Iohannis, diferit de Basescu. Ce asteptari avem de la presedintele ales - sondaj Inscop

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 11:33
4154 citiri
Iohannis, diferit de Basescu. Ce asteptari avem de la presedintele ales - sondaj Inscop
Foto: Ziare.com

Printre prioritatile presedintelui ales Klaus Iohannis ar trebui sa se afle crearea locurilor de munca si respectarea legilor si a Constitutiei, arata un sondaj recent.

Mai mult, sondajul Inscop realizat la comanda Adevarul indica si ca respondentii cred ca Iohannis va fi un presedinte diferit de predecesorul sau, Traian Basescu.

Klaus Iohannis, lider detasat in clasamentul increderii - sondaj Inscop

Astfel, 34,1% din cei intervievati considera ca prioritatea lui Klaus Iohannis la Cotroceni ar trebui sa fie crearea de locuri de munca, in timp ce 31,3% cred ca Iohannis ar trebui sa garanteze respectarea legilor si a Constitutiei, 18% - sa combata coruptia, 10,2% - sa conduca politica externa si de securitate nationala a Romaniei, 4,8% - sa sustina masuri de protectie sociala - 4,8%.

Totodata, sondajul arata ca principalele ingrijorari ale romanilor sunt: diminuarea veniturilor - 23%, starea de sanatate - 20,1%, cresterea preturilor - 19%, pierderea locului de munca - 14,5%, posibilitatea unui conflict in zona - 9,1%, producerea unor calamitati naturale - 3,6%, alte probleme - 2,1%, 1,2% - deteriorarea mediului inconjurator.

Iohannis, un presedinte diferit de Basescu

Totodata, 74,2% dintre respondenti cred ca alegerile prezidentiale i-au unit pe romani, in timp ce 25,8% sustin ca alegerile i-au dezbinat. Totodata, cercetarea arata ca 71,7% dintre romani se declara multumiti de rezultatul prezidentialelor, in timp ce 28,3% afirma contrariul.

Totodata, 76,5% din cei intervievati cred ca Iohannis va fi un presedinte diferit fata de Traian Basescu, iar 23,5% ca va fi la fel ca actualul sef al statului.

Sondajul mai arata ca 60,5% din cei intervievati spun ca Iohannis ar trebui sa colaboreze cu guvernul condus de Victor Ponta, in timp ce 39,5% cred ca presedintele ales nu ar trebui sa faca asta.

Sondajul a fost realizat de Inscop Research in perioada 27 noiembrie - 2 decembrie, pe un esantion de 1.076 de persoane. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Iohannis presedinte sondaj Inscop, #romani asteptari Iohannis, #sondaj Iohannis Cotroceni presedinte , #presedinte