Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru a prelua șefia NATO de la Jens Stoltenberg

Luni, 19 Iulie 2021, ora 16:59
13204 citiri
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru a prelua șefia NATO de la Jens Stoltenberg
Președintele Klaus Iohannis, urmărind exercițiile Armatei României, în poligonul Smârdan FOTO Administrația Prezidențială

Mandatul lui Jens Stoltenberg de la șefia NATO expiră în septembrie 2022, astfel că deja se vehiculează numele unor potențiali înlocuitori. Printre acestea se numără și al lui Klaus Iohannis, care ar fi pe o poziție favorabilă, potrivit unei analize Politico.

Jens Stoltenberg conduce NATO din 2014, iar un anunț oficial privind predarea mandatului este așteptat la summitul NATO din Madrid, de anul viitor.

În acest context analiza celor de la Politico indică faptul că deși mulți consideră că e timpul ca NATO să fie condus de o femeie, nu e exclusă varianta ca un lider din Est să preia frâiele Alianței, iar acest lucru ar fi un semnal cât se poate de direct Federației Ruse. E adevărat că și zona baltică se află tot în aceeași situație, scrie publicația DefenseRomania.ro, care preia materialul.

Iohannis ar putea fi unul din cei care vor conduce NATO din 2022

Bifând condițiile menționate mai sus, sunt câteva nume care sunt favorite, potrivit sursei citate. E vorba de Dalia Grybauskaite, fostă președintă a Lituaniei și Kersti Kaljulaid, actuala președinte a Estoniei. Un alt nume e Kolinda Grabar-Kitarovic, fosta președintă a Croației, destul de controversată după ce în campania din 2019 a accelerat pozițiile de centru-dreapta conservatoare, notează sursa citată.

Acestea sunt numele favorite. Dar, scrie Politico, din Est vine și Klaus Iohannis, actualul președinte al României. Iar țara noastră este unul din membrii care au atins pragul de 2% din PIB pentru Apărare și un pilon esențial în Flancul Estic.

Politico mai avansează și numele lui Mark Rutte, actualul premier al Olandei.

Pe listă se mai află alte două femei, e vorba despre Sophie Wilmes, actualul ministru de externe al Belgiei, și fost premier.

Susa citată precizează că Italia consideră de asemenea că ar veni rândul ei să aibă un cetățean la conducerea celei mai puternice alianțe din istorie. În acest sens s-a vehiculat numele Federicăi Mogherini, fost ministru de externe la Roma și fost Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate. Problema aici e că Mogherini nu ar avea sprijinul SUA, iar Roma e de părere că Enrico Letta, care a fost premier între 2013 și 2014 ar avea șanse mai mari.

În prezent secretarul general adjunct al NATO este Mircea Geoană. Diplomatul este românul cu cea mai înaltă funcție la nivel european.

Reamintim că în luna iunie, România a gazduit summit-ul NATO de la București. "Trebuie sa avem grija ca NATO sa ramana, impreuna cu Statele Unite, impreuna cu Uniunea Europeana, acolo unde este varful de tehnologie. Trebuie sa fim garantii unei dezvoltari economice, democratice, tehnologice, care este extrem de performanta, dar si deschisa pentru toti cetatenii nostri", a afirmat seful statului atunci.

Parlamentul a luat act de decizia lui Iohannis: Trupele NATO pot intra sau staționa în România, dacă va fi cazul
Parlamentul a luat act de decizia lui Iohannis: Trupele NATO pot intra sau staționa în România, dacă va fi cazul
Plenul reunit al Parlamentului a luat act, în şedinţa de marţi, 26 martie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care Legislativul este informat că Forţa de reacţie a NATO poate...
Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze şi-a mobilizat propriile avioane şi pe cele aliate din cauza atacului intens cu rachete al Rusiei asupra teritoriului ucrainean care a avut...
#Klaus Iohannis, #conducere, #NATO , #stiri Klaus Iohannis