Iohannis: Am putea fi obligati de UE sa primim mai multi refugiati. Cu ce mandat se duce Oprea la JAI

Joi, 17 Septembrie 2015, ora 15:44
3319 citiri
Iohannis: Am putea fi obligati de UE sa primim mai multi refugiati. Cu ce mandat se duce Oprea la JAI
Foto: site Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a prezentat public temele discutate in sedinta CSAT de joi, precizand ca Romania ar putea fi obligata de Uniunea Europeana sa primeasca mai multi refugiati decat a anuntat ca poate primi.

"Am avut informari foarte bune in acest sens. S-a discutat modul in care Romania se va prezenta la Consiliul JAI extraordinar de saptamana viitoare, s-a explicat membrilor CSAT care este pozitia Romaniei. In speta, ministrul de Interne va avea un mandat foarte asemanator cu cel de la ultima sedinta JAI, si anume ca Romania este solidara cu celelalte state membre din Uniunea Europeana, dar nu putem sa consideram cotele obligatorii o solutie la problema migratiei. Cu acest mandat se va merge la Consiliul JAI", a subliniat seful statului in cadrul declaratiei de presa sustinute la Palatul Cotroceni,

Iohannis, declaratii dupa sedinta CSAT si inmormantarea lui Vadim Tudor: Ce spune despre Ponta

In plus, presedintele a dezvaluit ca exista riscul ca Romania sa fie obligata sa primeasca mai multi refugiati decat a anuntat ca poate integra, caz in care vor trebui luate masuri.

"Noi am vrut sa discutam ce se intampla si dupa acest consiliu, fiindca, dupa cum ati putut observa probabil, urmarind stirile, Parlamentul European a votat o recomandare in acest sens, care, din pacate, contine cote obligatorii. Este posibil ca printr-o procedura care va fi aplicata saptamana viitoare, Uniunea Europeana sa ne oblige sa primim mai multi refugiati decat am oferit noi locuri. Este un scenariu pe care nu ni-l dorim, este un scenariu care nu cred ca ajuta la rezolvarea problemei refugiatilor, dar este un scenariu care, cel putin teoretic, este posibil si atunci am discutat ce se poate intampla si in acest context.

Daca se intampla asa ceva, atunci este clar ca trebuie sa intreprindem ceva. In speta, s-a vehiculat ideea, nu s-a luat o decizie, dar s-a vehiculat ideea care probabil ar putea duce la o solutie, de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilitatilor de primire a refugiatilor sau, sigur, in extremis, de a folosi fonduri europene pentru construirea altor centre de primire pentru refugiati", a anuntat presedintele.

Comisia Europeana, gata sa renunte la cotele obligatorii de refugiati - procedura de urgenta in PE

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a reprezentat Romania la Consiliul JAI de la inceputul acestei saptamani, mandatul sau, primit de la seful statului, fiind de a respinge cotele obligatorii propuse de Comisia Europeana.

O noua reuniune JAI va avea loc saptamana viitoare, urmata de un Consiliu European.

50 de mii de refugiati la doi pasi de noi: Cat de protejata e Romania

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Iohannis cote obligatorii imigranti CSAT, #Iohannis Romania obligata cote refugiati , #presedinte