Iohannis l-a nominalizat pe Ciolos premier si pleaca la un summit in Malta (Video)

Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 11:30
4684 citiri
Iohannis l-a nominalizat pe Ciolos premier si pleaca la un summit in Malta (Video)
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis va participa miercuri si joi la doua summit-uri organizate in Malta pe tema migratiei.

Seful statului a sustinut miercuri, la Palatul Cotroceni, prima declaratie de presa dupa desemnarea lui Dacian Ciolos drept candidat la functia de premier.

Presedintele a anuntat ca va participa atat la summit-ul UE-Africa, organizat pentru a gasi cele mai bune cai pentru a opri migratia pe ruta sudica, dar si la Consiliul European extraordinar organizat pe aceeasi tema.

Klaus Iohannis a subliniat faptul ca Romania nu si-a schimbat pozitia fata de stoparea migratiei, precum si faptul ca granitele noastre sunt foarte bine protejate.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE text:

- Astazi si maine sunt convocate doua intalniri internationale importante. Prima este un summit intre UE si tari din Africa, iar a doua intalnire este un Consiliu European extraordinar.

- Ambele intalniri se vor desfasura in Malta. Voi participa la amandoua.

- Scopul primei intalniri este de a gasi cele mai bune cai pentru a opri migratia pe ruta sudica. Avem nevoie de un mecanism de sprijin pentru tarile africane, pentru a putea sa controlam si sa ingradim aceasta migratie.

- Consiliul Extraordinar va avea ca si tema centrala tot migratia, dar va fi o abordare generala.

- Vom discuta despre fluxul de migranti si hotspot-uri, locurile unde vor fi primiti refugiatii.

- Pozitia Romaniei este deja binecunoscuta: nu avem motive sa schimbam aceasta pozitie.

- Romania este solidara cu celelalte state UE si doreste impreuna cu ele sa gaseasca cele mai bune solutii pentru a putea gestiona acest flux important de refugiati.

- Romania are un control riguros la propriile granite si nu au aparut probleme.

- Suntem foarte implicati in Frontex si la ONU.

- E nevoie de o colaborare stransa. Pentru tarile de origine e nevoie de masuri de sprijin si pacificare. Tarile de tranzit trebuie ajutate.

- Romania e de acord sa se implice in toate aceste masuri.

- Trebuie intarite granitele exterioare ale UE, nu vorbesc de granitele noastre, care functioneaza foarte bine, ci despre alte granite, pe unde intra fluxurile in Europa.

- Va multumesc.

Ciolos are 10 zile la dispozitie

In contextul protestelor de strada declansate dupa incendiul de la clubul Colectiv si dupa doua runde de consultari cu partidele parlamentare si cu reprezentanti ai societatii civile, presedintele Klaus Iohannis a anuntat marti dupa-amiaza ca a decis sa il desemneze pe Dacian Ciolos dreot candidat la functia de premier, noul Executiv urmand sa fie format din tehnocrati.

Iohannis: Dacian Ciolos, premierul desemnat - Ce urmeaza si ce asteapta presedintele de la noul guvern

Cine este Dacian Ciolos, propus de Iohannis pentru functia de premier (Video)

La randul sau, Dacian Ciolos a multumit pentru increderea acordata si a subliniat faptul ca este decis sa colaboreze indeaproape cu Parlamentul si sa asculte vocea societatii civile.

Ce spune Dacian Ciolos dupa ce a fost desemnat premier de Iohannis (Video)

Potrivit Constitutiei, candidatul la functia de premier are la dispozitie 10 zile pentru a prezenta in fata Parlamentului noua echipa guvernamentala si programul de guvernare.

Pentru alcatuirea echipei, candidatul la functia de premier a inceput deja negocierile cu partidele. Miercuri dimineata, Dacian Ciolos s-a intalnit cu cei doi co-presedinti ai PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga.

Ciolos isi negociaza Guvernul - Lider PNL: Nu e foarte sociabil, sa mergem sa bem ceva, e foarte strict - LIVE

Pana la aceasta ora, s-au aratat deschisi la ideea de guvern tehnocrat liderii PNL, UDMR si ai minoritatilor, iar UNPR a anuntat ca sustine orice varianta propusa de presedinte.

In schimb, PSD l-a sustinut ca premier pe viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, propunerea nefiind acceptata de presedinte.

Dacian Ciolos, premier desemnat: Dragnea declara pe toata lumea in Opozitie (Video)

Dupa demisia lui Victor Ponta si a lui Gabriel Oprea, Guvernul Romaniei este condus in calitate de interimar de Sorin Cimpeanu, care este si ministru al Educatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Iohannis declaratii Cotroceni Ciolos premier , #presedinte