Liderul absent (Opinii)

Miercuri, 06 Mai 2015, ora 08:05
7188 citiri
Liderul absent (Opinii)

E din ce in ce mai multa tensiune in societatea romaneasca si pare ca totul se indreapta catre o explozie.

Avem criza cardurilor de sanatate, criza impozitarii bacsisului, criza Dan Sova din Senat, criza propunerilor legislative impotriva procurorilor, criza Opozitiei care nu reuseste un discurs coerent in raport cu crizele enumerate mai sus si criza de la Cotroceni, unde presedintele Iohannis nu are reactie la ce se intampla in societatea romaneasca.

As vrea ca liderii politici sa actioneze inainte de a fi prea tarziu, dar lucrurile nu merg incurajator.

Fostul presedinte Traian Basescu functiona ca un paratrasnet pentru societatea romaneasca, prelua toate socurile, toata ura si toata dragostea populara, tragea un discurs in care se lupta cu Putin, cu Ponta sau cu Voiculescu, iar oamenii, indiferent ca-l injurau sau ca-l laudau, plecau la culcare linistiti. Astazi, un astfel de paratrasnet nu mai exista, iar raul din societate n-a disparut.

Asa ca eu vad ca tensiunile se acumuleaza si se tot acumuleaza pana in momentul in care va aparea un nou lider popular. Daca niciun politician si niciun partid nu-si va asuma rolul de a oferi o perspectiva societatii romanesti, atunci cred ca acesta va aparea din randul societatii civile. Dar nu se stie cand. In ce context?

Ceea ce se intampla acum e doar inceputul. Pentru ca nu exista un program clar de guvernare, vor fi valuri de decizii in care segmente ale societatii vor fi lovite in avantajul altora si tot asa pana va fi afectata structura intregii societati de populismul Guvernului Ponta.

Chiar sa aiba bune intentii, si tot ii va fi greu actualului sef al Executivului sa nu distruga tot pentru ca mie mi-e tot mai clar ca guverneaza doar ca sa supravietuiasca politic.

Pe de alta parte, in Parlament se face totul pentru a fi limitate actiunile procurorilor anticoruptie.

O doamna deputat din Comisia Juridica, membra PLR (franciza politica a domnului Tariceanu), imi spunea in pauza unei emisiuni TV ca in societate e o anumita tensiune generata de lupta impotriva coruptiei. Si am fost de acord, spunandu-i ca politicienii sunt responsabili de crearea acestei tensiuni. Daca ar renunta la incercarile disperate de a fi deasupra legii si deasupra celorlalti cetateni ai acestei tari, tensiunea ar disparea ca prin minune.

Domnia sa, in schimb, nu a fost de acord cu mine. Asa ca deputatii si senatorii din Romania vor continua razboiul cu Justitia si tare ma tem ca in acest vid de lideri responsabili vor castiga.

Si abia atunci va fi o mare problema. Nu cred ca vreun cetatean din Romania de azi, fie ca e de stanga sau de dreapta, fie ca e comerciant, salariat, investitor, liber profesionist sau orice altceva, va fi de acord sa ne intoarcem in epoca lui Adrian Nastase si a lui Ion Iliescu.

Deja s-au facut multi pasi inapoi, iar incercarile disperate de a se modifica articole din proaspetele coduri penale fara a exista o reactie consistenta din partea presedintelui ales si a liderilor Opozitiei nu pot, zic eu, sa anunte decat faptul ca deasupra Romaniei se strang norii negri ai restauratiei.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Iohannis lipsa reactie probleme politica, #comparatie Basescu Iohannis reactii, #Opozitie Guvern Ponta DNA , #Traian Basescu