Iohannis: Trebuie sa incurajam economia, care este in situatie de criza. Am gasit solutii si pot fi puse in practica

Vineri, 08 Mai 2020, ora 14:54
7368 citiri
Iohannis: Trebuie sa incurajam economia, care este in situatie de criza. Am gasit solutii si pot fi puse in practica
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presa dupa sedinta de la Palatul Cotroceni pentru evaluarea situatiei economice in contextul crizei generate de epidemia de COVID-19.

La intalnire au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (o premiera).

Seful statului a precizat ca s-a discutat despre situatia economica si cea a bugetului si s-au gasit solutii foarte bune pentru iesirea din criza.

"Daca facem lucrurile asa cum trebuie, avem sanse bune ca economia sa isi revina si sa iesim repede din situatia de criza in care ne gasim acum", a spus Iohannis.

Iohannis a subliniat ca este clar ca deficitul Romaniei va fi mai mare in acest an.

Totodata, potrivit lui Iohannis, economia Romaniei trebuie revigorata, nu repornita, pentru ca ea nu a fost niciodata oprita.

"Am avut o discutie pentru a vedea ce masuri se impun pentru revigorarea economica. (...) Subliniez revigorata, pentru ca in Romania nu putem vorbi de repornirea economiei pentru ca ea nu a fost oprita. Ne dorim sa avem o finantare buna pentru deficit, ca sa nu fie nevoie de masuri suplimentare de austeritate", a mai afirmat presedintele.

Seful statului organizeaza aproape zilnic sedinte cu membrii Guvernului pe tema masurilor de gestionare a epidemiei COVID-19. Este insa prima intalnire la care a participat si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratia sustinuta de presedintele Klaus Iohannis

- A fost o intalnire foarte buna, am avut o discutie destul de lunga, am reusit nu doar sa atingem temele importante, ci si sa venim cu solutii foarte bune. Am discutat situatia economica, situatia bugetului, situatia generala.

- Ne-am concentrat pe doua teme, prima fiind deficitul bugetar, e clar ca va fi mai mare decat cel planificat si am avut o discutie pentru a vedea ce masuri se impun pentru revigorarea economica.

- Subliniez revigorata, pentru ca in Romania nu putem vorbi de repornirea economiei, pentru ca ea nu a fost oprita. Ne dorim sa avem o finantare buna pentru deficit, ca sa nu fie nevoie de masuri suplimentare de austeritate.

- Trebuie sa incurajam economia, care este in situatie de criza. Am gasit solutii si pot fi puse in practica, daca toti cei care au fost azi in sedinta vor lucra impreuna cum au facut-o si pana acum.

- Daca facem lucrurile asa cum trebuie, avem sanse bune ca economia sa isi revina si sa iesim repede din situatia de criza in care ne gasim acum.

*************

Sedinta a avut loc dupa ce Comisia Europeana a publicat, joi, un raport care arata ca in Romania, PIB va scadea cu 6% in 2020, urmand sa creasca cu 4,2% in anul 2021.

Inflatia va atinge valoarea de 2,5% in cursul anului 2020, fiind urmata de un procent de 3,1% in 2021, in timp ce rata somajului va ajunge la 6,5% in 2020 si la 5,4% in 2021.

Ministrul de Finante este insa optimist. El a declarat joi seara ca, desi economia va inregistra o scadere, aceasta va avea o revenire la fel de puternica.

"Scenariile arata si riscurile aferente. In spatiul public au fost vehiculate multe scenarii in ce priveste cresterea economica, deficitul european. Suntem de acord ca economia va avea o scadere, dar va avea o revenire la fel de puternica.

Suntem atentionati ca o crestere brusca a cheltuielilor ar dezechilibra puternic si poate pe termen lung finantele Romaniei, de aceea suntem atenti. Vom face reevaluarea cheltuielilor bugetare la jumatatea anului cand vom avea o imagine corecta a administrarii banilor. Atunci vom lua decizia optima, vom lua cea mai buna decizie pentru cetateni si pentru finantele publice.

Nu e vorba doar despre pensii, ci despre toate cheltuielile. Este foarte usor sa promiti pe hartie. Doar pentru pensii anul acesta inseamna un surplus de 10 miliarde de lei, anul viitor 30 miliarde. Vrem sa ne asiguram ca orice crestere facem, putem sa platim si anul viitor si peste un an si peste 2-3 ani", a mai spus Citu.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Klaus Iohannis sedinta economie coronavirus, #Klaus Iohannis Mugur Isarescu economie coronavirus , #presedinte