze ca vin la presedinte, care are 6 milioane de voturi. Deci decizia presedintelui este de doua ori mai puternica decat a lor.

- Mesajul meu pentru dl presedinte Iohannis este: "Incercati-l pe Siegfried Muresan, sa vedem daca face o majoritate in Parlament".

17:29 - La consultari a sosit si delegatia PMP, din care fac parte, printre altii, Traian Basescu, presedintele executiv Eugen Tomac si fostul presedinte UNPR Valeriu Steriu.

"Sa nu aveti speranta ca eu nu am o propunere", i-a spus Basescu lui Iohannis, potrivit News.ro.

17:27 - Deputatul USR, Dan Barna, purtator de cuvant al partidului, face de asemenea declaratii:

- Dl Tudose este exemplarul clar al ceea ce inseamna incompetenta. Este o persoana care nu este legitimata prin nimic pentru calitatea de premier al Romaniei. Speram ca presedintele va reusi sa propuna un premier care sa dea credibilitate.

- Miza caderii Guvernului Grindeanu a fost incapacitatea de a rezolva problemele din Justitie ale dlui Dragnea.

17:24 - Senatorul USR Vlad Alexandrescu face la randul sau declaratii:

- In cazul unei nominalizari a unui prim-ministru PSD, acest asalt va continua. Consideram ca, in aceasta situatie, pentru a pastra independenta Justitiei, USR este cel mai in masura sa nominalizeze un ministru al Justitiei.

- Consideram ca un Guvern de opozitie este posibil in continuare, cu conditia sa existe un program de guvernare sustinut de toti.

17:21 - Liderul USR, Elek Levente, sustine declaratii de presa dupa consultari:

- Suntem dispusi sa sustinem un Guvern non-PSD, cu anumite conditii: continuarea luptei anticoruptie, nominalizarea unui ministru al Justitiei din partea USR sau din afara USR, care sa asigure ca nu se atinge nimeni de Justitie, si modificarea Legii electorale, si anume alegerea primarilor din doua tururi.

17:03 - Anterior, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al USR, Dan Barna, a spus ca "nominalizarea facuta de PSD arunca Romania cu 20 de ani inapoi" si ca "USR va sustine o alternativa non-PSD", potrivit Agerpres.

17:02 - Au inceput consultarile cu reprezentantii USR.

16:58 - La consultari a ajuns si delegatia USR, condusa de presedintele Elek Levente.

16:20 - Si reprezentantii PNL au iesit de la consultari cu mult inainte de epuizarea timpului alocat - dupa aproximativ un sfert de ora.

Ludovic Orban face declaratii:

- Delegatia PNL i-a prezentat presedintelui pozitia politica a partidului. Pozitia noastra a fost aceea ca PNL este oricand pregatit sa-si asume raspunderea guvernarii, dar doar in baza unei majoritati parlamentare solide, coerente.

- In negocierile purtate cu formatiunile, nu s-a reusit degajarea unei astfel de majoritati. Ca atare, asteptam decizia presedintelui.

- Nu este caderea delegatiei PNL de a-i cere presedintelui sa faca intr-un fel sau altul.

- Cu UDMR a fost o discutie care nu a avut rezultatul pe care il speram. Ca atare, nu ne putem bizui pe sprijinul UDMR.

- Inca nu este desemnat un premier, inca nu s-a ajuns la vot in Parlament.

- Am facut calculele si v-am spus ca suntem inca departe de sansa de a construi o majoritate.

Ludovic Orban a tinut sa repete ce a zis astazi, si anume ca PNL va face tot posibilul pentru a impedica investirea unui nou guvern al PSD: "Consideram ca inca nu e desemnat un premier (Mihai Tudose - n.red.), nu s-a ajuns la un vot in Parlament, iar decizia noastra e clara, de a ne implica in impiedicarea unui Guvern PSD".

16:11 - Presedintele PMP, Traian Basescu, a fost propus premier de catre formatiunea sa, potrivit Digi 24.

16:03 - Presedintele si reprezentantii PNL s-au asezat la masa. Si aceste negocieri vor fi fara prezenta presei.

15:58 - La Palatul Cotroceni au ajuns cei cinci reprezentanti ai PNL, care il asteapta pe Klaus Iohannis.

15:44 - USR a transmis ca Tudose nu respecta criterii de integritate si competenta: "Ne-am intors cu 20 ani in urma. Un gen de om care pare desprins din cadrele vechi ale Partidului Comunist Roman. Un om cu grave probleme de moralitate, integritate si competenta. Nu a demonstrat nimic in niciunul din guvernele si functiile pe care le-a ocupat. Nu exista nicio realizare profesionala notabila in 20 de ani de politica care sa-l legitimeze pe domnul Tudose pentru functia de premier".

15:35 - Si fostul premier Victor Ponta a avut o reactie dupa propunerea lui Tudose, pe contul sau de Facebook: "Domnii Dragnea si Tariceanu (in dubla calitate de Presedinti ai Camerei si Senatului si sefi ai PSD - Alde) trebuie sa instaleze cat mai curand noul Guvern / procedurile pot fi grabite in asa fel incat joi sa avem Guvernul 'Mihai Tudose' la munca! Si asa oamenii au platit deja un pret prea mare pentru o criza politica inutila si ridicola".

15:17 - "Dupa sotia unui amic al militiilor Hezbollah, inlocuita cu nefericitul de Grindeanu, Dragnea propune azi ca premier un plagiator indrumat de Gabi Oprea.

PSD isi bate joc de noi...", reactioneaza pe Facebook europarlamentarul Cristian Preda.

15:16 - Intalnirea dintre presedintele Iohannis si liderii PSD si ALDE s-a incheiat dupa doar un sfert de ora. De la ora 16 vor veni la consultari reprezentantii PNL - presedintele Ludovic Orban si cei patru prim-vicepresedinti. Insa liberalii nu vor prezenta o propunere de premier.

15:13 - La Palatul Cotroceni s-au adunat protestatari.

15:01 - Trebuie spus ca din partea PSD si ALDE nu mai este niciun alt reprezentant la negocieri, iar cei doi lideri politici au venit fara Mihai Tudose, care este propunerea de premier.

15:00 - La Cotroceni, Klaus Iohannis i-a primit pe Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu din partea coalitiei PSD+ALDE. Cei trei nu au facut declaratii si nu vor fi facute nici dupa discutii. Seful statului a multumit jurnalistilor pentru prezenta in numar mare.

*************************

In ceea ce priveste viitorul sef al Guvernului, presedintele Klaus Iohannis a spus ca premierul pe care il va desemna trebuie sa fie o persoana integra, care are capacitatea sa conduca Guvernul si care sa aiba o majoritate in spate.

De asemenea, seful statului spunea ca plagiatorii trebuie sa dispara din politica.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#consultari partide Cotroceni, #PSD consultari Cotroceni, #Mihai Tudose consultari Cotroceni, #PSD PNL consultari Cotroceni , #presedinte