Iohannis cheama partidele la raport: Pe ce teme trebuie sa dea socoteala presedintelui (Video)

Luni, 13 Aprilie 2015, ora 20:32
3882 citiri
Iohannis cheama partidele la raport: Pe ce teme trebuie sa dea socoteala presedintelui (Video)
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis urmeaza sa aiba cea de-a treia runda de consultari cu partidele, pe tema stadiului legilor electorale, dar si pe tema respingerii unor solicitari ale Justitiei pentru incuviintarea arestarii preventive sau urmaririi penale a unor parlamentari.

Potrivit unor surse din Administratia Prezidentiala, consultarile presedintelui Iohannis cu partidele vor avea loc dupa Sarbatorile de Paste.

De altfel, seful statului anunta intentia de a chema partidele parlamentare la consultari in conferinta de bilant, la 100 de zile de mandat prezidential. Ulterior, el scria pe Facebook: "Dupa sarbatorile de Pasti, voi relua consultarile cu partidele politice si vom evalua cat s-a realizat din calendarul actiunilor stabilite la inceputul sesiunii parlamentare".

Iohannis anunta noi consultari cu partidele

A treia runda de consultari presedinte-partide

Aceasta este cea de-a treia runda de consultari pe care presedintele Klaus Iohannis o organizeaza, cu partidele parlamentare, de la preluarea mandatului, in decembrie 2014.

Prima runda de consultari a avut loc in 12 ianuarie, scopul acestor discutii fiind incheierea unui acord politic cu vederea asigurarii, in anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apararii Nationale.

Presedintele Klaus Iohannnis si reprezentantii partidelor parlamentare au semnat, in urma consultarilor, un Acord politic cu scopul asigurarii, in 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru MApN.

A doua runda de consultari presedinte-partide a avut ca tematica prioritatile legislative ale sesiunii parlamentare: votul in diaspora, finantarea campaniilor si a partidelor si ridicarea imunitatii parlamentare. Intalnirile s-au desfasurat in 28 ianuarie.

Klaus Iohannis declara, in urma consultarilor cu partidele politice, ca s-a convenit un calendar, care presupunea ca pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare sa existe un nou pachet de legi - privind alegerile locale si parlamentare, votul romanilor din diaspora, finantarea partidelor si campaniilor electorale, legea partidelor.

Iohannis, consultari cu partidele: De la codul electoral pana la desfiintarea CNA

Legea finantarii partidelor, retrimisa Parlamentului pentru reexaminare, legea alegerilor locale, in Senat

La inceputul lunii martie, Comisia de Cod electoral din Parlament a finalizat proiectul de lege privind partidele politice si proiectele privind alegerile locale si finantarea partidelor.

In 18 martie, Camera Deputatilor a adoptat noua lege privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, cu 262 de voturi "pentru", 20 de abtineri si opt voturi "impotriva" si a trimis-o sefului statului, pentru promulgare.

Pe 10 aprilie, inainte de sarbatoarea de Paste, presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea actului normativ privind finantarea activitatii partidelor si a campaniilor electorale, apreciind ca legea trimisa pentru promulgare are probleme legate de repectarea procedurii parlamentare.

O alta lege finalizata de comisia de Cod electoral, cea a alegerilor locale, se afla inregistrata la Senat, prima Camera sesizata si urmeaza sa primeasca raport si avize din partea comisilor de specialitate, dupa ce senatorii vor relua activitatea in forul legislativ, dupa Sarbatorile de Paste.

Votul prin corespondenta, asumat de PNL, fara sustinere din partea celorlalte formatiuni parlamentare

Un alt proiect aflat pe lista partidelor parlamentare, pentru rezolvare pana la finalul sesiunii parlamentare, este votul prin corespondenta, pentru romanii din diaspora.

Pe 19 martie, copresedintele PNL Alina Gorghiu anunta ca formatiunea a definitivat proiectul de lege privind votul prin corespondenta, care va fi transmis tuturor grupurilor parlamentare, inclusiv la cabinetele presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, si premierului Victor Ponta.

Ulterior, proiectul a fost depus, pe 26 martie, la Parlament. Liberalul Mihai Voicu declara ca niciun grup parlamentar nu a dorit sa semneze propunerea liberalilor privind votul pentru diaspora.

Si liderul PMP, Eugen Tomac, a depus in martie, la Parlament, un proiect de lege privind votul legii prin corespondenta si un proiect de lege privind votul electronic, proiecte care, de asemenea, nu au sustinerea celorlalte formatiuni.

De altfel, un prim proiect pe tema votului prin corespondenta al lui Eugen Tomac a fost respins de Parlament, in decembrie 2014.

Respingerea cererilor Justitiei in cazurile Sova, Vosganian, Borbely, pe agenda consultarilor de la Cotroceni

Un alt subiect al consultarilor de la Palatul Cotroceni va viza, cel mai probabil, respingerea de catre Camera Deputatilor si Senat a unor cereri venite din partea Justitiei in cazul unor parlamentari.

In 31 martie, presedintele Klaus Iohannis declara, in conferinta de presa organizata la 100 de zile de la preluarea mandatului, ca "cea mai mare nemultumire" a sa in aceasta perioada si "cea mai mare restanta" "ramane modul in care Parlamentul continua sa trateze cererile Justitiei, dar si faptul ca promisiunea de a face mai transparente si mai simple procedurile care privesc incuviintarea cererilor Justitiei nu a fost onorata inca de partide".

"Fiecare episod in care justitia este blocata in Parlament inseamna un pas inapoi in recastigarea increderii publice si o sursa de pierdere a legitimitatii, iar efectele depasesc momentul unui vot. Iar efectele depasesc momentul unui vot", adauga el.

Parlamentarii au respins, de la inceputul acestui an, trei cereri venite din partea Justitiei in cazul unor parlamentari.

Senatul nu a incuviintat, in 25 martie, cererea DNA privind retinerea si arestarea preventiva a lui Dan Sova, iar pe 12 februarie a respins solicitarea Parchetului General de incuviintare a inceperii urmaririi penale impotriva senatorului PNL Varujan Vosganian. De asemenea, Camera Deputatilor a respins, pe 11 martie, cererea de incuviintare a urmaririi penale in cazul deputatului UDMR Laszlo Borbely.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Iohannis consultare partide, #Iohannis consultari partide, #Iohannis partide Cotroceni , #presedinte