Klaus Iohannis, un presedinte atipic

Joi, 22 Februarie 2018, ora 14:43
9622 citiri
Klaus Iohannis, un presedinte atipic

Intr-o lume unde toti se cearta cu toti, unde inculpatii si condamnatii conduc coalitia de guvernare, unde un lider din partidul majoritar pretinde ca ajunge la paroxism daca ministrul Justitiei nu "face ceva" cu Justitia, unde condamnatii acuza judecatorii, iar inculpatii cer schimbarera procurorilor, calmul si cumpatarea presedintelui par cel putin atipice.

Adevarul este ca nu-i usor sa umbli pe sarma, cand unii aplauda, altii huiduiesc, cei mai multi fac galerie si totusi trebuie sa fii si echilibrat, si echidistant. Din pacate, asteptarile romanilor de la presedintele tarii sunt mult mai mari decat ii permit prerogativele.

Practic, presedintele poate lua putine hotarari decisive. Poate insa trimite semnale. Felul cum i-a primit marti la Cotroceni pe absolventii Institutului National al Magistraturii si, mai ales, felul cum le-a vorbit lasa de inteles ca presedintele a descoperit un nou aliat in batalia sa pentru apararea statului de drept: generatia tanara.

N-am nicio indoiala ca noua generatie cupleaza cu conceptul presedintelui privind statul de drept si promovarea unei lumi integre si incorupibile. Acesti tineri, aflati la inceput de drum, nu sunt santajabili, nu asteapta de la cineva contra-servicii pentru serviciile facute, si nici n-au apucat sa se chiverniseasca, pentru ca sa dea socoteala.

Iar presedintele le trimite un mesaj foarte clar: "Sunteti in prima linie a apararii statului de drept". Numai de la ei mai poate emana dreptatea intr-o Romanie deja viciata, deja plina cu oameni care n-au alt scop in viata decat sa-si scape propria piele si pentru care emanciparea societatii a fost o simpla promisiune electorala "discutata si uitata", cum se exprima un fost premier.

Domnul Iohannis ii atrage de partea sa cu argumente pe care cu greu le-ar putea etala alti demnitari, catarati la varful piramidei printr-un vot pe care, in opinia mea, multi din ei nu l-au meritat.

"Investirea dumneavoastra in functie vine intr-un moment in care actul de justitie este contestat tocmai de aceia care sunt chemati sa raspunda in fata Justitiei".

Crunta judecata si necrutatoare, exprimata lapidar, in numai cateva cuvinte!

Intamplator sau nu, cei doi presedinti ai camerelor Parlamentului nu au luat parte la ceremonie. Ar fi fost foarte incomod pentru ei sa asiste la asemenea discurs si, de aceea, n-am nicio indoiala ca, in mintea tinerilor absolventi, absenta lor a fost catalogata.

Poate ca cele spuse de presedinte constituie o lectie pentru generatia chemata sa restabileasca suprematia dreptului, dupa ce altii tocmai o ataca din toate pozitiile. Este ca un fel de atentionare: indiferent ce vor reusi sau ce nu vor reusi cei care tulbura astazi Justitia, voi sunteti cei chemati s-o repuneti maine in drepturile ei.

Imi vine in minte ideea ca absolventii chemati marti la Palatul Cotroceni ar trebui sa fie fauritorii acelei societati, pe care candidatul Iohannis de la prezidentialele din 2014 le-o promitea atunci romanilor: tara lucrului bine facut.

Cum sa obtii numai lucruri bine facute de la corupti, de la cei care fura, care mistifica adevarul si care isi cauta salvarea, ascunzandu-se dupa ultimul paravan al celui prins cu musca pe caciula, dar inca insuficient dovedit: nevinovatia prezumata?

Imi aduc aminte ca, tot in campanie, dl Iohannis ne prezenta un ceas care functioneaza neintrerupt si nereparat de peste o suta de ani. A fost construit de bunicul actualului presedinte, ceasornicar de profesie. Bunicul facea treaba nemteasca, tot ce construia el era lucru bine facut, iar nepotul tine sa mearga pe urmele predecesorului.

Ma intreb, retoric bineinteles, se poate compara ceasul care merge de un secol fara reparatii cu programul domnului Dragnea, cel care a trebuit revizuit chiar din primele luni? Chiar m-as mai intreba ce altceva decat repararea ceasornicului de guvernare a fost schimbarea primului premier, inlocuirea celui de al doilea si aducerea celui de al treilea, care inca n-a apucat sa-si dovedeasca performantele?

Sa-mi fie iertat, dar, ascultand tic-tac-ul programului de guvernare, nu-mi vine sa accept ca acesta este opera ceasornicarului Dragnea, ci mai curand a unui necalificat, care s-a apucat sa mestereasca ceasornice, pentru ca s-a saturat sa tot fie salahor.

Felul cum presedintele ii ia apararea sefei DNA il vad tot in slujba lucrului bine facut. Eu unul nu pot invinovati de rele o persoana care se bucura de un imens credit in opinia publica interna si de admiratia cvasi-totala a cancelariilor euroatlantice.

Ma cam lasa rece nemultumirile celor care se agata de paiul nevinovatiei prezumate, ca sa nu se inece.

N-am nicio indoiala ca, daca ar fi fost presedinte dl Ion Iliescu, o demitea demult pe dna Kovesi, ca sa le faca pe placul colegilor sai social-democrati, daca ar fi fost dl. Basescu poate o apara, dar numai cu pretul unei suspendari din care sa iasa tot dansul erou, iar daca ar fi fost dl. Emil Constantinescu, s-ar fi facut ca ploua, rostind celebra fraza: "m-au invins serviciile".

Pe dl Iohannis nu l-au invins serviciile. Nici suspendarea n-a reusit nimeni s-o incerce, iar in ce face nu cred ca incearca sa fie pe placul altcuiva decat al propriului sau crez. Asta il face si mai atipic.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Klaus Iohannis Cotroceni, #Institutul National al Magistraturii absolventi, #Klaus Iohannis statul de drept, #Liviu Dragnea inculpat , #presedinte