De ce a împins Iohannis PNL-ul în alianța „irațională” cu PSD. Analist: „Se gândește prevăzător la viitorul lui, la nimic altceva”

Vineri, 19 Noiembrie 2021, ora 08:26
7563 citiri
De ce a împins Iohannis PNL-ul în alianța „irațională” cu PSD. Analist: „Se gândește prevăzător la viitorul lui, la nimic altceva”
Klaus Iohannis și Florin Cîțu FOTO Hepta

Toți comentatorii politici au sesizat joi, după ce PNL-ul a anunțat că va merge cu Nicolae Ciucă premier în alianța cu PSD, că partidul condus de Florin Cîțu ar fi putut obține o poziție mult mai bună, cel puțin ca număr de ministere dacă nu altceva, într-o coaliție cu USR. Pe bună dreptate, mulți observatori s-au întrebat de ce această alianță „irațională” cu PSD atunci?

Analistul politic Stelian Tănase este de părere că această alianță a fost dictată de Klaus Iohannis cu gândul la alegerile din 2024.

„Condiția USR pentru a colabora cu PNL a fost să nu fie Cițu șeful guvernului. Bun, ieri s-a indeplinit, generalul (r) Ciuca va fi premier. Cițu dispare din peisaj. De ce a impus Iohannis scenariul PNL & PSD love? Simplu. În acest fel paralizează ambele partide și-și va putea realiza ambitiile. Se gindeste prevăzător la viitorul lui, la nimic altceva. Anul 2024 nu este atit de departe cum pare”, a scris profesorul Stelian Tănase pe pagina sa de Facebook.

Vicepreședintele USR Cristian Ghinea a comentat cu ironie joi, 18 noiembrie, decizia PNL de a-l susține pe Nicolae Ciucă premier prin rotație în alianța cu PSD.

"USR avea şase ministere şi agream pe chestiunile de politici publice. Cu USR nu aveai problemă de deficit bugetar. Noi nu suntem iresponsabili, ca PSD, să aruncăm bugetul în aer. Cu USR nu aveai problemă de PNRR, pentru că l-am negociat împreună. Cu USR aveam posibilitatea de a aduce şi ceilalţi bani europeni rapid în ţară.

Acum renunţă la premier. Vor avea aceeaşi problemă cu PNL, de concurenţă între şeful partidului şi primul ministru, care a aruncat în aer prima coaliţie. Ca să ce? Ca să dai PSD-ului zece ministere? Ca să dai Gabrielei Firea Ministerul Muncii pe mână, să umple de datorii ţara, cum a umplut Primăria Capitalei?", a întrebat retoric Ghinea.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a fost întrebat, joi seară, dacă la negocierile cu PSD s-a convenit deja ca prima dată premierul să fie de la PNL şi a răspuns: ”Eu aşa cred, că altfel nu am mai discuta”. Liderii liberali care l-au însoţit pe Florin Cîţu la declaraţii au râs când acesta a fost întrebat dacă are senzaţia că pierde partidul prin nominalizarea lui Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier.

Iohannis i-a transmis lui Cîţu că generalul Ciucă va fi premierul noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut lui Florin Cîțu “să renunțe la orgoliu” și să facă un pas în spate pentru a rezolva criza politică. Iohannis i-a transmis lui Cîțu că premier va fi generalul Nicolae Ciucă, susțin surse politice pentru ziare.com.

Florin Cîțu l-ar fi întrebat pe Iohannis: “Domnule președinte, dar președinte la partid mai rămân?”.

Iohannis a răspuns: “Da, Florine”.

Potrivit surselor citate, Iohannis l-a asigurat pe Cîțu că va avea ultimul cuvânt la alegerea miniștrilor. Actualul premier interimar ar urma să preia șefia Senatului, iar liderul PSD Marcel Ciolacu urmează să devină șeful Camerei Deputaților.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Klaus Iohannis presedinte, #Florin Citu, #Marcel Ciolacu PSD, #alianta PSD PNL , #stiri Klaus Iohannis