Iohannis: Ce daca sunt etnic german? Eu sunt roman! Cum vede regionalizarea tarii

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 22:53
7593 citiri
Iohannis: Ce daca sunt etnic german? Eu sunt roman! Cum vede regionalizarea tarii
Foto: Digi 24

Presedintele PNL si candidatul ACL la alegerile prezidentiale, Klaus Iohannis, a vorbit, joi seara, despre politica externa, dar si despre autonomia secuilor si relatia cu Republica Moldova.

"Eu sunt de parere ca regionalizarea administrativa poate fi o solutie pentru doua probleme, daca se face bine: modernizarea administratiei publice si dezvoltarea economica. Altfel, nu trebuie facuta. Nu sunt adeptul regionalizarii pe criterii etnice, pentru ca nu rezolva nicio problema, ci creeaza altele.

Ce conteaza ca sunt minoritar? Eu vreau dezvoltare pentru Romania. Asta imi doresc eu si asta vor si etnicii maghiari. E Romania noastra. Trebuie sa facem lucrurile sa mearga mai bine. Orice dezvoltare trebuie sa se faca in sens pozitiv", a explicat Klaus Iohannis la Digi 24.

Presedintele PNL a raspuns celor care au sustinut ca nu trebuie sa fie votat pentru ca ar fi neamt.

Iohannis, despre cum s-a descurcat la dezbateri: De ce a preferat sa nu-i dea unele replici lui Ponta

"Ce daca sunt etnic german? Eu sunt roman. Asta e tara mea, asta e patria mea. Asa cum Sibiul este orasul meu si l-am dezvoltat, asa o sa dezvolt si Romania", a explicat liderul liberal.

Un alt subiect abordat de candidatul ACL a fost relatia Romaniei cu Ungaria, despre care a spus ca este una complexa, dar care poate fi imbunatatita. Cat despre relatia dintre Viktor Orban si Vladimir Putin, Iohannis spune ca s-ar explica prin dependenta Ungariei de energia din Rusia.

"O presupusa relatie privilegiata intre Ungaria si Rusia: urmare a unei probleme pe energie. Ungaria nu are suficiente posibilitati de a satisface consumul de energie in propria tara si este dependenta de Rusia. Aceasta apropiere se explica prin energie", a mentionat Klaus Iohannis.

Associated Press: Alegerile prezidentiale, confruntare intre bataiosul Ponta si civilizatul Iohannis

Iohannis, despre estul Ucrainei: Nu cred ca trebuie mers pe varianta razboinica

Liderul PNL considera ca situatia din estul Ucrainei este una complicata, avand in vedere ca, spune el, este prima data cand, dupa Razboiul Rece, exista o criza de o asemenea amploare.

"Orice trebuie facut se va face pentru a aduce situatia la normalitate, adica toata lumea sa respecte tratatele. Eu nu cred ca trebuie mers pe varianta razboinica, dar aceste masuri vor fi, sunt si trebuie discutate acolo unde se discuta in fiecare parteneriat in parte. Nu putem discuta intr-un talkshow daca trimitem arme in Ucraina", a precizat Iohannis.

Referitor la eventualele sanctiuni pentru Rusia, liberalul a sustinut ca exista calcule care nu sunt publice si la care in calitate de presedinte va avea acces.

"Sanctiunile trebuie sa mearga pana acolo incat sa stopeze conflictul si sa aduca situatia sub control. In niciun caz nu trebuie sa se exagereze", a punctat el.

Iohannis: Trebuie sa continuam proiectele pentru Republica Moldova

Referitor la relatia dintre Romania si Republica Moldova, lierul ACL a precizat ca este unica, datorita limbii si istoriei comune.

"Romania trebuie sa face orice pentru a imbunati aceasta relatie. Cea mai buna cale este parcursul european. Imi exprim multumirea ca astazi, in PE, cu o mare majoritate s-a aprobat acordul de asociere al Republicii Moldova cu UE. A fost facut de incurajare a Republicii Moldova.

Iohannis: Impozite si taxe vor creste indiferent de cine guverneaza

Noi, din Romania, avem foarte multe metode de a-i sprijini. Avem proiecte incepute care trebuie continuate. Trebuie sa exindem colaborarea economica", a spus Iohannis.

Presedintele PNL sustine ca dosarul Transnistria este unul extrem de complicat si ca la cum evolueaza lucrurile acum s-ar putea sa fie situatii la fel de complicate si in estul Ucrainei.

"Nu exista solutii simple. E nevoie de multa diplomatie, multe negocieri (...) Trebuie sa tinem cont ca noi suntem vecini, ne simtit responsabili. Indiferent de cine va fi presedinte, avem aceasta obligatie fata de fratii nostri de dincolo de Prut. Sper ca aceste solutii se vor gasi", a adaugat el.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Iohannis politica externa, #Iohannis estul Ucrainei, #Iohannis Moldova Transnistria, #Iohannis candidat alegeri prezidentiale , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014