Iohannis asigura ca va respecta Constitutia, Basescu ii spune ca trebuie sa fie "la limita"

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 13:18
4593 citiri
Iohannis asigura ca va respecta Constitutia, Basescu ii spune ca trebuie sa fie "la limita"
Foto: Facebook/Traian Basescu

Klaus Iohannis a fost validat oficial, vineri, in functia de presedinte al tarii. In timp ce acesta a promis ca va respecta Constitutia "in spiritul si litera ei", presedintele in functie, Traian Basescu, a declarat ca, pentru a stopa "germenii pasului inapoi", seful statului trebuie sa fie uneori la limita legii fundamentale.

Presedintele ales Klaus Iohannis a fost validat in functia de presedinte al Romaniei de magistratii Curtii Constitutionale.

Judecatorii au citit hotararea prin care confirma rezultatul si castigatorul alegerilor si i-au inmanat lui Klaus Iohannis mandatul de presedinte ales.

"Avem o Constitutie care e buna. E nevoie de o revizuire a Constitutiei din diferite motive, dar se impun anumite modificari pentru a elimina unele incertitudini si pentru a se adapta starii de fapt. Voi fi presedintele care respecta Constitutia in litera si spiritul ei. Vreau sa reconectez presedintele Romaniei la Constitutie", a declarat Klaus Iohannis, intr-un scurt discurs pe care l-a sustinut la ceremonia de la Curtea Constitutionala.

Klaus Iohannis a primit mandatul de presedinte. Basescu a iesit simbolic pe usa

A urmat o alocutiune a lui Traian Basescu, presedintele in functie. Si aceasta a vorbit, la randul sau, de Constitutie.

"Se vor gasi intotdeauna in societate, in mass-media, germenii pasului inapoi. Si uneori trebuie sa fortezi la limita Constitutia pentru a te opune, pentru ca romanii isi doresc o Romanie moderna. Avem prea multe institutii la nivel guvernamental care nu sunt inca reformate", a spus Traian Basescu.

Presedintele in functie i-a urat succesorului sau sa fie ales in doua mandate si, la final, a iesit simbolic pe usa.

Klaus Iohannis a fost ales in functia de presedinte al Romaniei de 54,43% din cetatenii romani care au votat la scrutinul prezidential, insemnand un numar total de 6.288.769 de voturi. Contracandidatul sau, Victor Ponta, a fost votat de 45,56% din alegatori, adica 5.264.383 de voturi.

Prezenta la urne a fost de 64,10% (11.719.344 alegatori), cel mai mare procent de la scrutinul din anul 1996.

CCR a respins toate contestatiile privind alegerile prezidentiale

Iohannis mai are de trecut un hop pana la investitura

Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis are termen inainte ca presedintele ales sa ocupe, oficial, scaunul de la Cotroceni, dupa ce marti a fost amanata o decizie de catre magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pentru data de 25 noiembrie.

Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis se judeca inainte sa ajunga la Cotroceni

Curtea suprema ar fi trebuit sa judece marti primul termen, la doua zile dupa ce primarul Sibiului a castigat alegerile prezidentiale, dar magistratii au amanat discutarea spetei si, initial, nu au anuntat data la care instanta va analiza cazul lui Iohannis. ICCJ a informat ulterior ca termenul va fi judecat marti, 25 noiembrie.

Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis: Ce a decis azi Inalta Curte

Asadar, la data mentionata se va lua in discutie primul termen din acest dosar dupa ce, pe 30 septembrie, ICCJ a admis in principiu judecarea recursului declarat de Agentia Nationala de Integritate la decizia Curtii de Apel Alba Iulia, care ii daduse castig de cauza lui Klaus Iohannis.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Klaus Iohannis Basescu Constitutie, #Basescu Constitutie, #Iohannis mandat presedinte , #presedinte