Lege promulgata: Zile libere pentru parinti, daca sunt suspendate cursurile scolare fizice

Vineri, 27 Noiembrie 2020, ora 14:16
2830 citiri
Lege promulgata: Zile libere pentru parinti, daca sunt suspendate cursurile scolare fizice
FOTO: Unsplash

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind aprobarea ordonantei de urgenta prin care se acorda zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, daca se limiteaza sau suspenda activitatile didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-COV-2.

Legea extinde aceasta facilitate si in cazul parintilor ai caror copii sufera de o boala cronica, chiar daca nu sunt suspendate cursurile.

Actul normativ are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta fizica in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum si parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului cu handicap grav nescolarizat, ori care au in ingrijire, supraveghere si intretinere o persoana adulta incadrata in grad de handicap grav sau in grad de handicap grav cu asistent personal, in conditiile limitarii sau suspendarii serviciilor de zi de care acestea beneficiaza.

Prevederile se aplica parintilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: a) au copii cu varsta de pana la 12 ani sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau de educatie timpurie anteprescolara; b) celalalt parinte nu beneficiaza, la randul sau, de zile libere. Deputatii au introdus si conditia ca locul de munca ocupat sa nu permita munca la domiciliu sau telemunca.

De asemenea, prin exceptie, "beneficiaza de aceste prevederi si parintele sau reprezentantul legal al carui copil, cu varsta de pana la 12 ani, inscris in cadrul unei unitati de invatamant sau de educatie timpurie anteprescolara, sufera de o boala cronica, indiferent daca activitatile didactice au fost sau nu au fost limitate ori suspendate", cu conditia ca celalalt parinte sa nu beneficieze de aceste zile libere.

Angajatorul este obligat sa acorde zilele libere, daca angajatul solicita acest drept. Prin exceptie, insa, este nevoie de acordul angajatorului in cazul angajatilor din unitatile sistemului energetic national, din unitatile operative de la sectoarele nucleare, din unitatile cu foc continuu, din unitatile de asistenta sociala, de telecomunicatii, ale radioului si televiziunii publice, din reteaua de transport feroviar, din unitatile care asigura transportul in comun si serviciul de salubrizare a localitatilor, aprovizionarea populatiei cu gaze, energie electrica, caldura si apa, din unitatile de comert alimentar, servicii financiare, distributie de carburanti, productie si distributie de medicamente si echipamente sanitare, precum si in cazul personalului din unitatile farmaceutice.

Angajatii sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala, angajatii din penitenciare si personalul din unitatile sanitare publice nu beneficiaza de zilele libere. In situatia in care unul dintre parinti isi desfasoara activitatea in aceste domenii, are dreptul la o majorare acordata suplimentar drepturilor salariale cuvenite, in cuantum de 75% din salariul de baza/salariul de functie/solda de functie corespunzatoare unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, corespunzator numarului de zile lucratoare din perioada prevazuta. In cazul in care ambii parinti isi desfasoara activitatea in aceste domenii, doar unul dintre acestia are dreptul la majorarea acordata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#familie , #suspendare