Iohannis, in fata ambasadorilor: Voi face tot ce tine de mine ca democratia si statul de drept sa nu fie afectate

Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 13:20
2972 citiri
Iohannis, in fata ambasadorilor: Voi face tot ce tine de mine ca democratia si statul de drept sa nu fie afectate
Foto: Digi24 TV

Presedintele Klaus Iohannis a prezentat, miercuri, la intalnirea anuala cu ambasadorii de la Bucuresti, linia politicii externe a Romaniei pentru anul in curs, ultimul din mandatul sau la Cotroceni. Iohannis si-a inceput discursul asigurandu-i pe sefii misiunilor diplomatice ca va face tot ce tine de el ca statul de drept, democratia si independenta Justitiei sa nu fie afectate.

"Va spuneam la intalnirea noastra de anul trecut ca, pentru ca politica externa si europeana a Romaniei sa fie performanta, statul roman trebuie sa ramana unul in care democratia liberala si statul de drept sunt deplin consolidate cu o justitie independenta si eficienta.

Aceste considerente raman valabile acum, cand detinem presedintia ConsUE, mai mult ca niciodata. Va asigur ca voi face tot ce tine de mine, ca presedinte, pentru ca aceste valori sa nu fie afectate", a spus Iohannis, la inceputul discursului in fata ambasadorilor straini.

Seful statului a dat asigurari si ca autoritatile de la Bucuresti vor actiona unitar si eficient pentru o buna presedintie europeana, dar si ca Romania nu-si va neglija nici ceilalti parteneri strategici pe timpul celor 6 luni cat conduce UE.

"In egala masura va asigur ca, indiferent de scena foarte dinamica a politicii interne romanesti, pe care o cunoasteti foarte bine, in ceea ce priveste afacerile europene, toti factorii de decizie ai Romaniei vor actiona unitar si cat mai eficient.

Dar exercitarea Presedintiei ConsUE nu presupune ca celelalte constante si prioritati strategice ale Romaniei vor intra 6 luni pe plan secundar. Triada conceptuala a politicii externe a Romaniei se va mentine neatinsa: dincolo de obiectivul cresterii rolului Romaniei in cadrul Uniunii Europene, care va fi - sper - maximizat de exercitarea Presedintiei, pastram obiectivul central al consolidarii si extinderii Parteneriatului Strategic cu Statele Unite si pe cel al cresterii rolului si sustinerii Romaniei in cadrul si pentru Alianta Nord-Atlantica", a mai spus Iohannis.

NATO si SUA si parteneriatele pe care Romania le-a intarit

Presedintele a inceput prin a "saluta recunoasterea efortului Romaniei de participare la sistemul NATO antiracheta, prin baza Deveselu, in Missile Defense Review a Statelor Unite, recent prezentata de catre presedintele Trump". Totodata, a reiterat ca Romania isi va resecta angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru Aparare.

"Vom continua si in acest an sa aprofundam parteneriatele si relatiile de tip strategic ale Romaniei - cu Franta, cu care am dat un nou elan Parteneriatului Strategic, impreuna cu presedintele Macron, prin semnarea anul trecut a unei noi Declaratii privind Parteneriatul Strategic si lansarea exceptionalului Sezon cultural comun; cu Germania, cu care dialogul politic la cel mai inalt nivel si cel sectorial au cunoscut anul trecut un dinamism remarcabil.

Cu Italia, unde am avut in 2018 o vizita de stat extrem de buna, confirmand soliditatea relatiei noastre; cu Polonia, cu care am continuat intarirea cooperarii noastre securitare si in alte domenii; cu Turcia, Japonia, pentru a da doar cateva exemple. Lor li se adauga relatiile cu statele din Orientul Mijlociu si din Asia", a spus Iohannis.

Moldova in UE

Iohannis a reiterat si pozitia Romaniei in ce priveste sustinerea Republicii Moldova pentru aderarea la UE.

"In relatia cu Republica Moldova, vom mentine atentia noastra prioritara asupra Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeana a acestui stat si vom incuraja ferm continuarea reformelor necesare apropierii de Uniune.

In egala masura, sunt convins ca este necesar, mai mult ca oricand in aceasta perioada, ca Uniunea Europeana si statele membre sa continue, pe baza angajamentului politic clar al Chisinaului, sprijinul si angajamentul in favoarea integrarii europene a Republicii Moldova", a spus Iohannis.

Romania vrea in Consiliul de Securitate al ONU si OECD

Seful statului a spus si ca Romania isi mentine dorinta de a obtine un loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU, precum si sa devina membru OECD.

"Este nevoie de progrese la nivelul proceselor de pace destinate solutionarii conflictelor din Libia, Siria, Yemen sau in privinta Procesului de Pace in Orientul Mijlociu. Romania s-a pronuntat si se pronunta pentru solutionarea politica a acestora, pe baza negocierilor si in conformitate cu rezolutiile relevante ale Consiliului de Securitate si ale Adunarii Generale a ONU.

In alt registru, reiterez sustinerea Romaniei pentru multilateralism, inclusiv pentru sprijinirea Organizatiei Natiunilor Unite. Acest angajament de durata in favoarea pacii, justitiei si dezvoltarii durabile reprezinta esenta mesajului Romaniei in campania sa pentru obtinerea, la alegerile din acest an, a unui loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU.

Consider ca Romania are o candidatura puternica si imi exprim speranta ca statele pe care le reprezentati vor acorda increderea lor Romaniei cu prilejul alegerilor din luna iunie. In egala masura, reiterez obiectivul Romaniei de a deveni membru OCDE. Multumesc tuturor tarilor membre OCDE pentru sprijinul acordat pana acum Romaniei, considerata unanim cel mai bine pregatit aspirant european si contez pe manifestarea activa a acestui sprijin si in 2019, cu rezultate, sper, decisive", a conchis Iohannis.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Iohannis justitie stat drept ambasadori, #Iohannis ambasadori straini ianuarie 2019 , #presedinte