Iordache vine cu noi date despre OUG dedicata lui Iohannis. Termene foarte scurte la numirea ministrilor

Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 12:454906 citiri
Iordache vine cu noi date despre OUG dedicata lui Iohannis. Termene foarte scurte la numirea ministrilor
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Liderul comisiei speciale parlamentare pentru Legile Justitiei, deputatul PSD Florin Iordache, a detaliat luni seara planurile Guvernului prin care vrea sa ii forteze mana presedintelui Klaus Iohannis si sa ii impune niste termene precise in care va putea de acum incolo sa numeasca un ministru sau sa revoce un procuror.

Intr-o interventie telefonica la Antena3, fostul ministru al Justitiei supranumit "Alta intrebare" dupa fiascoul realizat cu OUG 13 anunta acum alta ordonanta de urgenta ce va fi adoptata foarte curand.

"Bataia de joc trebuie sa inceteze. Iohannis isi bate joc de Guvern si dorim sa oprim aceasta bataie de joc. Vrem ca presedintele sa aiba un termen in ceea ce priveste revocarea, demisia si numirea ministrilor.

Vrem ca in acesta ordonanta sa precizam un termen de 3-5 zile in care presedintele sa fie obligat sa semneze decretul de revocare si cererea de demisie.

Si, dupa ce consulta mapa profesionala, sa aiba un termen rezonabil de 5-6 zile in care sa accepte propunerea de numire a ministrului", a anuntat Florin Iordache planurile PSD.

El a precizat ca OUG va fi adoptata cel tarziu saptamana viitoare: "Daca in aceasta saptamana nu se poate da, sa fie saptamana viitoare".

Propunerea lui Iordache vine dupa ce presedintele Iohannis a refuzat in repetate randuri propunerile de numire in functia de ministru al Dezvoltarii a Liei-Olguta Vasilescu si a lui Mircea-Gheorghe Draghici in functia de ministru al Transporturilor.

Si Lia Olguta Vasilescu a declarat, duminica seara, ca ar putea fi adoptata o ordonanta de urgenta care sa-i dea un termen presedintelui pentru numirea ministrilor propusi de catre premier.

Vasilescu a spus ca legislatia este deficitara la acest capitol si Guvernul ar putea interveni prin OUG, avand in vedere refuzul lui Klaus Iohannis de a accepta propunerile de ministri facute de Viorica Dancila in mod repetat.

La randul sau, Liviu Dragnea, a precizat, duminica seara, ca PSD va mai astepta putin pentru a vedea daca presedintele Klaus Iohannis spune de ce nu doreste sa-i numeasca pe Draghici si Vasilescu, iar in functie de raspunsul pe care il va da seful statului se va sfatui cu colegii din coalitie, cu premierul si cu ministrul Justitiei pentru a vedea care este cea mai buna cale de urmat.

Premierul Viorica Dancila i-a solicitat la sfarsitul lunii ianuarie presedintelui Klaus Iohannis sa respecte decizia CCR si sa semneze decretele de numire a ministrilor Transporturilor si Dezvoltarii, afirmand ca Guvernul a respectat procedurile legale, iar blocajul este nejustificat.

Amintim ca presedintele Klaus Iohannis a anuntat, pe 14 ianuarie, ca va respinge, din nou, propunerile guvernului pentru preluarea ministerelor Dezvoltarii si Transporturilor, Lia Olguta Vasilescu si Mircea Draghici.