Formatul B9: Iohannis i-a cerut lui Joe Biden creşterea prezenţei NATO în România, pentru a ”răspunde provocărilor Rusiei”

Vineri, 10 Decembrie 2021, ora 07:24
5349 citiri
Formatul B9: Iohannis i-a cerut lui Joe Biden creşterea prezenţei NATO în România, pentru a ”răspunde provocărilor Rusiei”
Acţiunile Rusiei în zonă au fost în centrul discuțiilor FOTO Facebook /Klaus Iohannis

Șeful statului român a discutat, joi seară, 9 decembrie, cu preşedintele american Joe Biden, în cadrul Formatului B9 despre situaţia îngrijorătoare de securitate în Flancul Estic al NATO şi în regiunea Mării Negre.

Iohannis "a exprimat susţinerea pentru creşterea prezenţei militare a NATO şi, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România şi în zona Mării Negre, ca expresie a solidarităţii aliate şi a Parteneriatului Strategic solid între România şi SUA".

"Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat joi, 9 decembrie 2021, la consultări cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, şi cu ceilalţi lideri ai statelor aliate care fac parte din Formatul Bucureşti 9 (B9). Subiectul principal al consultărilor, desfăşurate telefonic, a vizat situaţia îngrijorătoare de securitate în Flancul Estic al NATO şi în regiunea Mării Negre, context în care Preşedintele Joseph Biden a prezentat rezultatele discuţiei pe care a avut-o recent cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, precum şi evaluarea sa", a transmis Administraţia Prezidenţială.

Conform sursei citate, discuţiile au prilejuit un schimb de opinii cu privire la impactul acţiunilor Rusiei asupra securităţii aliaţilor şi partenerilor din regiune şi coordonarea între statele aliate.

În intervenţia sa, preşedintele Klaus Iohannis a salutat dialogul în Formatul Bucureşti 9 (B9), fapt ce confirmă valoarea acestui format de consultare şi coordonare între aliaţi, mai ales în contextul actual al provocărilor de securitate din Vecinătatea Estică a NATO.

"Preşedintele României a subliniat importanţa informării, coordonării şi consultării aliaţilor în faţa acestor provocări de securitate, evidenţiind că menţinerea unităţii statelor aliate este esenţială în aceste momente. Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat necesitatea consolidării prezenţei avansate a NATO pe Flancul Estic, inclusiv şi mai ales la Marea Neagră, care este de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său. De asemenea, preşedintele României a menţionat că este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei. Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a exprimat susţinerea pentru creşterea prezenţei militare a NATO şi, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România şi în zona Mării Negre, ca expresie a solidarităţii aliate şi a Parteneriatului Strategic solid între România şi SUA", a precizat Administraţia Prezidenţială.

O femeie din Bucureşti şi-a înjunghiat de două ori soţul, la interval de 13 ore. Bărbatul a reușit să ajungă la un magazin pentru a cere ajutor
O femeie din Bucureşti şi-a înjunghiat de două ori soţul, la interval de 13 ore. Bărbatul a reușit să ajungă la un magazin pentru a cere ajutor
O femeie din Capitală a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la interval de 13 ore. După a...
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
#Klaus Iohannis, #discutii, #Joe Biden presedinte SUA, #Bucuresti , #stiri Klaus Iohannis