Iohannis a incercat sa-i convinga pe americani sa includa Romania in Visa Waiver

Vineri, 09 Iunie 2017, ora 07:35
8295 citiri
Iohannis a incercat sa-i convinga pe americani sa includa Romania in Visa Waiver
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a avut, joi, o serie de intalniri cu senatori si membri ai Camerei Reprezentantilor din SUA, cu care a discutat despre extinderea Parteneriatului strategic dintre cele doua tari si includerea Romaniei in programul Visa Waiver.

Seful statului s-a intalnit, la Congresul american, cu presedintele pro-tempore al Senatului SUA, Orrin Hatch, senatorii Ron Johnson si Ben Cardin, precum si cu membri ai Camerei Reprezentantilor - Robert Aderholt, Tim Walberg, Jackie Walorski, Devin Nunes, Col Paul Cook, Mike Rogers, Dana Rohrabacher, George Holding si Jim Banks - majoritatea din Grupul de prietenie ("Caucus-ul") pentru Romania din Congresul american, impreuna cu copresedintele grupului, Michael Turner.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, copresedintele Michael Turner i-a inmanat presedintelui Klaus Iohannis o copie a declaratiei politice oficiale sustinute joi, in plenul Camerei Reprezentantilor, prin care ura bun venit in capitala SUA sefului statului roman, atragand atentia asupra importantei Romaniei in plan regional si pentru securitatea transatlantica.

Cu prilejul acestor intalniri, presedintele Iohannis a reiterat angajamentul pentru aprofundarea si extinderea Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA. El i-a incurajat pe membrii Congresului american sa realizeze cat mai multe vizite in Romania.

"Presedintele Klaus Iohannis a subliniat capacitatea Romaniei de a contribui in mod concret la intarirea relatiei transatlantice, subliniind ca o relatie puternica dintre SUA si UE este vitala pentru viitorul comunitatii si civilizatiei democratice", se arata in comunicat.

Seful statului a subliniat si oportunitatile concrete de extindere a cooperarii Parteneriatului Strategic, in special pe palier economic, tinand cont de mediul investitional atractiv din Romania, care anul trecut a avut cea mai mare crestere economica din UE, dar si de posibilitatea stimularii interesului oamenilor de afaceri romani pentru piata americana, care este tot mai pronuntat.

In acest context, presedintele Romaniei a evidentiat si importanta realizarii de progrese concrete pentru includerea Romaniei in programul Visa Waiver.

Administratia Prezidentiala precizeaza ca atat senatorii, cat si membrii Camerei Reprezentantilor au dat asigurari ca sprijina ridicarea vizelor pentru Romania, aratand ca exista un grup de lucru bi-partizan, care face toate eforturile posibile pentru gasirea unor solutii care, in limitele legislatiei americane curente, ar putea simplifica procesul de accedere la acest program.

Discutiile au vizat si dimensiunea de cooperare militara si de securitate a Parteneriatului Strategic si angajamentul ambelor tari in cadrul NATO.

"Presedintele Klaus Iohannis a aratat ca Romania a devenit din beneficiar de securitate un garant si furnizor de securitate, care are abilitatea sa isi consolideze rolul de partener puternic al SUA in regiune.

De asemenea, a punctat faptul ca Romania si statele pe Flancul Estic al NATO se bazeaza pe angajamentul continuu al SUA pentru securitatea si stabilitatea regiunii", mentioneaza Administratia Prezidentiala.

Astfel, seful statului a salutat propunerea Casei Albe de a creste bugetul Initiativei de Reasigurare Europeana pentru anul fiscal 2018, punctand importanta acestui instrument, din perspectiva statului roman, pentru consolidarea in continuare a Flancului Estic al NATO si a adresat rugamintea congresmenilor prezenti sa sprijine adoptarea acestei cresteri.

Citeste si

La randul lor, congresmenii americani au transmis mesaje de multumire si apreciere pentru Romania, care este considerata un prieten adevarat si un partener deosebit, pentru determinarea cu care este urmarita aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA si, in special, pentru contributiile tarii noastre pe palier politico-militar.

"Senatorii si membrii Camerei Reprezentantilor au evidentiat ca rolul Romaniei este esential intr-o regiune complexa, cum este cea in care se afla Romania, si au manifestat deosebita apreciere si gratitudine pentru contributia Romaniei la misiunea NATO din Afganistan, pentru gazduirea sistemului antiracheta de la Deveselu, pe care o considera o contributie deosebita a tarii noastre la securitatea euroatlantica, precum si pentru alocarea recenta a 2% din PIB pentru cheltuieli de aparare", indica Administratia Prezidentiala.

Potrivit sursei citate, inaltii oficiali au avut, de asemenea, un schimb de opinii referitor la alte dosare de interes pentru ambele parti, precum situatia de securitate din regiunea extinsa a Marii Negre si atitudinea agresiva a Federatiei Ruse, cu privire la care este necesara o atitudine de descurajare puternica, de natura sa faciliteze un dialog eficient.

Cu ocazia intrevederilor la Congres, a fost organizata, la Capitoliu, si o ceremonie de decorare de catre presedintele Klaus Iohannis a cinci membri ai Congresului SUA cu Ordinul National "Steaua Romaniei".

Iohannis se intalneste vineri cu Trump. E primul lider din Europa de Est primit la Casa Alba

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Iohannis Romania Visa Waiver , #presedinte
Comentarii