Unde se duce adevărata luptă în actuala criză politică. „Avem un conflict deschis între Iohannis și USR - și, pe de altă parte, între primarii PNL și Iohannis/Cîțu”

Miercuri, 06 Octombrie 2021, ora 11:25
5971 citiri
Unde se duce adevărata luptă în actuala criză politică. „Avem un conflict deschis între Iohannis și USR - și, pe de altă parte, între primarii PNL și Iohannis/Cîțu”
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei FOTO Hepta

Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu, trecută cu un număr record de voturi, a fost doar penultimul episod în actuala criză politică. A urmat apoi ieșirea președintelui Iohannis care a criticat deschis USR pentru ieșirea de la guvernare și votul împotriva cabinetului Cîțu. În opinia filosofului Sorin Cucerai în actuala criză politică avem un conflict deschis între Iohannis și USR - și, pe de altă parte, între primarii PNL și Iohannis/Cîțu.

PSD și AUR vor anticipate. E normal să vrea asta - în caz de anticipate ar fi principalii câștigători.

PNL și Iohannis vor menținerea PNL la guvernare. E normal să vrea asta - vin banii din PNRR și vor să-i distribuie ei; și, în plus, în caz de anticipate ar fi principalii pierzători.

USR poate opta fără probleme pentru oricare dintre variante. În caz de anticipate nu vor pierde foarte mult față de 2020 - ba e posibil, cu puțin noroc și inteligență, să păstreze același scor. Iar în caz că găsesc o soluție de colaborare cu PNL, e și mai bine.

Pe scurt, avem două tabere mari - și USR în poziție de kingmaker: fiindcă niciuna dintre tabere nu își poate impune punctul de vedere fără sprijinul USR.

Problema e însă următoarea: USR nu acceptă - și, după tot ce s-a întâmplat, nici nu mai poate accepta un nou guvern Cîțu. Iar Iohannis pare că nu acceptă altceva decât un guvern Cîțu (orice dispariție a lui Cîțu din prim-plan s-ar contoriza ca un eșec al președintelui).

Pe de altă parte, primarii PNL vor bani - din PNDL și PNRR. Vor ca banii să ajungă la ei, nu la primarii PSD. Și știu că asta nu se poate întâmpla decât dacă PNL rămâne la guvernare și dă premierul. Și mai știu și că USR nu va accepta niciodată revenirea lui Cîțu.

Avem așadar un conflict deschis între Iohannis și USR - și, pe de altă parte, între primarii PNL și Iohannis/Cîțu. Conflict care începe acum și care va crește de la o zi la alta. Iar

Iohannis tocmai a convocat consultări abia săptămâna viitoare (fără ca nici măcar să precizeze data), ceea ce nu va face decât să dea oxigen conflictului - care, până la consultări, s-ar putea transforma direct în măcel.

Dacă primarii PNL vor avea câștig de cauză, PNL va rămâne la guvernare - dar Iohannis va deveni irelevant.

Dacă nu, și Iohannis va merge pe Cîțu (sau pe o altă soluție gen Cîțu) până la capăt, to save his face, vom avea anticipate.

PS Reamintesc că suntem într-o criză care ar fi putut fi stinsă încă dinainte de a izbucni dacă standardele democratice erau respectate și Cîțu demisiona din momentul din care n-a mai avut majoritate parlamentară, așa cum s-a întâmplat de nenumărate ori și se întâmplă peste tot în lumea democrațiilor politice propriu-zise.

Dar și PNL și Iohannis (și nu numai ei) stau prost de tot la respectarea standardelor democratice. Ne-am obișnuit prea mult (nu doar politicienii, dar și fanii și chibiții lor) cu chichițele și jocul de culise inventate de Băsescu - și atunci, suntem unde suntem.

Oricum ar fi, Iohannis a pierdut. Singurele lui opțiuni, acum, sunt să piardă dar să-și păstreze mandatul, sau să piardă pe toată linia, devenind primul președinte demis.

Pentru că deja există o majoritate electorală dispusă să-l demită, dacă va fi cazul. O majoritate compusă din electoratul PSD, electoratul AUR, electoratul USR și o parte din electoratul PNL. Nici măcar Băsescu n-a reușit să construiască așa o majoritate împotriva lui”, a scris Sorin Cucerai pe pagina sa de Facebook.

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Klaus Iohannis, #Florin Citu, #PSD, #USR, #Dacian Ciolos , #stiri Klaus Iohannis