Iohannis, impins in capcana. Pleaca Victor Ponta? Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 06:21
14104 citiri
Iohannis, impins in capcana. Pleaca Victor Ponta? Interviu
Foto: Administratia prezidentiala

Sub steagurile UE si NATO gasim in Romania o cultura institutionala formatata de nationalismul ceausist si antrenata la scoala dublului discurs. Iohannis si-a propus o Romanie mai credibila in exterior si il vad in pericol de a deveni un simplu ambasador itinerant al statului nereformat, afirma politologul Alexandru Gussi, doctor in stiinte politice al Institut d'Etudes Politiques de Paris si fost consilier prezidential al lui Traian Basescu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Alexandru Gussi apreciaza ca in criza refugiatilor "parca seful statului a fost impins intr-o capcana care sa il decredibilizeze la nivel european."

Alexandru Gussi s-a referit si la epoca Dragnea, care incepe pentru PSD: "Solutia Dragnea este una strict pentru poporul pesedist, si acesta in declin. (...) Venirea lui Dragnea mai degraba face posibila prelungirea artificiala a vietii actualului Guvern."

In opinia lui Alexandru Gussi, "Opozitia pare ca nu vrea sa reprezinte cu adevarat electoratul cu care se poate moderniza Romania. Aici este si marea scuza a lui Iohannis: si daca ar vrea sa faca ceva, gaseste o imensa forta inertiala chiar in structurile care l-au ajutat sa fie ales". Iar un posibil beneficiar al slabiciunii Opozitiei este Traian Basescu, care "in acest sens cauta nisa pe care o poate ocupa".

PSD are un nou presedinte, unic candidat ales de tot poporul pesedist. Ce arata aceste alegeri? Sunt ele si persoana dlui Dragnea un castig pentru PSD in situatia actuala?

Faptul ca s-a ajuns la organizarea unui scrutin pentru un singur candidat, deci la false alegeri si adevarat plebiscit, ne duce la cel putin trei concluzii importante. In primul rand Dragnea nu beneficiaza de acea legitimitate democratica la nivelul partidului de care ar fi avut nevoie, toate calitatile domniei sale reducandu-se la vechea idee ca e un bun organizator.

In al doilea rand confirma starea de provizorat in care se afla partidul care va trai periculos, dupa calendarul termenelor Inaltei Curti, iar o confirmare a condamnarii in dosarul Referendumul, fie si tot cu suspendare, are toate sansele sa loveasca in PSD pe parcursul anului electoral 2016.

In al treilea rand, dupa experientele Nastase, Geoana, Ponta, devine clar ca functia de presedinte PSD e una periculoasa. Daca azi nu se inghesuie oamenii pentru a conduce partidul, maine e posibil sa se vada un efect similar la nivelul militantilor sau al membrilor.

Solutia Dragnea este una strict pentru poporul pesedist, si acesta in declin. PSD-ul este din ce in ce mai indiferent fata de restul societatii, iar readucerea unor oameni ca Vasile Dancu arata ca ar vrea sa aiba o imagine mai buna fara sa schimbe ceva de fond. Nu cred ca va reusi.

Vedeti probabila schimbarea lui Victor Ponta din functia de premier dupa viitorul congres?

Pastrarea actualului premier, ca si persoana noului presedinte, sunt deopotriva sfidari la adresa sistemului de justitie. Asa incat aceste doua optiuni ale PSD se sustin reciproc. Venirea lui Dragnea mai degraba face posibila prelungirea artificiala a vietii actualului Guvern. Din cate se vede PSD-ul nu se lasa dus de la guvernare, pentru ei pare a fi o chestiune de viata si de moarte.

Nu vor sa renunte la Ponta decat daca vor conduce un alt guvern, ceea ce este o pretentie discutabila, dar cata vreme nu este si discutata, cata vreme nu se negociaza, o sa ramanem in actualul blocaj din care unii pierd, altii castiga, dar sigur Romania pierde. Iar vinovat este PSD-ul si sunt convins ca electoratul va sanctiona aceasta lipsa de responsabilitate.

Cum comentati prestatia lui Klaus Iohannis - presedinte constitutional sau presedinte irelevant? Sesizati o problema la nivelul echipei de consilieri?

Respingerea formei initiale a Codului Fiscal de asta-vara a fost o prima dovada de curaj politic, dar continuarea nu a fost pe masura. Faptul ca nu accepta numirea unui nou premier PSD sau agreat de PSD este de inteles. Dar o coabitare care produce o pozitie ilizibila si periculoasa cum a fost aceea din momentul discutarii cotelor de refugiati trebuie cat mai repede incheiata.

Pana acum acesta a fost de departe momentul cel mai ingrijorator al Presedintiei Iohannis. Parca seful statului a fost impins intr-o capcana care sa il decredibilizeze la nivel european. Ii va trebui mult timp pentru a arata partenerilor nostri ca a fost numai o deviere de parcurs.

Mi-e teama insa ca e revelatoare pentru cadrul nostru institutional, mai ales pentru o parte nereformata a acestuia. In interiorul ei observam o tentatie eurosceptica care cateodata este ipocrit ascunsa sub un pro-americanism discursiv. Pe fond sub steagurile UE si NATO gasim o cultura institutionala formatata de nationalismul ceausist si antrenata la scoala dublului discurs.

Iohannis si-a propus o Romanie mai credibila in exterior si il vad in pericol de a deveni un simplu ambasador itinerant al statului nereformat.

La un an dupa prezidentiale, PNL nu a reusit sa preia guvernarea si nici in opozitie nu puncteaza. Care e problema liberalilor si cum ii vedeti in anul electoral 2016?

PNL-ul vechi a disparut, PDL-ul a disparut, iar ceva nou nu a aparut. Dupa auto-umilinta unei motiuni de cenzura vadit perdante si mai ales dupa fuga de responsabilitate de la nivelul primariei Capitalei a devenit clar ca fuga de asumarea puterii este noul lor model de actiune.

Modelul Bucuresti era de la inceputul anului aplicat tarii intregi, iar cei care mai credeau intr-o minima buna credinta trebuie sa se resemneze in fata acestei realitati. Opozitia pare ca nu vrea sa reprezinte cu adevarat electoratul cu care se poate moderniza Romania, PNL-ului mare ii lipseste capacitatea de a mobiliza in sensul schimbarii. Este motivul pentru care aceasta schimbare nici nu se produce.

Aici este si marea scuza a lui Iohannis: si daca ar vrea sa faca ceva, gaseste o imensa forta inertiala chiar in structurile care l-au ajutat sa fie ales.

Anul electoral 2016 nu poate contrazice rezultatul prezidentialelor din 2014, dar nici nu va fi un parcurs simplu pentru partidul prezidential. Beneficiarii actualei politici guvernamentale de crestere a puterii de cumparare nu cred ca in majoritate se vor incolona sa voteze PSD. Este insa probabila o scadere a participarii pe fondul nerelevantei clasei politice in ansamblul sau. In consecinta nu cred ca vom avea acea majoritate care sa sustina reformele structurale de care avem nevoie.

Traian Basescu revine in politica cu un discurs nationalist si anti-DNA. Ce urmareste fostul presedinte si ce perspective politice vedeti pt domnia sa si pentru PMP? Dna Macovei, spre exemplu, se asteapta la o viitoare alianta PSD-PMP.

Fostul presedinte este un posibil beneficiar al slabiciunii opozitiei, in acest sens cauta nisa pe care o poate ocupa. Ca om politic in opozitie beneficiaza de o marja de libertate discursiva mult mai mare decat in momentul in care era in functie, dar ideea ca se identifica cu temele si pozitiile PSD-ului mi se pare exagerata. Adevarul este ca multa lume, mai indreptatita sau nu, doreste sa acapareze cat mai mult din votul anti-sistem. Aceasta va fi o competitie de urmarit in 2016, aici pot aparea si surprizele.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#PSD PNL Iohannis, #Liviu Dragnea PSD, #Klaus Iohannis refugiati, #Klaus Iohannis Victor Ponta , #Victor Ponta