Iohannis e amenintat din nou cu CCR. Dancila: Pare un scenariu pus in scena de presedinte de ceva vreme

Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 14:30
7266 citiri
Iohannis e amenintat din nou cu CCR. Dancila: Pare un scenariu pus in scena de presedinte de ceva vreme
Foto: Arhiva site/Administratia Prezidentiala

Premierul Viorica Dancila a declarat vineri ca decizia presedintelui Klaus Iohannis de a prelungi mandatul actualului sef al Armatei Romane, generalul Nicolae Ciuca, este nelegala, avansand ideea unui nou conflict juridic de natura constitutionala intre palate.

"Presedintele a confirmat inca o data, daca mai era nevoie, faptul ca nu poate sa-si exercite rolul constitutional de mediator. Fiecare iesire publica a domnului presedinte are puternice accente politice, singura preocupare fiind aceea de a ataca PSD. (...)

In privinta CSAT de azi, potrivit prevederilor Legii 346/2006 privind organizarea si functionarea MApN, presedintele nu are atributia de a prelungi mandatul sefului Statului Major al Apararii. Atat numirea, cat si eventuala prelungire a mandatului, se face numai la propunerea ministrului Apararii cu avizul primului ministru, iar in sedinta de astazi nu a fost discutata posibilitatea acetei prelungiri.

Asadar, decretul anuntat de presedinte consideram ca nu respecta conditiile de legalitate si creeaza premisele unui conflict juridic de natura constitutionala.

De altfel totul pare un scenariu pus in scena de presedintele Iohannis de ceva vreme. In spatiul public aparuse deja informatia ca presedintele va face un pas in prelungirea mandatului actualului sef al Statului Major. Si as vrea sa fie foarte clar, nu vorbim aici despre persoane, ci strict despre respectarea legii. Nici in acest caz presedintele nu a explicat refuzul in sedinta CSAT", a acuzat Viorica Dancila.

UPDATE 15:26 - Putin mai tarziu, informatia a fost spusa fara ocolisuri de seful SGG, fostul judecator constitutional Toni Grebla.

Intrebat daca presedintele Klaus Iohannis a incalcat legea, secretarul general al Guvernului a replicat: "Nu este prima data cand presedintele Romaniei in exercitiu incalca prevederile Constitutitei. Presedintele poate, doar in situatii exceptionale, sa prelungeasca mandatul sefului Statului Major al Apararii. Nu in situatia de azi, in conditiile in care ministrul Apararii si premierul si-au exercitat atributiile prevazute de lege si au facut o propunere.

Trebuia temeinic motivat refuzul. Presedintle a interpretat precum un despot luminat. A actionat dupa propria lui dorinta. Daca avea motive temeinice sa refuze propunerea, trebuia sa o justifice imediat, avand in vedere ca este vorba de seful Statului Major, nu este orice fel de functie. Presedintele a gresit din punct de vedere politic, dar si al responsabilitatii ca sef de stat. Din pacate, CCR va trebui sa transeze si acest conflict", a spus Grebla, la Antena3.

Amintim ca Iohannis a respins vineri, in sedinta CSAT, propunerea ministrului Apararii Gabriel Les ca generalul Dumitru Scarlat sa fie noul sef al Armatei Romane. Seful statului a acuzat guvernarea PSD-ALDE ca este incapabila sa gestioneze problemele Romaniei si a anuntat ca, pentru ca armata sa nu ramana fara sef din prima zi a lui 2019, a rezolvat el problema si a decis prelungirea mandatului lui Ciuca.

"Avem o situatie neplacuta creata de faptul ca PSD nu e capabil sa gestioneze problemele mari ale tarii. In situatia in care am ajuns, practic, nu exista o propunere valabila pentru persoana care va prelua functia de sef al Statului Major al Armatei.

Mandatul generalului Ciuca se termina pe 31 decembrie. Romania nu poate sa ramana fara sef al Armatei. Aceasta situatie, generata de incompetenta PSD, trebuie rezolvata. Dupa sedinta CSAT am rezolvat-o. Am luat decizia si am semnat si trimis spre publicare decretul prin care se prelungeste mandatul de sef al Armatei pentru generalul Ciuca", a declarat Iohannis.

La scurt timp dupa, ministrul Gabriel Les a spus ca decizia lui Iohannis nu respecta legea, lasand sa se inteleaga de asemenea ca va fi transata la CCR.

Nu ar fi prima oara cand disputele dintre Palatul Victoria si Cotroceni sunt transate de judecatorii CCR. Cel mai recent, Curtea i-a dat dreptate Vioricai Dancila dupa ce aceasta l-a reclamat pe Iohannis pentru ca nu semneaza decretele de numire a ministrilor pe care ea ii doreste in Guvern.

Este vorba de Lia Olguta Vasilescu la Ministerul Dezvoltarii si de Mircea Draghici la Ministerul Transporturilor. Chiar daca CCR a publicat si motivarea, Dancila a declarat tot astazi, in sedinta de guvern, ca seful statului a informat-o ca nu va accepta cele doua numiri. Nu exista insa pana la acest moment un anunt din partea Administratiei Prezidentiale.

Totusi, Iohannis declarase, inainte de Craciun, ca "nu va fi pace" intre el si Guvernul PSD-ALDE.

"Nu va fi niciun fel de pace cu Guvernul. Voi avea grija sa colaboram doar pe chestiuni europene. Colaborarea mea cu PSD a ajuns la un minim istoric. (...) Sunt extrem de nemultumit. (...) Colaborarea s-a redus la nimic", a spus presedintele.

Mai nou, presedintele este amenintat cu Curtea Constitutionala si de ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Acesta a anuntat joi ca, in cazul in care Iohannis nu va aproba solicitarile de numire in functie a Adinei Florea la sefia DNA si a altor patru procurori in functii de conducere la PICCJ si DIICOT, va sesiza CCR, asa cum s-a procedat in cazul revocarii lui Kovesi.

Tot joi, Toader a anuntat pe Facebook ca a transmis presedintelui Klaus Iohannis solicitarea de revocare din functie a procurorului general, Augustin Lazar, precum si pe cea de numire a Adinei Florea la sefia DNA. Iohannis o respinsese o data pe Florea.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Dancila Iohannis CCR sef armata , #Viorica Dancila