Iohannis a retrimis Parlamentului, pentru reexaminare, legea prin care functia de arhitect-sef poate fi ocupata si de persoane fara studii de licenta in domeniul arhitecturii

Vineri, 13 Noiembrie 2020, ora 17:15
2851 citiri
Iohannis a retrimis Parlamentului, pentru reexaminare, legea prin care functia de arhitect-sef poate fi ocupata si de persoane fara studii de licenta in domeniul arhitecturii
Klaus Iohannis/Presidency.ro

Presedintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului, pentru reexaminare actul normativ care modifica un articol din legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, informeaza Administratia Prezidentiala. Schimbarile efectuate de Legislativ extind sfera conditiilor de studii necesare pentru a putea ocupa functia de arhitect-sef la nivelul municipiilor resedinta de judet, in Bucuresti sau sectoarele acestuia.

Actul normativ stabileste ca functia de arhitect-sef de la nivelul acestora va putea fi ocupata si de o persoana fara studii universitare de licenta in domeniul arhitecturii sau in cel al urbanismului.

"In opinia noastra, aceasta perspectiva legislativa creeaza premisele vulnerabilizarii structurii arhitectului-sef de la nivelul acestor unitati administrativ-teritoriale, cu consecinte pe planul dezvoltarii armonioase si durabile a teritoriului national, motiv pentru care se impune reanalizarea acesteia de catre Parlament. Este de necontestat faptul ca dimensiunea, complexitatea teritoriului, numarul de locuitori si rolul unei unitati administrativ-teritoriale in cadrul retelei de localitati determina specificul activitatii de planificare si gestionare urbana", arata seful statului in cererea de reexaminare transmisa Legislativului.

Expresie a importantei actuale si in perspectiva imediata a unei localitati in cadrul retelei din punct de vedere administrativ, politic, social, economic si cultural, in raport cu dimensiunile ariei de influenta polarizate si cu nivelul de decizie pe care il implica in alocarea de resurse, fiecare rang atribuit unei localitati implica, totodata, si capacitatea de a solutiona provocari specifice, precum: mobilitatea urbana durabila, expansiunea urbana necontrolata, necesitatea compensarii poluarii urbane prin amenajarea de spatii verzi accesibile, imaginea mediului construit urban in raport cu monumentele istorice, zonele construite protejate si cu valoare arhitecturala, rolul polarizator in raport cu unitatile administrativ-teritoriale invecinate, zonele urbane functionale, mai arata sursa citata.

"In acest sens, semnalam si prevederile art. 271 din Legea nr. 350/2001, potrivit carora primarul, respectiv primarul general al municipiului Bucuresti, prin structura responsabila cu urbanismul condusa de arhitectul-sef din cadrul aparatului de specialitate, are urmatoarele atributii in domeniul urbanismului: asigura elaborarea de proiecte de strategii de dezvoltare urbana si teritoriala si le supune aprobarii consiliului local/general; asigura elaborarea planurilor urbanistice aflate in competenta autoritatilor publice locale, in conformitate cu prevederile legii; supune aprobarii consiliului local/Consiliului General al Municipiului Bucuresti, in baza referatului tehnic al arhitectului-sef, documentatiile de urbanism, indiferent de initiator; actioneaza pentru respectarea si punerea in practica a prevederilor documentatiilor de urbanism aprobate", conform textului transmis de Iohannis.

Prin urmare, "fata de complexitatea activitatii de la nivelul municipiilor resedinta de judet, municipiului Bucuresti, sectoarelor acestuia si municipiilor, si fata de rolul structurii responsabile cu urbanismul conduse de arhitectul-sef, consideram ca este necesar sa se reanalizeze in ce masura acestor provocari specifice de la nivelul comunitatilor locale le poate raspunde inclusiv o persoana fara studii universitare de licenta in domeniul arhitecturii sau in cel al urbanismului, ce detine doar o pregatire suplimentara de tipul pregatirii profesionale continue", mai argumenteaza seful statului.

Din aceasta perspectiva si tinand cont si de interesul public reprezentat de problematica dezvoltarii durabile, presedintele Iohannis considera ca reanalizarea acestei solutii legislative nu se poate altfel realiza "decat in cadrul unui amplu si autentic dialog cu organizatiile profesionale din domeniu si cu organizatiile reprezentative ale autoritatilor publice locale".

CITESTE SI

IPS Teodosie ameninta ca va da in judecata autoritatile daca vor interzice pelerinajele de Sfantul Andrei: "Voi cauta cei mai iscusiti juristi, care deja m-au contactat"

Un primar de sector s-a dus la Cluj sa ia lectii de "bune practici" de la Emil Boc. "E fain atunci cand calitatea lucrarilor este normalitate"

Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Mai nimic nu s-a mai auzit despre linia de metrou care ar trebui să lege Capitala de aeroport. Ziare.com a aflat noi informații despre acest proiect. Construirea liniei de metrou până la...
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Parlamentul European a adoptat o lege prin care încurajează consumatorii să prelungească viața produselor uzate, în loc să le înlocuiască. Conform observatorulph.ro, noile norme îi...
#Iohannis, #lege, #arhitect sef, #licenta, #urbanism, #Parlament, #eveniment, #Bucuresti, #dezvoltare , #presedinte