Iohannis vs. Ponta: Profilul alegatorului - sondaj IRES

Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 15:26
9265 citiri
Iohannis vs. Ponta: Profilul alegatorului - sondaj IRES

Klaus Iohannis a castigat alegerile prezidentiale obtinand cele mai multe voturi din randul tinerilor, in timp ce Victor Ponta a fost votat in cea mai mare parte de persoane de peste 50 de ani, potrivit unui studiu IRES, care prezinta, de asemenea, si profilul electoratului in functie de educatie sau regiune istorica.

Din totalul celor care l-au votat pe Klaus Iohannis - 45% au fost femei, in timp ce electoratul masculin a fost de 55%. Cei mai multi dintre romanii care au pus stampila pe candidatul ACL la presedintie sunt tineri cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani - 38% din votantii sai, urmati de cei cu varste intre 34 si 49 de ani - 32%, intre 50 si 64 de ani - 22%, in timp ce batranii de 65 de ani si peste reprezinta 9% din totalul celor care l-au votat.

Analizand in continuare electoratul care l-a votat pe Klaus Iohannis, cei mai multi dintre alegatorii sai au terminat cel putin liceul, situatia pe nivelul de educatie fiind urmatoarea: cel mult 10 clase/profesionala - 27%, liceu/post-liceala - 47%, invatamant superior - 26%.

In cazul lui Klaus Iohannis, 60% dintre voturile in favoarea sa au provenit din mediul urban, in vreme ce 40% au venit de la locuitorii mediului rural.

In ceea ce priveste votul pe regiuni, 45% dintre alegatorii candidatului dreptei provin din Transilvania si Banat, 37% din zonele sudice, Bucuresti si Dobrogea si 19% din Moldova.

Ponta vs. Iohannis: Cine i-a votat in primul tur al prezidentialelor - sondaj IRES

Profilul alegatorului lui Victor Ponta

La randul sau, electoratul care l-a stampilat pe Victor Ponta a fost format din femei - 46% si barbati - 54%, cifre apropiate de statistica pe sexe in cazul lui Klaus Iohannis.

Situatia se schimba radical in ceea ce priveste categoriile de varsta, seful PSD fiind votat majoritar de persoane de peste 50 de ani. Din totalul celor care l-au ales pe Ponta 18% au intre 18 si 34 de ani, 26% au intre 34 si 49 de ani, 32% au intre 50 si 64 de ani, iar 23% au 65 de ani si peste.

La nivel educational, din totalul celor care l-au votat pe Ponta 46% au cel mult 10 clase/profesionala, absolventii de liceu/post-liceala reprezinta 39%, in vreme ce doar 15% sunt votanti cu studii superioare.

Raportul urban-rural este unul echilibrat in cazul celor care l-au ales pe candidatul PSD la presedintie, cu 51% dintre voturi de la orase si 49% adunate de la sate.

Legat de distributia voturilor pe regiuni, cei mai multi dintre alegatorii lui Ponta provin din zonele sudice, Bucuresti si Dobrogea - 51%, urmati de cei din Transilvania si Banat - 26% si de locuitorii Moldovei - 23%.

Mobilizarea populatiei la vot

La alegerile prezidentiale de duminica, dintre romanii de sex masculin cu drept de vot au participat 67%, in vreme ce femeile peste 18 ani au mers la vot in proportie de 57%.

De asemenea, populatia Romaniei cu varste intre 18 si 34 de ani s-a mobilizat la urne in proportie de 58%, romanii cu varste intre 35 si 49 de ani - 66%, intre 50 si 64 de ani - 68%, iar peste 65 de ani - 53%.

Cine sunt cei care au mers la urne

Totodata, dintre cei care au votat duminica 46% au fost femei, iar 54% barbati. Alegatorii care au mers la urne au intre 18 si 34 de ani - 28%, intre 35 si 49 de ani - 30%, 50 si 64 de ani - 27%, peste 65 de ani - 16%.

De asemenea, din totalul de alegatori din turul doi al prezidentialelor, 38% au cel mult 10 clase/profesionala, 43% au absolvit liceul/post-liceala, iar 19% au studii superioare.

Sondajul IRES a fost realizat duminica, la iesirea de la urne, si are la baza aproape 20.000 de respondenti. Eroarea maxima admisa este de +/-2%, cu o probabilitate de 95%.

Klaus Iohannis a castigat alegerile prezidentiale din Romania, cu 54,50% dintre voturi, in timp ce Victor Ponta a obtinut un scor de 45,49%. Biroul Electoral Central (BEC) a anunta luni aceste rezultate, dupa numararea voturilor din 99,07% dintre sectii.

Noi rezultate oficiale de la BEC: Iohannis 54,50% - Ponta 45,49%

De asemenea, prezenta la vot la alegerile prezidentiale de duminica a fost de 64,10%, adica peste 11,6 milioane de persoane.

Alegeri prezidentiale 2014: Cine face sondajele de opinie

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie SRL (IRES) ii are ca actionari pe Vasile Dancu (85%) si Elena Madalina Grigore (15%).

Este unul dintre cele mai cunoscute institute de sondare, cercetarile sale vizand diverse teme, nu doar politice. Vasile Dancu a fost ministru al Informatiilor Publice in Guvernul Nastase si senator PSD.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#sondaje alegeri prezidentiale 2014, #profil alegatori Iohannis, #profil alegatori Ponta , #Victor Ponta