Klaus Iohannis - Calcaiul lui Ahile

Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 20:39
22571 citiri
Klaus Iohannis - Calcaiul lui Ahile

Candidatura lui Klaus Iohannis la alegerile prezidentiale are mai multe puncte vulnerabile, scoase in evidenta si disecate de presa si contracandidat.

Plecand de la chestiuni strict personale ca religia, etnia sau capacitatea biologica de a avea copii si ajungand pana la sustinerea politica a suspendarii presedintelui in 2012, fiecare dintre temele pe care a fost atacat Klaus Iohannis poate constitui calcaiul lui Ahile in vederea scrutinului de duminica.

Victor Ponta - Calcaiul lui Ahile

Chiar daca vorbim de lucruri care nu au nicio legatura cu capacitatea de a fi sef de stat, in mentalitatea alegatorului acestea pot cantari enorm.

Multe dintre atacuri au fost reluate din 2009, perioada in care Iohannis era cat pe ce sa fie numit premier, dar de data aceasta cei care le-au preluat au fost chiar amicii sai politici de acum 5 ani - liderii PSD.

  • Trafic de copii

Astfel, una dintre cele mai scandaloase teme a fost cea legata de un presupus trafic de copii la care ar fi luat parte in anii '90. Purtatorul de cuvant al PSD, Gabriela Firea, i-a cerut lui Iohannis: "sa ne spuna ce s-a intamplat de fapt in 1990 cu cei trei copii ai familiei Iliut si poate ne va spune si in ce a constat remuneratia domniei sale pentru serviciile sale".

Firea il ataca din nou pe Iohannis - de la vanzari de copii la trafic de organe

In replica, primarul Sibiului a explicat ca acuzatiile sunt o minciuna.

"M-am interesat de acei copii, desi nu era deloc treaba mea, era treaba statului. Am aflat cu certitudine de 100% ca acei copii sunt bine merci, oameni adulti, la casele lor, unii cu copiii lor. La momentul potrivit pot sa dovedesc cu acte ca acest lucru a fost o minciuna ordinara", a declarat el.

Iohannis raspunde tuturor acuzatiilor lui Ponta: Dezvaluiri pe tema traficului cu copii

  • Sase case

Klaus Iohannis a fost criticat si pentru averea dobandita in calitatea sa de fost profesor si actual primar al Sibiului. Tema celor 6 case din declaratia sa de avere a fost preluata de mai multi contracandidati, mai ales dupa ce liderul PNL a explicat ca ele au fost achizitionate impreuna cu sotia, din banii obtinuti din meditatii.

Iohannis: Da, am sase case, dar Ponta are sapte

In legatura cu acest subiect, prezidentiabilul ACL a facut si una dintre cele mai mari gafe ale sale. Intrebat intr-o emisiune ce le transmite dascalilor care au muncit o viata intreaga, dar care nu isi permit atatea locuinte, Klaus Iohannis a raspuns vizibil iritat: "Ghinion".

Ulterior, el si-a cerut scuze in mod public, precizand ca a dat un raspuns "foarte neinspirat", dar s-a justificat spunand ca avusese o zi proasta cand a facut acea afirmatie.

Iohannis cere scuze pentru gafa cu "ghinionul": Am avut o zi proasta

  • Etnia si religia

PSD a mizat foarte mult si pe cartea etniei lui Iohannis. Altadata sustinut de PSD tocmai pentru ca este etnic german, considerat om de cuvant, bine organizat si demn de incredere, lui Klaus Iohannis i s-a reprosat acum ca nu este roman, ca nu este ortodox ca majoritatea romanilor, ci luteran, si ca ar vrea sa "rupa Ardealul" de Romania, acuzatie reluata intens in special dupa ce rezultatele primului tur au scos la iveala ca Iohannis l-a invins pe Ponta in toate judetele transilvanene.

Lider PSD: "Cine o indragi strainii manca-i-ar inima cainii". Iohannis reprezinta interese straine!

Dragnea: Iohannis vrea dezbinare. Am vazut la Timisoara pancarte cu "Republica Banat"

"M-am nascut in Romania, sunt cetatean roman si numai roman (...) Este o incercare penibila de atac de campanie. (...) Romania este un stat laic si nu intamplator in Constitutie au aparut articole precum cel legat de egalitatea in drepturi indiferent de religie, indiferent de etnie. Faptul ca in toate Constitutiile moderne apare egalitatea in drepturi este rezultatul unui proces lung, unui proces dureros, este rezultatul multor razboaie multor neintelegeri", a comentat Iohannis.

De asemenea, el a precizat ca, in ciuda faptului ca nu este ortodox si etnic roman, a primit un mare numar de voturi din parte sibienilor, ortodocsi sau nu.

Pe de alta parte, postul de televiziune Romania TV a mers pana la a-i critica pe parintii lui Iohannis pentru ca traiesc intr-o vila de lux in Germania, lucru infirmat de candidatul ACL.

"Am putut sa vad la televizor casa in care stau parintii mei, care nu sunt proprietari, sunt chiriasi la mansarda. In acest fel, domnule Ponta, nu se face campanie electorala. Nu bagati familia mea, parintii mei in aceasta mizerie de campanie pe care o faceti (...) Va spun eu: hartuirea unui oponent politic a fost o metoda a Securitatii si o metoda a politiei politice private", a replicat el.

Iohannis, lui Ponta: Nu bagati parintii mei in aceasta mizerie de campanie pe care o faceti

  • Dosarul de incompatibilitate

O alta vulnerabilitate este procesul de incompatibilitate pe care primarul Sibiului il are cu ANI si care inca se judeca la Inalta Curte. In timp ce Iohannis si juristii ACL au dat asigurari ca procesul se va incheia cu un verdict final favorabil, Victor Ponta a sustinut ca, dimpotriva, ANI va avea castig de cauza, iar lui Klaus Iohannis i se va interzice sa mai ocupe o functie publica timp de trei ani.

"Eu merg pe o singura varianta, ca voi castiga. Stiu ce exista in dosar, ce am facut, ce n-am facut, n-am o problema", a declarat Iohannis, reamintind ca magistratii de la Curtea de Apel Alba i-au dat deja castig de cauza.

Termenul fixat de Inalta Curte este 18 noiembrie, la doua zile dupa al doilea tur al alegerilor prezidentiale, insa procesul s-ar putea amana din nou dupa ce Curtea Constitutionala a amanat la randul ei, pana in luna decembrie, judecarea sesizarii primarului din Tuzla, acuzat de asemenea de incompatibilitate.

Decizie surprinzatoare a Curtii Constitutionale in cazul primarilor incompatibili, printre care si Iohannis

Iohannis vs. ANI: Procesul de incompatibilitate se judeca la doua zile dupa prezidentiale

  • Pozitia fata de referendumul din 2012

Tot legat de trecut este si subiectul schimbarii de pozitie fata de suspendarea din 2012 a presedintelui Traian Basescu. Pana la inscrierea in cursa prezidentiala, Klaus Iohannis a mers pe mana fostului USL, declarand in repetate randuri ca in vara lui 2012 nu s-au inregistrat derapaje de la democratie, ci a fost doar o eroare de comunicare.

Ulterior, el si-a nuantat declaratiile, in special dupa ce PNL si PDL au decis sa fuzioneze, acest lucru fiind principalul motiv invocat de Crin Antonescu de a nu-l sustine in campania electorala pe actualul sau presedinte de partid.

Crin Antonescu, despre Iohannis, viitorul presedinte si "continuatorul lui Basescu"

Astfel, in luna mai, intr-o emisiune la postul B1 TV, Iohannis a declarat ca nu s-au facut abuzuri in 2012.

"Nu a fost nici lovitura de stat, nici dictatura parlamentara, nici macar un derapaj nu a fost. In esenta, suspendarea unui presedinte si faza urmatoare, de referendum, sunt lucruri prevazute in Constitutie. Perfect ok. S-au facut insa cateva erori si de procedura, si de comunicare", a spus el.

In luna septembrie, el si-a nuantat pozitia. "Ceea ce s-a intamplat in 2012 in vara a fost la limita Constitutiei. (...) Intreaga procedura a fost inutila si prost inspirata. Nu trebuia facuta. Nici suspendarea, nici referendumul, nu a avut nimeni ce castiga de acolo. USL a pregatit-o foarte prost, a informat foarte prost, a facut niste pasi care au fost extrem de rapizi si prost pregatiti", a apreciat liderul PNL.

  • Sustinerea PDL

De altfel, formarea Aliantei Crestin Liberale (ACL) si sustinerea directa aratata lui Iohannis de Vasile Blaga si alti lideri PDL, unii fosti membri ai Guvernului Boc, dar si pozitiile similare adoptate cu Traian Basescu pe anumite teme, cum ar fi protejarea DNA, au constituit noi puncte de atac pentru contracandidati.

PSD a lansat pe mai multe voci ideea ca Iohannis este "continuatorul regimului Basescu", si ca, la fel ca si acesta, va taia pensiile.

"Ponta a mintit! De exemplu, cu pensiile - ca eu vreau sa tai pensiile. Nu am afirmat niciodata acest lucru, exista o decizie CCR care interzice acest lucru, si atunci e clar ca declaratia domnului Ponta este o minciuna. Mai mult, a folosit o institutie care e publica inca, Posta Romana, si a trimis acei fluturasi cu 'Iohannis va taie pensiile', impreuna cu cuponul de pensie. A speriat acei oameni pentru ca nu a venit cineva de la PSD, a venit postasul cu cuponul de pensie. Oamenii au luat-o ca pe o instiintare", a replicat Iohannis.

  • Politica de provincie

Alte puncte care au fost intens exploatate de PSD tin de faptul ca Iohannis nu a "jucat" in politica mare, la Bucuresti, el fiind pana in urma cu cateva luni, cand a intrat in PNL, activ politic doar pe plan local, ca presedinte al Forumului Democratic German si primar al Sibiului.

"Eu va spun punctele mele tari. Pe cele slabe vi le canta diferite televiziuni in fiecare seara, si cele reale, si cele inventate. Punctele mele tari? Sunt un politician de succes, pur si simplu. Sibiul este cartea mea de vizita, este cunoscuta si e chiar vizitabila", a replicat el.

De asemenea, faptul ca la primele mitinguri electorale, si chiar si la lansarea programului politic, a citit discursurile de pe prompter, le-a permis social-democratilor sa il ironizeze.

Ponta: Il astept pe Iohannis la dezbateri. Sa vina si cu prompterul. Ce spune candidatul ACL

  • Nu are copii

Unul dintre atacurile legate de viata personala a venit din partea purtatorului de cuvant al PSD, Gabriela Firea, care a sustinut ca Iohannis nu poate fi un bun presedinte pentru ca nu are copii.

Intrebat de ce nu are copii, intr-o emisiune din luna septembrie, Klaus Iohannis a raspuns: "Fiindca nu pot sa am copii. E o chestiune biologica. Daca vreti, pot sa detaliez".

Subiectul a devenit tema de campanie pentru PSD. "Din punctul meu de vedere a fi un bun familist inseamna nu doar a fi casatorit, ci si a avea copii. (...) Nu esti un om complet fara sa cresti un copil (...) Nu toata lumea poate sa aiba in mod natural copii, pentru ca pot sa apara probleme de sanatate, dar poti sa infiezi un copil", a spus Firea, sustinand ca "in toate statele civilizate cei care doresc sa ajunga presedinti provind din familii complete, sunt casatoriti, au copii, au nepoti, au trecut prin toate etapele vietii".

Opinia publica a reactionat vehement fata de acest atac neasteptat venit din partea stafului de campanie al contracandidatului lui Iohannis, fiind sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

Firea spune ca Iohannis nu e bun de presedinte pentru ca nu are copii, uitand ca nici Iliescu nu a avut

Ultimele noutati in cazul Gabi Firea versus Iohannis fara copii

Klaus Iohannis a intrat in turul doi al alegerilor prezidentiale impreuna cu Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), dupa ce a obtinut in turul intai 2.881.406 voturi (30,37%).

Rezultate finale oficiale in turul intai al alegerilor prezidentiale 2014

Cum a votat diaspora: Iohannis - 46%, Ponta a invins in R.Moldova, dar si in Zimbabwe si Coreea de Nord

Alegeri prezidentiale 2014: Rezultate finale in Bucuresti - Iohannis a castigat un sector, Macovei e pe podium

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Iohannis trafic copii, #Iohannis etnie, #Iohannis pensii, #Iohannis Firea copii, #Iohannis alegeri prezidentiale 2014 , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014