Huffington Post: Klaus Iohannis, speranta unei Romanii care nu mai vrea sa fie dezamagita

Joi, 04 Decembrie 2014, ora 08:51
6479 citiri
Huffington Post: Klaus Iohannis, speranta unei Romanii care nu mai vrea sa fie dezamagita

Mica revolutie produsa la 16 noiembrie, alegerea lui Klaus Iohannis la Presedintia Romaniei, reinnoieste democratia. Dupa caderea comunismului, in 1989, acestea sunt primele alegeri cand niciun candidat nu a jucat un rol in fostul regim.

Daca pare ca a fost intoarsa o foaie, finalul cartii ramane sa fie scrisa intr-o tara aratata cu degetul pentru coruptia sa endemica, scrie ONG-istul Andrei Sorescu pentru Huffington Post.

Acesta sustine ca, in pofida celor 68 de infractiuni sesizate legat de primul tur al alegerilor, totul este bine cand se termina cu bine - in acest caz, victoria indiscutabila a lui Iohannis.

Paradoxul romanesc, continua acesta, este ca tara doreste sa uite, pe de o parte, anii de comunism marcati de dictatura lui Ceausescu, insa perpetueaza, pe de alta parte, practicile sale legate de coruptie, in special electorala.

Pentru a infaptui modernizarea statului, noul presedinte ar trebui sa se sprijine pe tineri, principalii artizani ai victoriei sale. Seful liberalilor, spre deosebire de rivalul sau Victor Pona, care s-a bazat pe o campanie clasica, si-a dus lupta pe Internet, in randul tinerilor romani.

Unii comentatori explica puternica participare electorala prin reinnoirea ofertei politice, reprezentata de Iohannis. Realitatea este mai dura, insa, intrucat mobilizarea reprezinta mai degraba o respingere a lui Victor Ponta. A reduce insa victoria lui Iohannis la factorul varstei si respingerea lui Ponta pare nedreapta, crede comentatorul.

Candidatul PNL nu a deviat in timpul campaniei de la linia anticoruptie, ceea ce a sedus tineretul dezamagit. Chiar daca a criticat premierul si partidul sau PSD, mesajul sau a fost la fel de pozitiv si a marsat pe stabilirea unui adevarat stat de drept.

Klaus Iohannis pare a da noi sperante si nationalistilor pro-europeni care doresc sa se conformeze filosofiei UE. O speranta care nu trebuie sa se dizolve, de aceasta data, in meandrele politicului, continua sursa citata.

In spatele acestei necesare lupte anticoruptie este un mesaj puternic pe care noul presedinte il trimite Bruxelles-ului. Anticipand valul de euroscepticism ce se apropie de Romania, acesta a afirmat clar care sunt prioritatile sale in materie de politica externa - aliantele cu partenerii traditionali: SUA, NATO, UE. Ascendenta germana a lui Iohannis ii asigura deja simpatia cancelarului german Angela Merkel.

In pofida lipsei de experienta guvernamentala, noul presedinte doreste sa faca din Bucuresti ce a facut la Sibiu, cat a fost primar. Din punct de vedere economic, Iohannis va trebui sa fructifice perioada de crestere economica pe care o traverseaza Romania, proaspat iesita dintr-o perioada de austeritate bugetara.

Cu toate ca populatia romana a primit semnalele clare anticoruptie si pro-europene, Klaus Iohannis trebuie sa convietuiasca doi ani cu premierul Victor Ponta. Asta daca nu ii grabeste incheierea mandatului, ceea ce intr-un regim parlamentar ca in Romania nu este deloc simplu.

A.I.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Iohannis victorie alegeri, #Iohannis coabitare Ponta , #presedinte