Iohannis invita partidele sa semneze un acord politic pentru Romania europeana. Iata ce contine

Miercuri, 05 Iunie 2019, ora 16:22
13381 citiri
Iohannis invita partidele sa semneze un acord politic pentru Romania europeana. Iata ce contine
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri, dupa doua zile de consultari pe tema rezultatului referendumului pe justitie, ca invita partidele parlamentare sa semneze un pact politic pentru Romania europeana.

"Pentru a valorifica votul la referendum si consultarile, am decis sa invit partidele sa semnam un acord national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei. Sau un pact politic pentru Romania europeana", a spus Klaus Iohannis.

Acordul prevede:

  • Transpunerea in legislatie a interdictiei privind amnistia si gratierea pentru infractiuni de coruptie
  • Transpunerea in legislatie a interdictiei adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare corelata cu dreptul altor autoritati constitutionale de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu privire la ordonante
  • Transpunerea in legislatie a masurilor necesare asigurarii integritatii in functiile publice
  • Revizuirea Legilor Justitiei, inclusiv a ordonantelor de urgenta prin care au fost modificate, in deplin si strict acord cu avizele Comisiei de la Venetia, a Consiliilor Consultative ale Judecatorilor si Procurorilor Europeni, precum si a rapoartelor Comisiei Europene si GRECO
  • Adoptarea modificarilor aduse Codului penal si Codului de procedura penala numai cu respectarea deplina a recomandarilor Comisiei de la Venetia si Comisiei Europene

De asemenea, seful statului a facut apel la politicieni sa implementeze cat mai repede rezultatul votului de la referendum.

"Politicienii trebuie sa implementeze rezultatul votului. Trebuie creata legislatia care interzice amnistia si gratierea pentru corupti, interzic OUG si extinde dreptul de a contesta OUG.

Romanii au votat clar si ferm impotriva abordarii PSD si ALDE, romanii au aratat clar: Romania e o tara pro-europeana, acest lucru e foarte important, politicienii trebuie sa traga concluzii", a completat Klaus Iohannis.

Seful statului a incercat, timp de doua zile, sa stabileasca modul in care vor fi puse in practica rezultatele referendumului pentru justitie.

Iata cum a decurs prima zi de consultari

Vezi ce s-a discutat la a doua runda de discutii dintre Iohannis si partide

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile sustinute de presedintele Klaus Iohannis

- S-a incheiat si numararea votului de la referendum si consultarile.

- Rezultatul votului e ca la referendum s-au prezentat 8 milioane de romani, din care 6 milioane de voturi au fost clar "Da", la ambele intrebari. Un rezultat foarte bun. Romanii nu au votat strict pentru aceste intrebari. Aceste raspunsuri ferme trebuie transformate in legislatie.

- Politicienii trebuie sa implementeze rezultatul votului. Trebuie creata legislatia care interzice amnistia si gratierea pentru corupti, interzice OUG si extinde dreptul de a contesta OUG.

- Romanii au votat clar si ferm impotriva abordarii PSD si ALDE, romanii au aratat clar: Romania e o tara pro-europeana, acest lucru e foarte important, politicienii trebuie sa traga concluzii.

- Nu am ajuns intamplator in UE, ne-am dorit sa ajungem in UE. Vrem sa facem parte din acest spatiu european care se bazeaza pe principii si valori. Vrem sa avem un stat de drept, o justitie independenta? Nu degeaba referendumul s-a numit referendum pe Justitie.

- Politicienii sunt obligati sa creeze conditiile pentru ca toti romanii sa voteze. Sa creeze efectiv, nu teoretic. Ce s-a intamplat in strainatate se numeste ingradirea dreptului la vot, e inacceptabil.

- I-am rugat pe cei prezenti la consultari sa isi spuna punctul de vedere pe aceste subiecte. Marea majoritate sunt de acord ca rezultatul votului sa fie implementat asa cum a decis poporul.

- Am decis sa invit partidele sa semnam un acord national, un pact politic pentru Romania europeana.

- Pentru a valorifica votul la referendum si consultarile, am decis sa invit partidele sa semnam un acord national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei. Sau un pact politic pentru Romania europeana.

- Acordul contine in esenta urmatoarele chestiuni: transpunerea in legislatie a interdictiei privind amnistia si gratierea pentru infractiuni de coruptie, transpunerea in legislatie a interdictiei adoptarii de catre Guvern a OUG in domeniul infractiunilor, pedepselor, al organizarii judiciare corelate cu dreptul altor autoritati constitutionale de a sesiza direct CCR cu privire la OUG, dar si transpunerea in legislatie a masurilor necesare asigurarii integritatii in functiile publice, revizuirea Legilor Justitiei, inclusiv a OUG prin care au fost modificate, in deplin si strict acord cu avizele Comisiei de la Venetia, ale consiliilor consultative ale judecatorilor si procurorilor europeni, precum si ale rapoartelor Comisiei Europene si GRECO, adoptarea modificarilor aduse Codului Penal si Codului de Procedura Penala numai cu respectarea deplina a recomandarilor Comisiei de la Venetia si Comisiei Europene.

- Acest pact va fi transmis partidelor si va fi pus la dispozitia publica. Astept in cateva zile un raspuns afirmativ.

***************

Prima zi de consultari nu s-a incheiat cu mari concluzii. Doar cei de la USR au obtinut garantia clara de la Iohannis ca initiativa "Fara penali in functii publice" va fi inclusa in aceasta reforma constitutionala. UDMR a plusat cu propunerea ca toate ordonantele de urgenta sa fie interzise in Constitutie, cu exceptia cazurilor de razboi sau calamitate. In schimb, cei de la PNL nu au venit cu nicio idee, ci doar ca sa-l anunte pe Iohannis ca ii acorda sustinere neconditionata.

Seful statului a avut o interventie de presa inainte de a intra la consultari, in care le-a spus jurnalistilor ca vrea sa vada de la politicieni si ce au inteles din votul romanilor. Despre PSD si ALDE presedintele a sustinut ca si-au dat arama pe fata luni, cand Guvernul a emis o ordonanta de urgenta pentru modificarea legislatiei electorale si in Parlament cele doua partide au votat impreuna pentru a impiedica justitia sa afle adevarul in dosarul lui Calin Popescu Tariceanu.

Iohannis le-a transmis insa romanilor ca vor mai avea inca trei ocazii sa sanctioneze PSD: la alegerile prezidentiale, la cele locale si la cele parlamentare din 2020.

Miercuri, in principiu, aproape toate formatiunile au fost de acord ca rezultatul referendumului sa fie transpus cat mai rapid in legislatie afirmand ca vor sustine acest lucru in Parlament.

Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a precizat ca formatiunea sa e de acord sa nu existe amnistie pentru fapte de coruptie, dar a precizat ca are "rezerve serioase" cu privire la extinderea posibilitatii de a ataca ordonantele de urgenta la Curtea Constitutionala. Argumentul sau a fost ca aceasta institutie ar putea deveni si mai mult un arbitru politic.

Totodata, Tariceanu a tinut sa explice ca ALDE nu a fost impotriva intrebarilor de la referendum, ci impotriva organizarii acestuia in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare.

Cei de la PMP i-au spus lui Iohannis ca vor doua zile de vot pentru cei din diaspora, ca Guvernul pregasteste o ordonanta de urgenta "criminala", care prevede pensii speciale pentru alesii publici si ca vor sustine motiunea de cenzura a Opozitiei.

Pro Romania i-a propus sefului statului sa existe si alte modificari in Constitutie, cum ar fi prezentarea Romaniei drept stat membru UE si NATO, garantarea dreptului la vot pentru romanii din tara si strainatate, definirea clara a faptelor care reprezinta "incalcari grave ale Constitutiei".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Klaus Iohannis consultari referendum , #referendum