Iohannis, dupa CSAT: Trimitem mai multi soldati in strainatate. Ce asteptari are de la R. Moldova sub Igor Dodon

Marti, 29 Noiembrie 2016, ora 14:27
9994 citiri
Iohannis, dupa CSAT: Trimitem mai multi soldati in strainatate. Ce asteptari are de la R. Moldova sub Igor Dodon
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti dupa-amiaza, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa sedinta CSAT, ca Romania va trimite 1.688 de soldati pe teatrele de operatiuni anul viitor, ceea ce inseamna cu peste 500 de militari mai mult decat in 2016.

Totodata, seful statului a vorbit despre relatia pe care Romania o va avea cu Republica Moldova, dupa ce Igor Dodon a fost votat presedinte.

Iohannis a precizat ca nu crede ca Dodon vrea sa intrerupa drumul proeuropean al Moldovei si a subliniat ca asteapta reforme "substantiale" in tara vecina, "cu rezultate bune in foarte multe domenii".

De asemenea, presedintele a explicat de ce nu i-a invitat la parada de Ziua Nationala pe Victor Ponta, Calin Popescu Tariceanu sau Liviu Dragnea, care au probleme penale.

In schimb, seful statului nu a oferit o explicatie pentru care si fostul presedinte Traian Basescu, la randul sau cu probleme in justitie, a fost totusi invitat. Nu in ultimul rand, Klaus Iohannis a facut precizari cu privire la invitarea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, la parada.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis dupa sedinta CSAT:

- Au fost dezbatute teme importante care privesc securitatea nationala, stabilindu-se o serie de masuri.

- Temele sunt in deplina concordanta atat cu programul de activitate al Consiliului, cat si cu problematicile de activitate interna si internationala.

- Am vorbit despre strategia de actiune pe termen mediu si lung privind relatia Romaniei cu Republica Moldova.

- Am spus in septembrie, cand am inclus pe ordinul de zi al CSAT, si reiterez si acum, ca este o relatie extrem de importanta pentru noi, care trebuie sa devina mai buna, mai performanta, mai pragmatica si mai previzibila.

- Este un plan de actiune privind abordarea strategica a relatiei Romaniei cu R. Moldova.

- Obiectivul nostru strategic este integrarea europeana a R. Moldova, adica sustinerea orientarii clare, ireversibile a R. Moldova spre Uniunea Europeana si a conectarii pro-europene a Chisinaului, cu o democratie solida, proces in care Romania poate si trebuie sa joace rolul principal.

- Pentru asta, este nevoie de o radiografie clara si sistemica a capacitatilor pe care le avem.

- Materializarea acestui parcurs este responsabilitatea principala a R. Moldova.

- Pentru implementarea planului de actiuni, va fi creat un grup de lucru interinstitutional sub coordonarea Administratiei Prezidentiale, care va incepe sa lucreze in cel mai scurt timp.

- Un alt subiect a fost legat de fortele Armatei Romaniei, care pot fi trimise la misiuni si operatiuni in afara teritoriului statului roman in anul 2017.

- Fortele puse la dispozitie de MApN cuprind 1.688 de militari. Comparativ cu 2016, numarul a crescut cu 507.

- Dintre cei 1.688 de militari propusi, un numar de 1.039 pot fi desfasurati efectiv in teatrele de operatiuni, precum si in misiuni de observare si monitorizare.

- MAI va pune la dispozitie, in 2017, pentru misiunile UE, OSCE, NATO si ONU un numar de 1.527 de jandarmi si politisti, din care 758 vor participa la misiuni si 769 vor putea fi dislocati la ordin.

- Efortul principal va fi reprezentat de participarea cu forte si mijloace la misiunea NATO din Afganistan.

- Un punct important l-a reprezentat aprobarea planului national de prioritati informative pentru anul 2017, care are ca scop planificarea eficienta a activitatii de informare.

- Doresc sa subliniez ca au fost depuse eforturi consistente pentru revizuirea cadrului legislativ in vederea securitatii nationale.

- In finalul sedintei, am aprobat programul de activitate al CSAT pentru anul viitor.

Intrebari:

Cum incepe acest grup de lucru cu R.Moldova? Igor Dodon a cerut sa renuntam la principiile unioniste.

- Nu ne-am referit la diferite personalitati din R.Moldova, ne referim la un proces foarte necesar de clarificare a proiectelor si abordarilor din partea Romaniei referitor la Moldova. Moldova este foarte importanta si dorim sa fim un partener pentru R. Moldova.

- Exista uzante diplomatice, chiar daca Igor Dodon nu este inca presedintele Moldovei, va intelege si dansul incet-incet cum se procedeaza intre presedinti.

Are Romania pregatit un "to do list" pentru R. Moldova?

- Vrem sa sprijim Moldova si pe moldoveni, vrem sa o facem fara anumite conditionari declarate. Ne asteptam ca in contrapartida sa continue modernizarea statului moldovean, asteptam reforme substantiale si cu rezultate bune in foarte multe domenii, pentru a face R. Moldova mai solida.

Alegerea lui Igor Dodon reprezinta un risc pentru parcursul european al R. Moldova?

- Nu cred ca in Moldova sunt in realitate politicieni care vor sa intrerupa drumul proeuropean al Moldovei.

De ce nu au fost invitati la festivitatile de Ziua Nationala si politicienii cu probleme penale?

- Este Ziua Nationala, zi dedicata unor manifestari foarte vizibile, care vor sa sublinieze caracterul statului roman, de stat unitar, de stat de drept, de stat european, membru NATO. Prin manifestarile de 1 Decembrie nu dorim doar sa omagiem trecutul, ci si sa creionam viitorul Romaniei, care se bazeaza pe respectarea valorilor UE, ale NATO si toate acestea au un punct comun foarte puternic - statul de drept. Si atunci cred ca este bine sa dam semnale puternice lesne de inteles ca de la varful statului se promoveaza curatenia politica. Asta nu inseamna in niciun caz ca persoane care sunt acuzate, dar nu condamnate, nu sunt considerate pana una-alta nevinovate, doar ca aceasta nevinovatie este un principiu pe care cu totii il respectam si consideram ca sta la baza statului de drept. Doar ca la varful politicii actioneaza si alte criterii.

- Este o cutuma in randul statelor europene ca politicienii care au probleme, indiferent ca sunt sau nu vinovati, fac un pas inapoi, dupa care pot reveni in prim-planul politicii. La noi, aceasta cutuma nu este cunoscuta si nu este bine respectata. Pentru a acoperi aceasta cutuma lacunara, am hotarat sa fac invitatiile asa cum stiti.

Ati avut vreun contact cu echipa presedintelui ales al SUA?

- Sunt convins ca Parteneriatul Strategic va continua foarte bine. Si MAE, si reprezentanta noastra de la Washington au primit instructiuni clare pentru a avea contacte cu echipa de tranzitie si nu este niciun secret ca Romania are contacte multiple si foarte bune cu zona republicana din SUA. Sunt optimist.

Fostul presedinte Traian Basescu a fost si el invitat la parada de 1 Decembrie.

- Da, l-am invitat.

Criteriile nu i se aplica si dumnealui?

- Ba da.

Ati avut o discutie cu presedintele ales al SUA?

- Inca nu.

Ati fost acuzat ca folositi aceasta receptie in scop electoral, pentru ca ati invitat-o pe dna Alina Gorghiu, si nu si pe dna Firea, care nu are probleme penale.

- Nu raspund niciunor acuzatii, nu cred ca cineva ma poate acuza de ceva. Dar sigur ca puteti da curs unor curiozitati jurnalistice. Daca vorbim de primarul general, in pregatirea evenimentelor de 1 Decembrie au aparut probleme. Bunaoara, s-a pus problema inca din noiembrie unde sa se tina parada. Arcul de Triumf a fost bine impachetat de constructori, iar Piata Constitutiei a fost deja data unor organizatori pentru un targ de Craciun, iar atunci optiunile au devenit foarte putine.

- MApN a dorit sa rezolve exemplar aceste manifestari si am fost de acord ca toata lumea sa se implice in rezolvarea problemelor de la Arcul de Triumf, pentru rezolvarea problemelor de acolo. Printre cei care s-au implicat a fost si dna primar, care a contribuit la deblocarea situatiei. MApN a dorit, in recunoasterea meritelor dnei primar general, sa ii faca o invitatie speciala, ceea ce s-a si intamplat, cu stiinta mea. Faptul ca dna primar general a interpretat cum a interpretat, mi se pare inelegant.

- Daca nu aveti alte teme, va multumec, va doresc o dupa-amiaza buna!

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Klaus Iohannis declaratii CSAT, #Iohannis sedinta CSAT, #Iohannis militari strainatate 2017, #Iohannis Dodon Moldova, #Iohannis politicieni penali Ziua Nationala, #Iohannis Basescu 1 Decembrie, #Iohannis Firea 1 Decembrie , #presedinte