Iohannis nu crede ca Biserica s-a implicat in campanie: Ponta a bagat-o fortat!

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 14:38
4662 citiri
Iohannis nu crede ca Biserica s-a implicat in campanie: Ponta a bagat-o fortat!
Foto: Adevarul

Candidatul ACL la prezidentiale Klaus Iohannis nu este de parere ca Biserica Ortodoxa Romana (BOR) s-a implicat in campania electorala pentru PSD, dar crede ca Victor Ponta "a bagat-o cu forta".

Klaus Iohannis, invitat la Adevarul Live, a declarat joi ca nu are motive sa creada ca Biserica a intervenit in procesul electoral, desi a auzit despre mai multe cazuri de preoti care au facut campanie pro Ponta la nivel local.

"Eu nu am niciun motiv sa cred ca Biserica Ortodoxa Romana s-a implicat in campanie. Este posibil ca unii reprezentanti ai Bisericii, din exces de zel, sa se fi implicat local, am auzit la stiri tot felul de chestiuni din acestea. Cred insa ca PSD si domnul Ponta au bagat cu forta Biserica si tema religioasa in campania electorala si cred ca este o mare greseala", a explicat liberalul.

Preot, in biserica: Votati Victor Ponta! Amin!

Iohannis vs. Ponta: Preotii, acuzati ca le spun credinciosilor ce presedinte sa voteze

Jurnalistul Adevarul i-a spus apoi ca el este crestin ortodox, dar cu toate acestea il deranjeza bugetul pe care Guvernul il aloca Bisericii, intrebandu-l pe Iohannis ce mesaj are pentru romanii crestin ortodocsi.

"Mesajul meu este acelasi pentru toti romanii: sa construim o Romanie a respectului, a locurilor de munca, in care sa o ducem bine. Nu trebuie sa facem deosebiri intre crestini ortodocsi, catolici si altii. Si eu sunt crestin practicant, merg la biserica, dar asta n-are ce cauta in campanie (...). Daca Romania functioneaza si merge bine, atunci ne merge tuturor bine", a precizat candidatul ACL.

Dragnea, de alta parere

Pe de alta parte, vicepremierul si seful de campanie PSD Liviu Dragnea nu considera ca recomandarile clericilor ar fi o problema, sustinand ca "Biserca Ortodoxa Romana are dreptul sa isi apere credinciosii".

Dragnea, despre campania pro Ponta a preotilor: Biserica n-are dreptul sa-si apere credinciosii?

"De ce, daca preotii de la alte culte religioase isi indeamna credinciosii sa voteze cu Iohannis...foarte bine...de ce Biserica Ortodoxa Romana nu are dreptul sa faca lucrul asta? De ce un preot nu are dreptul sa isi apere credinta ortodoxa, de ce sa fim noi mai umili, crestin ortodocsii? Nu e vorba de implicare sau nu", a declarat miercuri Dragnea.

Presa a relatat in ultimele zile ca Guvernul Ponta vrea sa le dea imobile gratuite preotilor care au facut campanie pentru actualul premier. De asemenea, in mass media au aparut numerose indemnuri ale preotilor catre credinciosi, prin biletele sau verbal, sa il voteze pe Victor Ponta in turul doi al alegerilor.

Dupa fapta si rasplata: Ponta vrea sa dea imobile gratuite preotilor care au facut campanie pro PSD

In plus, presedintele Traian Basescu a acuzat ca Biserica face campanie pro PSD, dupa ce alegatorii au primit icoane cu Arsenie Boca pe spatele carora scria "Victor Ponta presedinte", fapt dezmintit de BOR.

BOR ii raspunde lui Basescu: Implicarea Bisericii in campanie trebuie dovedita

Totusi, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, a anuntat, marti, ca acele "cazuri izolate" in care preotii s-au implicat in campania electorala pentru alegerile prezidentiale vor fi cercetate in baza regulamentelor de disciplina bisericeasca.

Campanie electorala pentru Ponta in biserici: Iata reactia Patriarhiei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Klaus Iohannis biserica Ponta, #Klaus Iohannis campanie biserica, #Klaus Iohannis preoti Ponta , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014