Liderii PSD zic ca marele miting anuntat de Dragnea se amana pentru toamna

Duminica, 13 Mai 2018, ora 16:29
4166 citiri
Liderii PSD zic ca marele miting anuntat de Dragnea se amana pentru toamna
Foto: Facebook/Gabriela Firea

Liderii PSD amana pentru toamna organizarea marelui miting pentru familia traditionala. Motivul oficial: Klaus Iohannis a anuntat ca va sesiza Curtea Constitutionala in ceea ce priveste Legea Referendumului privind redefinirea familiei.

Reprezentantii PSD au declarat ca este posibil ca referendumul si mitingul sa aiba loc in aceasta toamna. Ei sustin ca au fost surprinsi de decizia luata de Klaus Iohannis, de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la Legea referendumului.

Practic, pentru a putea organiza mitingul, trebuie mai intai stabilita data pentru referendum. Aceasta poate fi stabilita doar dupa ce legea trece testul de constitutionalitate si este promulgata.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat in 4 aprilie, in calitate de for decizional, cu 195 de voturi "pentru", 71 de voturi "impotriva" si 6 abtineri, Legea referendumului, trimisa la reexaminare de catre presedinte Klaus Iohannis.

"Noi nu avem o lege"

"Pentru a avea referendum in luna iunie, trebuia ca Legea referendumului sa fie promulgata. (Reporter: In aceste conditii, mitingul PSD va mai avea loc?) Pai, eu cred ca nu. Ne doream sa fie in acea perioada de 30 de zile cat dura pana la organizarea referendumului, daca noi nu avem o lege, despre ce discutam?", a spus vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, potrivit Digi24.

Vicepremierul Paul Stanescu, vicepresedinte al PSD, a declarat ca mitingul ar putea fi organizat in toamna. "Ca referendum, chiar daca nu s-ar putea in luna iunie, cum Partidul Social Democrat a luat decizia sa faca referendumul pentru familie, sunt convins ca daca nu, il vom face in toamna. Nu renuntam la acest lucru, asta e important", a spus Paul Stanescu, vicepremier, vicepresedinte PSD.

Calendarul era in functie de promulgare

Liviu Dragnea a evitat sa se pronunte in privinta datei referendumului tocmai pentru ca nu stia ce o sa faca presedintele Iohannis. "Neavand legea promulgata, legea referendumului promulgata, nu putem discuta de un calendar de actiuni pentru ca nu avem momentul zero", a spus seful PSD in 7 mai.

Liderul PSD a spus pe 16 aprilie ca va fi "un miting mare, foarte mare, la Bucuresti". "Am decis organizarea unui miting mare al PSD pentru sustinerea familiei traditionale, pentru a nu exista niciun echivoc in abordarea pe care o are PSD pe acest subiect", a declarat Dragnea.

Despre ce este vorba

Coalitia pentru Familie a strans un numar de 3 milioane de semnaturi, pe care le-a depus la Senat alaturi de o propunere de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se refera la definitia familiei. In actuala forma, acesta prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti", insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex. Astfel, initiativa prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie".

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

(I.S.)

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Liviu Dragnea miting familie, #Paul Stanescu miting familie, #Klaus Iohannis referendum familia traditionala , #PSD