Iohannis, despre prioritatile de politica externa: Imi pasa de Moldova. Ce spune de Schengen si zona euro

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 14:49
4033 citiri
Iohannis, despre prioritatile de politica externa: Imi pasa de Moldova. Ce spune de Schengen si zona euro

Presedintele Klaus Iohannis si-a expus, miercuri, prioritatile de politica externa. Acesta si-a expus agenda externa pentru perioada imediat urmatoare si s-a exprimat opiniile cu privire la aderarea la Schengen si la zona euro.

In ianuarie, Iohannis va avea o intalnire cu toti ambasadorii acreditati in Romania.

"Aceasta intalnire este una uzuala, presedintele invita pe toti ambasadorii la o receptie si tine un discurs care arata liniile mari de politica externa. Intalnirea va avea loc la sfarsitul lunii ianuarie si voi avea o alocutiune un pic mai lunga decat de obicei", a aratat Iohannis, la Adevarul Tv.

Ce spune Iohannis despre relatia cu Ponta si ordonanta pentru renuntarea la doctorat

Iohannis a continuat spunand ca le va transmite ambasadorilor "ca nu doresc sa reinventam politica externa a Romaniei, avem trei piloni, parteneriatul strategic cu SUA, apartenenta la NATO, apartanenta la UE. Romania trebuie sa arate ca e un partener serios credibil si de cursa lunga".

"Pe de alta parte e clar ca trebuie sa reiterez cateva orientari, pro-europeana, pro-atlantica si orientarea noastra euro-atlantica. Pentru partenerii nostri si pentru romani e important sa stie ca e asa si nu altfel", a continuat Iohannis.

In ceea ce priveste prima sa vizita oficiala in calitate de presedinte, aceasta va fi la Chisinau: "Sunt doua semnale puternice pe care vreau sa le dau: ca imi pasa de Moldova, intre Romania si Moldova exista relatii foarte speciale, pe care le apreciez, vreau sa le cultiv, sa le cresc. Al doilea este de incurajare a fortelor proeuropene, pentru ca moldovenii au votat in majoritate pentru partidele de orientare pro-europeana".

Iohannis, despre criticile primite pentru decorarea lui Octav Bjoza

Urmatoarele vizite externe au loc la Paris si Berlin, unde Iohannis a aratat ca va aborda chestiunea aderarii la zona Schengen.

"Este usor de inteles ca aceste vizite sunt foarte importante si pentru relatia bilaterala si avem relatii vechi profunde importante cu ambele si mi se pare ca aceste lucruri trebuiesc subliniate si recunoscute. De asta este clar ca Romania trebuie sa-si consolideze relatiile europene in cadrul UE. Romania are tot interesul sa avem colaborari foarte bune cu toti partenerii. Un aspect foarte practic e discutia pe Schengen si in toate intalnirile pe care le voi avea voi aborda aceasta chestiune. Pot sa va spun sigur ca voi ridica problema si sper sa se rezolve intr-un termen rezonabil", a aratat liderul de la Cotroceni.

Iohannis a explicat ca, in ceea ce priveste aderarea la Schengen, "intotdeauna au fost tari care au sprijinit Romania chiar foarte vocal si unele retinute sau au spus ca Romania nu indeplineste toate criteriile. Cu toata lumea trebuie discutat sa vedem daca intr-adevar mai trebuie sa discutam ceva sau este o chestiune de negociere diplomatica".

In ceea ce priveste prioritatile de politica externa ale Romaniei, Iohannis a amintit aderarea la zona euro.

"Intrarea Romaniei in zona euro este, ramane si imi asum acest obiectiv important al Romaniei, eu vreau ca Romania sa devina membra in zona euro. Dorinta mea simpla nu e suficienta, trebuie indeplinite foarte multe conditii de convergenta, aici sunt foarte multi factori implicati, dar lucrurile se rezuma in esenta la aceleasi lucruri pe care le-am discutat si la MCV: o data ce Romania devine stabila si cu o economie functionala o sa indeplinim toate criteriile si atunci depinde de dorinta de a intra sau nu", a incheiat acesta.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Iohannis prioritati politica externa, #Iohannis vizite Germania Franta , #presedinte