CCR: Iohannis nu poate refuza demiterea lui Stelian Ion

Joi, 02 Septembrie 2021, ora 11:32
4356 citiri
CCR: Iohannis nu poate refuza demiterea lui Stelian Ion
Klaus Iohannis este obligat să semneze revocarea ministrului Justiției Stelian Ion FOTO Hepta

Într-o decizie din 2019, Curtea Constituțională (CCR) arată că președintele țării nu poate bloca remanierea unui ministru. Puterea de a demite un membru al Guvernului aparține în totalitate premierului. Prin urmare, șeful statului este obligat să semneze revocarea ministrului Justiției Stelian Ion.

Surse guvernamentale susțin că însuși președintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Cîțu să-l demită pe Stelian Ion, deci nu se pune problema unui conflict între palate.

Articolul 103 din decizia CCR din decizia 504/ 2019: “Cu privire la mecanismul revocării, Curtea Constituțională a stabilit, printr-o decizie recentă (Decizia nr.875 din 19 decembrie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.1093 din 21 decembrie 2018, par.78), că ”Preşedintele nu poate cenzura motivele pentru care prim-ministrul a înaintat propunerea de revocare a unui membru al Guvernului şi nu se poate opune deciziei prim-ministrului de a opera anumite modificări în componenţa Guvernului, aceasta fiind competenţa exclusivă şi nepartajată a şefului Guvernului.”

Aceasta deoarece, „dacă la actul numirii în funcţia de membru al Guvernului, Preşedintele are o anumită marjă de apreciere, astfel cum a fost determinată prin Decizia nr. 356/2007 şi Decizia nr. 98/2008, în privinţa revocării, acesta nu dispune de aceeaşi libertate de apreciere, prim-ministrul fiind singurul în măsură, în calitatea sa de conducător al Guvernului, să evalueze necesitatea şi oportunitatea revocării unui membru al echipei guvernamentale”.

Premierul Florin Cîțu l-a demis pe Ministrul Justiției Stelian Ion pe motiv că nu a avizat programul Anghel Saligny (PNDL 3), prin care primarii urmau să primească 50 de miliarde de lei exact în preajma Congresului PNL.

Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
Parlamentul a luat act de decizia lui Iohannis: Trupele NATO pot intra sau staționa în România, dacă va fi cazul
Parlamentul a luat act de decizia lui Iohannis: Trupele NATO pot intra sau staționa în România, dacă va fi cazul
Plenul reunit al Parlamentului a luat act, în şedinţa de marţi, 26 martie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care Legislativul este informat că Forţa de reacţie a NATO poate...
#Klaus Iohannis, #stelian ion, #CCR, #remaniere guvern, #revocare ministru justitie , #stiri Klaus Iohannis