Klaus Iohannis a sustinut un discurs la ONU. Ramona Manescu l-a aplaudat alaturi de delegatia prezidentiala

Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 17:34
6583 citiri
Klaus Iohannis a sustinut un discurs la ONU. Ramona Manescu l-a aplaudat alaturi de delegatia prezidentiala
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut miercuri, la New York, un discurs in cadrul Adunarii Generale a ONU, in care a vorbit despre cum Romania imbratisaza valorile democratice si a asigurat ca tara lumea poate conta pe sprijinul tarii noastre in ce priveste combaterea efectelor schimbarilor climatice, lupta cu terorismul asigurarea securitatii in zona Marii Negre.

Alaturi de delegatia prezidentiala s-a aflat si ministrul de Externe din Guvernul Dancila, Ramona Manescu, care l-a fotografiat pe seful statului la inceputul discursului sau si l-a aplaudat la final. In sala s-a aflat si europarlamentarul PNL Cristian Busoi.

Prezenta ministrului de Externe alaturi de delegatia prezidentiala vine in contextul tensiunilor dintre cele doua palate in ce priveste mandatul transmis ambasadorului Romaniei la UE, Luminita Odobescu, la votul din COREPER pentru Laura Codruta Kovesi.

Foto: captura video Digi24

De la comunism la valori occidentale

Revenind la discursul presedintelui, acesta si-a inceput discursul povestind cum Romania a ajuns sa adere la valorile occidentale.

"Odata cu caderea oribilului regim comunist, acum 30 de ani, tara mea a pornit pe drumul spre o noua era a libertatii, democratiei si prosperitatii. Cortina de Fier a fost inlocuita de hotararea noastra puternica de a ne re-alatura familiei de valori occidentale si de a interactiona deschis cu restul lumii, in baza respectului profund pentru principiile democratice si statul de drept la nivel international.

Astazi, suntem - cu totii - profund interconectati prin guvernanta multilaterala si, mai mult ca oricand, trebuie sa apreciem spiritul autentic de cooperare pe care Organizatia Natiunilor Unite l-a promovat intotdeauna si care este indispensabil in gasirea de solutii eficiente la provocarile internationale", si-a inceput Iohannis discursul.

Iohannis sustine ca Romania combate schimbarile climatice dezvoltand "o crestere economica inteligenta"

La capitolul schimbari climatice, presedintele a spus ca tara nostra nu e ocolita de efecte, insa are o strategie de a le combate in timp ce dezvolta o crestere economica inteligenta.

"Schimbarile climate reprezinta, fara indoiala, o provocare globala - de la penuria de apa si insecuritatea alimentara, pana la cresterea nivelului marilor si oceanelor. Nici Romania, din pacate, nu a fost ocolita de efectele adverse ale schimbarilor climatice. Dar am venit la aceasta sesiune a Adunarii Generale cu speranta si responsabilitate.

Speranta ca nu este prea tarziu sa avem o planeta sigura si unde mediul este protejat pentru copiii nostri si responsabilitatea de a intreprinde masuri concrete pentru a indeplini angajamentele luate prin Acordul de la Paris si prin regulile convenite la Katowice, inclusiv prin continuarea eforturilor de a limita cresterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial.

Strategia Nationala a Romaniei privind Schimbarile Climatice a fost conceputa cu scopul de a forma o economie rezistenta la schimbarile climatice, cu emisii reduse de dioxid de carbon, capabila sa integreze politicile climatice printr-o crestere economica inteligenta.

Obiectivul nostru este sa ajungem, pana in 2050, la o societate in care politicile economice, sociale si de mediu sunt interconectate si concepute pentru a asigura o dezvoltare durabila, standarde de viata ridicate si o calitate crescuta a mediului inconjurator", a sustinut seful statului.

Referiri la Rusia

Seful statului a folosit si acest prilej pentru a atrage atentia asupra agresiunilor Rusiei in zona Marii Negre.

"Dezvoltarea si securitatea sunt interconectate. Cu toate acestea, abordarea bazata pe legatura dintre securitate-dezvoltare poate sa nu fie suficienta pentru a raspunde provocarilor de securitate, deoarece acestea pot avea origini care nu se limiteaza la dimensiunea de dezvoltare. Din pacate, continuam sa asistam, in regiunea noastra, la actiuni deliberate care vizeaza subminarea securitatii.

Centura de conflicte nerezolvate din jurul Marii Negre - care are importanta strategica pentru securitatea transatlantica - ramane o sursa importanta de instabilitate, afectand cooperarea regionala si securitatea internationala in ansamblul sau.

Prezenta militara pe teritoriile altor tari, fara consimtamantul acestora, militarizare, gesturi agresive, amenintari de utilizare a fortei si folosirea tacticilor hibride pentru a submina stabilitatea interna reprezinta dezvoltari ingrijoratoare si trebuie respinse de noi toti. (...)

Romania ramane ferm angajata sa actioneze in acest sens, ca pilon de stabilitate in regiune, si am sustinut constant eforturile ONU de a gestiona astfel de riscuri, inclusiv prin rezolutiile Adunarii Generale a ONU referitoare la aceste aspecte", a punctat Iohannis.

Presedintele a amintit si de participarea Romaniei la misiunile internationale si a onorat sacrificiul militarilor romani.

Vezi aici integral discursul sustinut de presedintele Iohannis la Adunarea Generala a ONU

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Iohannis dicurs ONU 2019, #Ramona Manescu Iohannis ONU Dancila , #presedinte