Iohannis, in The Independent, despre prioritatile sale: Nu sunt un rebel

Duminica, 21 Decembrie 2014, ora 11:34
5170 citiri
Iohannis, in The Independent, despre prioritatile sale: Nu sunt un rebel
Foto: The Independent

Presedintele ales Klaus Iohannis, care duminica depune juramantul, urmand sa se instaleze pe scaunul de la Cotroceni, a acordat un interviu cotidianului britanic The Independent, in care a declarat ca in lista sa de prioritati se afla lupta cu coruptia. Potrivit acestuia, multe trebuie schimbate.

Ultimele ore ca simplu cetatean: Ce-a facut Iohannis inainte de preluarea mandatului

"Klaus Iohannis, un conservator de 55 de ani, politician deschis catre Vest, are pana acum experienta doar in a gestiona un oras medieval din Romania", scrie The Independent despre fostul primar.

"Lipsa sa de experienta pe scena politica nationala s-a dovedit a fi un avantaj cu un electorat satul de politicieni cu un comportament ostentativ, care se angajeaza in certuri meschine, injurioase", continua The Independent, care mentioneaza ca in acest context politic pensiile au continuat sa scada, iar somajul inca este o problema.

"Alegerea mea a fost cu siguranta o surpriza pentru analisti si chiar pentru cei care m-au sprijinit, insa cu siguranta un soc imens pentru cei mai multi dintre politicienii romani", recunoaste chiar Klaus Iohannis pentru cotidian.

Acesta a acordat interviul intr-un birou in care se afla o soba veche, decorat doar cu un brad de Craciun, remarca jurnalistul care l-a intervievat.

In articol se aminteste ca Iohannis si-a inceput cariera ca profesor de fizica, dupa care a devenit un primar "popular", transformand Sibiul intr-o atractie turistica si reusind sa aduca somajul aproape de zero. "Nu sunt un rebel, insa sunt un alt fel de politician", spune acesta.

"Cred ca acesta a fost unul dintre principalele motive pentru care am obtinut un numar imens de voturi", afirma el.

Asta, in conditiile in care cei mai multi preziceau ca premierul Victor Ponta se afla pe drumul catre victorie inainte de 16 noiembrie. Iohannis a castigat, in al doilea tur, circa 55% dintre voturi, aminteste publicatia.

Un alt motiv pentru care a castigat, in opinia presedintelui ales, este campania electorala de succes, prin intermediul careia au fost atrasi votanti tineri, cu ajutorul canalelor de tip social media.

"M-a mirat numarul urias de fani de pe Facebook, la sfarsitul campaniei. Acum, sunt in jur de 1,3 mlioane (de followeri - n. red.). Nu mi-am imaginat niciodata ca voi fi politicianul numarul 1 pe Facebook din Europa", a explicat Iohannis.

Pe locul doi in acest top, al popularitatii pe Facebook, se afla Angela Merkel.

Reusita lui Iohannis e cu atat mai remarcabila cu cat politicianul face parte dintr-o minoritate mica din Romania si este luteran protestant, cand majoritatea romanilor sunt crestini ortodocsi, remarca publicatia.

Oponentul sau, Victor Ponta, a dus o campanie nationalista, promitand sa creasca pensiile, chiar daca tara nu mai are bani si trebuie sa imprumute sume mari de la FMI, mai mentioneaza publicatia.

Prea mult spectacol in politica, lupte sterile si putine solutii

Cat despre Iohannis, acesta planuieste sa transforme scena politica din Romania cat e la putere: "Cred ca am avut parte de prea mult spectacol, de lupte sterile, de prea putine solutii".

"Multe trebuie schimbate", e de parere acesta. "Pana la sfarsitul mandatului, Romania trebuie sa devina o democratie care sa functioneze mai bine", mai declara Iohannis, in contextul in care saptamana aceasta se aniverseaza 25 de ani de la caderea dictatorului Nicolae Ceausescu.

"Pana atunci (finalul mandatului sau de cinci ani - n. red.), nimeni nu ar trebui sa puna la indoiala legea in Romania. Sistemul educational ar trebui sa fie indeajuns de bun incat sa ne faca mandri. Oamenii ar trebui sa aiba parte de tratament decent in spitale. Iar economia ar trebui sa fie indeajuns de buna incat sa incurajeze romanii plecati in strainatate sa se intoarca", a mai spus presedintele ales.

Desi pare un discurs indraznet, dupa cum remarca The Independent, publicatia atrage atentia ca Iohannis deja a depasit asteptarile expertilor.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Klaus Iohannis interviu The Independent, #Klaus Iohannis juramant, #prioritati mandat Iohannis, #Klaus Iohannis presa straina , #presedinte