Iohannis, dupa decizia CEDO in cazul Kovesi: CCR sa revizuiasca de indata orice decizii luate pe simple declaratii

Marti, 05 Mai 2020, ora 16:26
17986 citiri
Iohannis, dupa decizia CEDO in cazul Kovesi: CCR sa revizuiasca de indata orice decizii luate pe simple declaratii
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut marti o noua declaratie de presa, in care a comentat decizia CEDO in ce priveste destituirea de la sefia DNA a Laurei Codruta Kovesi.

Kovesi a obtinut castig de cauza, Curtea Europeana aratand ca aceasta nu a avut niciun mijloc de a ataca in justitie revocarea sa, deoarece o astfel de procedura nu ar fi permis examinarea decat a formei decretului prezidential de revocare, si nu a revendicarilor sale de fond. Totodata, Curtea a stabilit ca dreptul la libertatea de expresie al fostului procuror-sef al DNA a fost incalcat pe motiv ca el a fost revocat din cauza criticilor pe care le-a facut in exercitarea functiilor sale pe un subiect de interes public.

Iohannis a demis-o pe Kovesi dupa o decizie a CCR, insa astazi, dupa anuntul de la Strasbourg, presedintele CCR, Valer Dorneanu, a spus ca nu hotararea Curtii a stat la baza deciziei. Iohannis a aratat cu degetul spre CCR, a cerut revizuirea tuturor deciziilor luate "pe baza de simple declaratii, fie ele si politice" si a spus ca se impune o reforma constitutionala, insa pentru asta e nevoie ca romanii sa voteze, atunci cand se va putea, un Parlament in care PSD sa nu aiba majoritate.

Amintim ca la momentul destituirii, decizia a fost anuntata de la Cotroceni de purtatorul de cuvant de la acel moment, Madalina Dobrovolschi, intoarsa chiar atunci din concediul de maternitate. Intrebat in campania pentru al doilea mandat de destituirea Laurei Codruta Kovesi, Iohannis a raspuns ca a "procedat rezonabil".

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, declaratia presedintelui Klaus Iohannis:

- Buna ziua!

- Astazi CEDO a decis ca dnei Kovesi i-au fost incalcate drepturi fundamentale, in urma deciziei CCR de revocare a sa din functie de procuror sef al DNA.

- Sfidand toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectiva, Curtea Constitutionala a decis revocarea sa din functie la propunerea unui ministru de foarte trista amintire.

- O asemenea decizie fara precedent nu poate ramane fara consecinte. Credibilitatea CCR, afectata oricum de unele decizii controversate, e si mai puternic zdruncinata.

- CCR are obligatia de a revizui de indata nu numai decizia legata de revocare, dar si deciziile luate in considerarea unor simple declaratii, fie ele si politice.

- Hotararea CEDO arata cat de necesara e o reforma la nivel constitutional.

- Parlamentul actual, dominat de partidul care a patronat revocarea din functie a doamnei Kovesi, a dovedit ca nu este capabil sa ia decizii pentru protejarea cetatenilor.

- Nu ma astept ca PSD sa se grabeasca sa infiinteze o comisie parlamentara pentru a ancheta de ce a fost posibil acest lucru.

- Dar nu ma indoiesc ca romanii vor sanctiona PSD prin vot pentru aceste actiuni extrem de grave.

Relansarea economiei

- Un alt subiect la care vreau sa ma refer este relansarea economica. Am avut o intalnire cu reprezentanti ai mediului de afaceri.

- Vreau sa subliniez ca Guvernul a negociat cu CE ca toate fondurile nerambursabile disponibile sa fie redirectionate cu prioritate catre companii si proiectele mari de infrastructura, de transport si telecomunicatii.

- Lucram la cresterea masiva a investitiilor publice in toate tipurile de infrastructura.

- Vorbim practic de un proiect de reconstructie a Romaniei.

- Vom sustine investitii masive in sectoare economice de interes strategic.

- Modernizarea si digitalizarea administratiei, care au inceput deja de acum, vor continua foarte puternic.

- Vreau sa transmit un mesaj de incredere companiilor si investitorilor. Romania va iesi cu bine din aceasta criza.

- Dialogul constant e calea de relansare ecnomica si durabila.

- Este motivul pentru care am solicitat mediului de afaceri sa fie un partener dedicat si constructiv in ce priveste implementarea masurilor de relansare economica.

- Impreuna vom reusi sa gasim cele mai bune solutii.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Iohannis declaratii intalnire mediu afaceri, #Iohannis reactie Kovesi castiga proces CEDO , #presedinte