Ii trebuie presedintelui "mandat" pentru intalnirea cu omologul american?

Luni, 19 August 2019, ora 21:30
16010 citiri
Ii trebuie presedintelui "mandat" pentru intalnirea cu omologul american?

In zelul sau de a-i cauta nod in papura presedintelui Iohannis - la a carui functie ravneste fara perspective - doamna prim-ministru s-a aratat socata ca acesta va pleca in SUA, la invitatia presedintelui american, fara sa fi discutat cu dansa si fara sa aiba un mandat din partea Parlamentului.

Ma intreb, prin simetrie si strict retoric bineinteles, oare presedintelui Donald Trump i-a trebuit mandatul Congresului SUA sau altei autoritati americane, ca sa-l invite la Casa Alba pe presedintele Iohannis al Romaniei?

Diletantismul care o caracterizeaza pe fosta profesoara din Videle iese la iveala doar cand auzi ce idee ii trece prin cap. Am citit Constitutia articol cu articol si cuvant cu cuvant: nicaieri nu aminteste ca, pentru a se intalni cu vreun omolog de undeva, presedintele ar trebui sa aiba vreun mandat anume si sa fi discutat cu premierul.

Conform articolului 91, Parlamentul intervine in asemenea cazuri doar pentru a ratifica eventualele tratate internationale, pe care le incheie presedintele, dupa ce acestea au fost negociate de Guvern.

Ma intreb, ca tot romanul: in luna martie, cand premierul a fost la Washington, a negociat ceva din multimea de probleme aflate azi pe agenda presedintelui si care au fost publicate in presa - deci doamna Dacila nu poate spune ca n-a auzit de ele?

M-am intrebat si tot eu mi-am raspuns: n-a negociat nimic. Daca negocia ceva, pana acum i-ar fi prezentat presedintelui proiectele de tratat, ca sa le semneze si sa le inainteze Parlamentului pentru ratificare. Nici vorba de asa ceva.

Tot ce am citit in presa despre vizita doamnei Dancila in capitala SUA este o declaratie virala, care a starnit multe controverse in tara: "Eu si Guvernul vom muta ambasada (Israelului - n.red.) la Ierusalim". Eu si Guvernul - ar fi nostim, daca n-ar fi grotesc!

Daca doamna Viorica n-a citit legea fundamentala, eventual daca a citit-o dar n-a inteles-o, sigur ar fi fost mai potrivit sa-l sune pe domnul Iohannis si sa-i ceara lamuriri, inainte de a-si exprima nedumerirea in public, facandu-se de rasul curcilor.

Ce credea dansa? Poate isi inchipuia ca domnul Iohannis ar fi trebuit sa sune la Washington si sa spuna politicos: "Alo, mister Trump? Multumesc pentru invitatie, dar va rog sa nu puneti inca de cafea, ca la noi democratia cere sa nu ma misc din loc decat cu mandat si dupa ce discut cu Vio".

Nu stiu sa fi avut mandat de la cineva doamna Viorica, atunci cand s-a dus la Tel Aviv gata sa mute o ambasada pe care nu avea caderea sa o mute, nici cand a colindat tarile Sheherezadei fara niciun rezutat (chiar asa, in curand se implineste un an si rezultatul este zero), nici cand a mai plecat creanga prin lume, cu de la sine putere, si nu stiu daca isi ia de fiecare data mandat, cand se duce toata ziua, buna ziua, la Bruxelles, pentru tot felul de lucruri, printre care si eforturi uriase ca nu cumva tara noastra sa fie reprezentata acolo cu cinste de un roman, ca procuror sef european.

Este foarte ciudat dublul standard al doamnei Dancila, care se plange in toata Europa impotriva dublelor standarde, dar acasa chiar dansa le practica, cerandu-i presedintelui sa nu faca un pas fara mandat si umbland ea insasi ca voda prin loboda in lume, fara sa stim nici ce mandat are, nici de la cine.

Dar este si mai ciudat ca doamna Dancila se repede sa faca declaratii publice despre presedinte, fara sa cunoasca prerogativele constitutionale ale acestuia: seful statului nu are nevoie de nicio mandatare pentru intalniri cu omologii sai sau pentru alte probleme diplomatice ale tarii, intrucat el este seful politicii externe.

In toata naivitatea ei, doamna Dancila profita de conjunctura ca sa plaseze mici fitile, pe oriunde poate, convinsa desigur ca asta o ajuta in campania electorala. Caci sa vedeti ce fitil incearca sa-i strecoare presedintelui, intr-o declaratie facuta chiar in acest weekend: "consider ca, daca in urma unei vizite, venim si cu ceva concret, atunci vizita are impactul pe care ni-l dorim".

Fireste, asta considera si Bula, dar doamna Viorica sugereaza ca a citit dansa in stele si vizita presedintelui Iohannis in SUA nu va veni cu nimic concret si nici nu va avea impactul dorit.

Cine spune asta, doamna Dancila? Cea care, dupa vizita in Turcia, venise anul trecut cu stirea concreta ca turcii ne vor face la Constanta un spital modern cu 1.000 de paturi? In curand se va implini un an, dar pana acum n-a venit niciun turc si n-a asezat nicio pietricica la fundatia viitorului spital maret?

In octombrie se va implini un an de cand doamna Dancila s-a intors din tarile arabe, vestindu-le romanilor ca s-a inteles cu cei de acolo sa ne faca un port in capitala tarii. Unde este portul? Unde sunt arabii? A venit pana astazi macar unul din cei care se anuntasera ca vin in noiembrie trecut? Iar daca n-a venit, cum ramane cu dorinta fierbinte a doamnei prim-ministru, ca dupa vizita sa vada ceva concret si sa simta nu stiu ce impact?

Nu ma deranjaza faptul ca doamnei Viorica nu i-a reusit o incercare sau alta. Nu pare dansa sa fie un as al tratativelor si negocerilor, pentru care se cere incomparabil mai mult rafinament si mai multa pricepere decat cea cu care este inzestrata domnia sa.

Dar ma deranjeaza ca-i reproseaza presedintelui exact ceea ce ar trebui dansa sa faca si nu face.

Cat de inutil este comentariul doamnei Dancila pe marginea evenimentului in cauza rezulta si din faptul ca, desi se plange ca presedintele n-a discutat problema cu dansa, lasand de inteles ca, daca discuta, ea ar fi avut ceva de spus, n-a gasit de cuviinta nici macar in acest ceas al doisprezecelea sa sune, sa se deplaseze la Cotroceni, sa faca orice pentru ca aceasta discutie sa aiba loc.

Deduc ca doamna Vio nici n-a dorit sa discute cu presedintele in acesta problema, ca dimpotriva, dorinta fierbinte a domniei sale a fost sa nu aiba loc nicio discutie, iar dansa sa se planga pe la televiziuni ca presedintele pleaca fara sa o ia in seama.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Klaus Iohannis invitat SUA, #Klaus Iohannis invitat Casa Alba, #Viorica Dancila mandat Klaus Iohannis , #Viorica Dancila