Iohannis ar putea numi un premier tehnocrat si dupa alegerile din toamna

Joi, 02 Iunie 2016, ora 06:58
6425 citiri
Iohannis ar putea numi un premier tehnocrat si dupa alegerile din toamna
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis ar putea numi un premier tehnocrat si dupa alegerile parlamentare, daca niciun partid nu obtine o majoritate care sa ii permita sa formeze singur Guvernul.

Este opinia consilierului prezidential pe probleme de politica interna Laurentiu-Mihai Stefan, exprimata la Eastern Europe Investment Summit, organizat de agentia de presa Reuters.

Laurentiu Stefan a facut o radiografie a situatiei politice din tara si a ajuns la concluzia ca principalele partide, PSD si PNL, vor obtine fiecare cam 32%-35% din voturi la toamna. Asta inseamna ca niciunul nu va putea forma singur un Executiv.

Chiar daca PSD s-ar alia cu doua partide mai mici, consilierul prezidential considera ca tot nu ar avea impreuna 50% din parlamentari, prag ce le-ar permite sa propuna un premier care sa si treaca de votul Legislativului.

Avand aceste calcule facute, Laurentiu Stefan nu exclude ca presedintele Iohannis sa numeasca tot un premier tehnocrat, dupa Dacian Ciolos.

"Evident, presedintele va fi in cautarea unui prim-ministru. Vom vedea daca acesta va fi un prim-ministru politic sau unul care are o cariera politica mai scurta sau chiar si un tehnocrat... exista inca multe semne de intrebare", a spus Laurentiu Stefan.

Consilierul prezidential a fost intrebat daca actualul premier Ciolos ar putea sa ramana pe post si dupa alegerile parlamentare.

"Este o valoare pentru politica romaneasca. Foarte abstract vorbind, cred ca Romania si partidele romanesti ar avea o resursa valoroasa, daca el (Ciolos - n.red.) ar decide sa intre in arena (dupa alegeri - n.red.) ", a raspuns Laurentiu-Mihai Stefan.

Pe de alta parte, consilierul prezidential se asteapta la o rata scazuta de participare la vot in toamna si spune ca Iohannis va face presiuni pentru instalarea unui guvern care sa pastreze Romania "un actor credibil in Uniunea Europeana" si care sa fie un ajutor pentru crearea unui mediu de afaceri predictibil si prietenos.

Reuters aminteste ca Stefan a lucrat un deceniu la Ambasada SUA din Bucuresti pana in 2015 si ca actualul Cabinet condus de tehnocratul Dacian Ciolos cuprinde in cea mai mare parte personal al Comisiei Europene, diplomati si lideri ai societatii civile, fiind o premiera in 26 de ani de post-comunism.

Reuters mai scrie ca procurorii din Romania - "una dintre cele mai corupte tari din Europa" - au luat in vizor politicieni de nivel inalt, inclusiv ministri, parlamentari si primari, obtinand astfel elogii de la Bruxelles.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#Iohannis premier tehnocrat , #presedinte