Iohannis, despre potențiala refacere a alianței între PNL și USR: „Sunt niște pași politici cu mare greutate”

Miercuri, 06 Octombrie 2021, ora 12:44
3411 citiri
Iohannis, despre potențiala refacere a alianței între PNL și USR: „Sunt niște pași politici cu mare greutate”
Președintele Klaus Iohannis a criticat și ieri USR FOTO Facebook / Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri, 6 octombrie, despre eventualitatea refacerii alianței dintre PNL și USR la guvernare, explicând că „este greu de negociat” cu formațiunea care a dărâmat propriul guvern.

„Dacă vrem să analizăm faptele și nu poveștile politice, vedem că USR a fost în Guvern, a abondanat guvernarea, a votat USR, împreună cu PSD și AUR pentru căderea guvernului din care au făcut parte. Aceștia sunt niște pași politici cu mare greutate. Nu știu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. E greu de negociat cu un fost partener care a votat să-ți dărâme guvernul”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful Statului a lansat critici voalate către USR și în declarația de marți, când s-a referit la formațiunea condusă de Dacian Cioloș drept „politicieni cu masca reformismului”.

„Politicienii s-au obișnuit să se arate unul pe celălalt cu degetul, să se acuze de anumite lucruri. Oamenii nu știu ce să mai înțeleagă. E o situație complicată care a fost generată de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului. Alții clamând grija pentru români șamd. Haideți să vedem totuși ce s-a întâmplat dincolo de aceste declarații.

USR a fost parte din coaliția de guvernare. USR a plecat din guvern și a votat împreună cu PSD și AUR moțiunea de cenzură de astăzi. Astea sunt faptele. Restul este discurs politic sau demagogie sau cum doriți să-i spuneți. Suntem în situația de a trebui să găsim o soluție”, a afirmat Klaus Iohannis.

Moțiunea de cenzură inițiată de PSD și sprijinită de USR și AUR a trecut marți, 5 octombrie, cu 281 de voturi favorabile, 47 peste limita majorității.

Premierul Florin Cîțu suferă prima lovitură la nici două săptămâni de când a preluat șefia PNL. Cu toate că opoziția nu a avut emoții la vot, circul din Parlament a dovedit că criza politică va continua.

Următorul pas după remanierea guvernului Cîțu va fi ca președintele Klaus Iohannis să țină consultări la Palatul Cotroceni cu reprezentanți de la toate partidele, urmând apoi ca șeful statului să anunțe nominalizarea sa de premier. Cu toate astea, la dezbaterile de marți toate partidele, în afară de UDMR, s-au atacat între ele, fără a se întrevedea o soluție pașnică.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu Piedone, ironizat de un lider politic: ”Un fel de Șoșoacă cu barbă”
Cristian Popescu Piedone, ironizat de un lider politic: ”Un fel de Șoșoacă cu barbă”
Liderul PMP, Eugen Tomac, susține că, după ce au anunțat listele comune, PSD și PNL au căzut cu zece procente în sondajele interne ale Alianței Dreapta Unită. Într-un interviu la RFI,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Klaus Iohannis presedinte, #criza politica, #Presedintele Romaniei, #motiune de cenzura PNL, #scandal usr plus pnl, #Florin Citu premier , #stiri Klaus Iohannis