Iohannis merge in maghiarime. Apoi, marcheaza 100 de ani de la lupta de la Marasti

Marti, 18 Iulie 2017, ora 07:35
3905 citiri
Iohannis merge in maghiarime. Apoi, marcheaza 100 de ani de la lupta de la Marasti
Foto: Arhiva Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis va merge, marti, intr-o vizita in judetele Harghita si Covasna, pentru cunoasterea problemelor locale, identificarea realitatilor zonei, dar si a elementelor care tin de viitoarea dezvoltare regionala.

In cadrul vizitei, seful statului va participa la o dezbatere cu autoritatile locale, va vizita Complexul Monahal Sumuleu Ciuc, caminul "Sfantul Stefan" din Miercurea Ciuc, fabrica Perla Harghitei din Sancraieni, iar la finalul zilei va lua parte la un ceremonial militar la Mausoleul de la Marasti, in judetul Vrancea.

"Marti, 18 iulie, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, va fi in vizita in judetele Harghita si Covasna. Au trecut multi ani de cand un sef de stat nu a mai fost in vizita oficiala in cele doua judete din centrul tarii, iar scopul acestei vizite il reprezinta cunoasterea problemelor locale, identificarea realitatilor zonei, dar si a elementelor care tin de viitoarea dezvoltare regionala", a anuntat, in urma cu o saptamana, purtatorul de cuvant al presedintelui.

Programul vizitei in HarCov

Madalina Dobrovolschi a precizat ca seful statului va participa la o dezbatere cu autoritatile locale ce va avea loc la Consiliul Judetean Harghita, in Miercurea Ciuc, eveniment la care vor participa peste 300 de alesi locali, dar si reprezentanti ai institutiilor judetene.

Dezbaterea poarta numele "Coerenta si transparenta, exemple de bune practici la nivelul judetelor Harghita si Covasna" si se va concentra pe identificarea problemelor cu care se confrunta cei din administratia locala din judetele Harghita si Covasna, identificarea domeniilor cu potential de dezvlotare in aceasta zona, dar si a modului in care sunt puse in practica masurile de ordin administrativ.

Dezbaterea este organizata de Consiliul Judetean Harghita, in colaborare cu CJ Covasna.

Tot marti, seful statului viziteaza si Complexul Monahal Sumuleu Ciuc, purtatorul de cuvant precizand ca Iohannis isi doreste sa sublinieze inca o data importanta pe care o acorda incurajarii traditiilor, respectarii drepturilor si libertatilor prevazute de Constitutie cand vorbim despre libertate religioasa, dar si dezvoltarea parteneriatului intre autoritatile locale si culte in domenii precum cel cultural, social si educational.

"Este una dintre cele mai cunoscute zone de pelerinaj din Romania. De asemenea, este cel mai mare complex de acest gen din Europa de Est, adunand credinciosi din Romania si din alte tari. Vizita la acest centru spiritual are un rol foarte clar", a punctat Dobrovolschi.

De asemenea, tot in cadrul vizitei in Harghita, Iohannis se va opri la caminul "Sfantul Stefan" din Miercurea Ciuc.

"Va vizita acest camin, si, de asemenea, in incinta acestei institutii, va avea o intalnire cu mestesugari, intreprinzatori si producatori autohtoni. Ca de fiecare data, cand sunt astfel de contexte, presedintele isi doreste sa sublinieze faptul ca sustine agricultura ecologica si, de asemenea, producatorii autohtoni, mestesugarii.

Sa nu uitam ca aceste aspecte tin de brandul Romaniei si, daca tot vorbim de potential de dezvoltare in aceasta zona, tocmai aceste lucruri pot face parte din elementele de dezvoltare agroturistica din zona Harghita si Covasna", a mai spus purtatorul de cuvant al presedintelui.

Potrivit estimarilor Administratiei Prezidentiale, deplasarea in judetul Harghita se va finaliza undeva in jurul pranzului cu o vizita la un obiectiv foarte important din punct de vedere economic pentru aceasta zona.

"Este vorba aici despre fabrica Perla Harghitei din Sancraieni, este o fabrica cu traditie in imbutelierea apei minerale. Are capital integral romanesc, ceea ce este un fapt foarte important.

Romania se afla pe locul 5 la nivelul Uniunii Europene la capitolul productie de ape minerale, care este, din nou, un fapt care merita adus in prim plan. Tocmai de aceea, seful statului intentioneaza sa sublinieze acest potential pe care il are zona, un potential economic important, tocmai pentru ca exista resurse deosebit de bogate in izvoare de ape minerale", a precizat Dobrovolschi.

Dupa pranz, Iohannis va merge in judetul Covasna, mai precis la Sfantul Gheorghe, unde va avea loc o intalnire cu reprezentantii clusterelor, asociatiilor profesionale si incubatoarelor din zona si unde se va discuta despre masurile care ar putea fi luate pentru incurajarea intreprinderilor mici si mijlocii din zona, dar si modul in care acestea ar putea sa aduca o contributie importanta la dezvoltarea economica din judetele Harghita si Covasna.

100 de ani de la Marasti

Totodata, Dobrovolschi a mai spus ca la finalul zilei seful statului va lua parte la un moment special, acesta urmand sa aiba loc la Mausoleul de la Marasti, in judetul Vrancea, "la exact 100 de ani de la batalie, una dintre cele mai mari desfasurate pe teritoriul Romaniei in Primului Razboi Mondial".

"Iata presedintele ia parte la un ceremonial militar, dar, de asemenea, aduce omagii ostasilor romani care si-au pierdut viata in timpul Primului Razboi Mondial.

Presedintele vrea sa puna in evidenta contributia remarcabila pe care au avut-o ostasii romani la ceea ce inseamna realizarea Unirii.

Si, de asemenea, doua aspecte importante - cat este de necesar sa marcam momentele glorioase ale Armatei Romane si presedintele isi mai doreste sa sublinieze nevoia urgentarii, nevoia intensificarii pregatirilor pentru anul 2018.

Sa nu uitam ca vorbim despre Centenarul Marii Uniri si sunt necesare aceste pregatiri foarte serioase", a conchis Dobrovolschi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#ceremonial militar Mausoleul Marasti, #Iohannis vizita Harghita, #Iohannis vizita Covasna , #presedinte