Iohannis vrea sa vorbeasca in Parlament despre ordonanta Iordache

Vineri, 03 Februarie 2017, ora 09:475177 citiri
Iohannis vrea sa vorbeasca in Parlament despre ordonanta Iordache
Foto: Administratia Prezidentiala (Arhiva)

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, o scrisoare Parlamentului Romaniei prin intermediul careia solicita sa se poata adresa plenului in data de 7 februarie cu privire la ordonanta prin care sunt modificate Codurile Penale.

"In conformitate cu prevederile art. 88 din Constitutia Romaniei, republicata, doresc sa adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificarile aduse de catre Guvern legislatiei penale, precum si la evenimentele generate de acestea.

Va propun ca data prezentarii mesajului in sedinta reunita a celor doua Camere ale Parlamentului sa fie data de 7 februarie 2017, ora 12:00", se arata in scrisoarea adresata de presedintele Iohannis sefilor celor doua camere parlamentare, Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea.

Urmeaza ca Birourile Permanente sa decida daca sunt de acord cu data propusa de seful statului sau ii vor propune o alta.

Precizam ca pe 7 februarie este programat in Parlament si votul pentru proiectul de lege al bugetului pe 2017, iar ordonanta Iordache intra in vigoare pe 11 februarie.

Guvernul Grindeanu a adoptat marti noaptea, pe furis, o ordonanta de urgenta care schimba Codurile Penale in favoarea unor politicieni, printre care Liviu Dragnea si Florin Iordache.

In plus, Guvernul a trimis la Parlament legea gratierii si modificarea legii privind executarea pedepselor.

Faptul ca Guvernul Grindeanu a adoptat ordonanta noaptea, fara dezbatere publica si fara a mai astepta avizul CSM, consultativ, dar obligatoriu, a scos in strada zeci de mii de oameni in toata tara.

CSM a decis, miercuri dimineata, in unanimitate, sa atace la CCR ordonanta Iordache. Totodata, presedintele Iohannis a discutat cu Avocatul Poporului, caruia i-a pus la dispozitie documente care arata ca poate sesiza Curtea Constitutionala.

Miercuri seara, Romania a vazut cele mai mari proteste de dupa Revolutie, cu 300.000 de oameni in strada. Ca si atunci, cineva a incercat sa le deturneze (Galerie foto)

Huliganii au distrus protestul pasnic din Bucuresti: S-au batut cu jandarmii, au dat foc unui chiosc si au gonit manifestantii.

Din PSD au inceput sa plece oameni, iar joi dimineata un ministru a demisionat din cauza ordonantei: Nu pot accepta impostura sau minciuna!

De asemenea, situatia din Romania a fost dezbatuta si in plenul Parlamentului European.

Tot joi, presedintele Klaus Iohannis a decis sa sesizeze si el Curtea Constitutionala si a criticat Ministerul de Interne pentru ca a permis huliganilor sa deturneze protestul din Bucuresti.

Ulterior, Liviu Dragnea si premierul Grindeanu au iesit sa anunte ca nu renunta la OUG: Mergem inainte! De ce nu au existat masurile in programul de guvernare? Viata e complexa

Intre timp, ministrul Iordache si-a delegat parte din atributii unui secretar de stat.

De asemenea, vineri dimineata, procurorul general Augustin Lazar a spus ca va ataca in cursul zilei de astazi la Curtea de Apel Bucuresti, in contencios administrativ, ordonanta Iordache. Lazar va cere suspendarea ordonantei pana la momentul solutionarii cauzei.