Iohannis, ingrijorat de problemele grave din educatie: E necesara reconstructia acestui sistem

Joi, 30 Aprilie 2015, ora 13:51
4105 citiri
Iohannis, ingrijorat de problemele grave din educatie: E necesara reconstructia acestui sistem
Foto: Arhiva/Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj cu prilejul celebrarii a 25 de ani de existenta a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, in care afirma ca problemele grave din sistemul de educatie demonstreaza ca este imperios necesara reconstructia acestuia.

"Lipsa de viziune si perspectiva, strategiile de scurta durata, schimbarile repetate si inconsecventa au adus un mare deserviciu educatiei romanesti. Problemele grave cu care se confrunta astazi sistemul de educatie din Romania demonstreaza, fara doar si poate, ca este imperios necesara reconstructia lui. Dar reforma sistemului educational trebuie asezata cu calm, fara agitatie si scandal, astfel incat sa fie implementata gradual, intr-o perioada de timp rezonabila.

Chiar daca rezultatele nu vor fi imediate, numai prin staruinta, consens si printr-un efort comun putem produce schimbarea atat de mult necesara. Pas cu pas, vom putea obtine un sistem de invatamant performant, care sa raspunda cerintelor pietei si sa aduca Romaniei acel statut pe care il ravnim, de tara cu un sistem de educatie de inalta calificare si performanta", afirma seful statului in mesajul transmis de consilierul prezidential Andrei Muraru.

El subliniaza ca reforma in educatie trebuie gandita foarte bine, fiind un mecanism foarte complicat si foarte scump.

"Pentru a avea insa o sansa, Romania trebuie sa investeasca masiv intr-un nou sistem. Dar ce si cum trebuie facut in detaliu nu este rolul presedintelui sa spuna, sa dea lectii sau sa impuna solutii. Rolul meu este sa fac in asa fel incat toate fortele politice sa accepte un plan pe termen lung, iar toti ceilalti factori implicati sa implementeze aceasta mare reforma care ne asteapta. Nu imi imaginez ca aceasta regandire a sistemului educational se poate face in afara concursului oferit de sindicate. Dimpotriva, ma bazez foarte mult pe dumneavoastra si vreau sa lucram cot la cot pentru succesul acestui proiect de tara", arata seful statului.

Iohannis, consultari cu sindicatele: Ce probleme s-au discutat

Iohannis felicita Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant pentru cei 25 de ani de activitate.

"E o performanta in sine faptul ca in tot acest timp v-ati remarcat ca un actor social puternic, punandu-va intreaga competenta si experienta in slujba educatiei, pentru schimbarea calitatii invatamantului. Educatia este pilonul de baza al unei societati sanatoase, asa cum a aratat-o in ultimele decenii evolutia statelor care au mizat pe investitiile majore in acest domeniu. O natiune nu poate sa performeze si nici sa evolueze daca sistemul de invatamant este deficitar si prezinta numeroase carente", considera el.

Presedintele Iohannis mai declara ca educatia constituie o prioritate nationala, fiind cea mai importanta resursa de care dispunem ca natiune.

"Dar de aici insa si pana la a transforma aceasta resursa intr-una care sa contribuie substantial si decisiv la progresul si la prosperitatea societatii romanesti, depinde de modul in care noi, ca decidenti, ne raportam la sistemul educational. Va asigur de toata sustinerea mea si va rog sa aveti incredere ca, in final, daca vom lucra impreuna - oameni politici, sindicate si alti actori implicati - vom reusi.

A reusi inseamna si asigurarea unui climat favorabil revenirii in tara a tinerelor talente care performeaza peste hotare, si reevaluarea statutului dascalilor, care a suferit o degradare accentuata in ultimele doua decenii, si investitii financiare solide, care sa sprijine constant si eficient educatia romaneasca", considera Iohannis.

Potrivit sefului statului, viitorul invatamantului romanesc depinde de abilitatea tuturor de a recunoaste si de a imparti responsabilitatea in procesul de schimbare a sistemului educational din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Iohannis mesaj sindicate educatie, #Iohannis invatamant , #presedinte